Nyhetsbrev med senaste nytt. Avsluta prenumeration? Klicka här

Nyhetsbrev nummer 1-2014


Hemvändarveckan 2014

Lördagen den 12 juli

13.00 startar vi strandfesten 

19.00 Konsert i Rosleps kapell med trion ”Lauldakse Kääksutajad” . 

Söndagen den 13 juli

14.00 Gudstjänst i Rosleps kapell. 

16.00 Ungdomsträff på Ölbäckstranden. 

18.00 Gemensam middag på Roosta. Middagen serveras på grillplatsen som förra året.

Måndag den 14 juli

14.00 Invigning av minnesbänken i Hapsal. Efter invigningen blir det kaffe på Kuursaal. 

Tisdagen den 15 juli

Bussresa till Pärnu.

Avgång klockan 8.30 från Rosleps kapell. Hemresa från Pärnu klockan 16,00

Onsdagen den 16 juli

Vandring. Samling vid parkeringen vid Roostas grillplats klockan 09.00.

Torsdagen den 17 juli

13.00 samling i Birkas för en byvandring med bil. Vi startar i Birkas och sedan fortsätter färden mot Österby, Enby och Ramsholmen.

Fredagen den 18 juli

10.00 Bouleturnering i Linnamäe.

För närmare information om tider, priser och anmälan, se Medlemsbladet nummer 2.

Förra årets vinnare i boule-turneringen.

Ny bok! MTÜ Noarootsi Rahvaselts har gett ut en ny bok som heter Noarootsi ABC. Den vänder sig i första hand till barn men kan även läsas av vuxna. Speciellt om man vill ha en del fakta om kommunen. Boken innehåller förutom text även teckningar av barnen i skolan i Birkas.

1:a aprilskämt

Årets 1:a aprilskämt i vår lokala tidning Lääne Elu i Estland var att man skulle placera ut ett antal vindsnurror i havet utanför Rickul/Nuckös kust!
Vilken tur att det bara var ett skämt!

Välkommen till vårt nyhetsbrev!

Detta är det första nyhetsbrevet från Rickul/Nuckö Hembygdsförening. Vår ambition är att få ut ett brev i månaden med nyheter från föreningsarbetet samt nyheter från Estland. Vi hoppas du kommer att uppskatta detta sätt att få nyheter mellan utgivningen av vår tidning. Om du inte vill ha brevet i fortsättningen så kan du avbeställa det här ovan. Om du får fler än ett brev, var vänlig anmäl detta till info@rnhf.se! Har du synpunkter på brevet tar vi tacksamt emot dem på samma e-postadress.


Årsmöte 2014

Lördagen den 5 april höll föreningen sitt årsmöte i Stockholm. Cirka 100 medlemmar deltog och de fick bland annat lyssna på Göte Brunberg som talade om flykten från Estland 1944 samt en information om sommarens aktiviteter. Årsmötet beslöt också att godkänna en höjning av medlemsavgiften för 2015 till 200 kr för vuxna. Avgiften för barn och ungdom kvarstår med 50 kr/år.

Val hölls och styrelsen fick följande sammansättning:

Ordförande:      
Ingegerd Lindström
Sekreterare:    
Svea Johansson
Kassör:
Ingemar Uussaar

Vice ordförande:
Martin Wiberg
Ledamöter:
Anne Schönberg
Gunvor Strömbom
Suppleanter:
Benny Vesterby
Lis Callenmark                    

Sittande från vänster: Ingegerd Lindström, Svea Johansson. Stående från vänster:Lis Callenmark, Benny Vesterby, Gunvor Strömbom, Martin Wiberg, Raul Targamaa och Ingemar Uussaar. Saknas på bilden gör Anne Schönberg.


Sommarens aktiviteter

Nu är det i stort sett klart med programmet för årets Hemvändarvecka. Vi hoppas att så många som möjligt kan komma till Estland just denna vecka. I vänsterkanten kan ni läsa hela programmet, dag för dag. 


Minnesåret 2014

I år är det 70 år sedan den stora flykten från Estland skedde. Den största delen av den estlandssvenska befolkningen flydde från sina hem och begav sig till Sverige. De lämnade sina gårdar utan att veta om de någonsin skulle komma tillbaka igen. Många fick inte med sig någonting från hemmet och man fick lämna både saker och djur kvar. För att minnas denna flykt och alla umbäranden de fick utstå kommer vi under året att kunna delta i flera evenemang med flykten som tema. I juli kommer vår förening att inviga en ”vit bänk” i Hapsal med en minnesplakett på. Årets hembygdsdag den 30:e augusti kommer att ha flykten som tema. I Estland kommer man att inviga ett minnesmonument vid Aibolands museum den 20 september. Den 21 september kommer svenska S:t Mikaels-kyrkan i Tallinn att ha en minnesceremoni. Mer detaljerad information kommer i detta nyhetsbrev, på vår hemsida, på Facebook och i vår tidning.


Ny statsminister i Estland

Estlands statsminister Andrus Ansip har lämnat in sin avskedsansökan och siktar på Eu-valet istället. 
Istället har Taavi Rõivas från Reformeriakond fått i uppdrag att bilda ny regering. Den nya regeringen är en koalition mellan Reformeriakond och Socialdemokraterna. Taavi Rõivas blir ny statsminister i den nya regeringen som startade sitt arbete den 26 mars.
Av de nya ministrarna är fem kvinnor, vilket är det största antalet kvinnor någonsin i en estnisk regering. 

Den nye statsministern, Taavi Rõivas, är endast 34 år gammal och har tidigare varit socialminister i Ansips regering. 
(Källa svenska ambassaden i Tallinn samt Lääne Elu) 


Rickul/Nuckö Hembygdsförening
C/o Svea Johansson
Solhem, Sundsvik 
155 91 NYKVARN

Redaktör för nyhetsbladet
Ingegerd Lindström
kokkas@telia.com 


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Klicka här för att se nyhetsbrevet i webbläsare. 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!