Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

TIDSKRIFTSREVYN #7, 2014

Det är februari, eller vabruari som småbarnsföräldrarna säger, de arma stackarna. OS är slut, i stället har sportloven drabbat Sverige. Men det blir ljusare, och i landets södra delar börjar man prata om vårtecken. Samtidigt påminner grå himlar och iskalla regn om att man lever. Det finns alltså gott om anledningar att stanna inne och läsa tidskrifter. Här är ett urval artiklar som har intresserat och berört månadens skribent.

Månadens skribent
Agnes Arpi

      Innehåll #7


  • Nya mirakler varje dag
  • Utfrysningen i Kromom
  • Jag stickar för att jag är feminist
  • Jessica tillbringar hela året på spåret
  • När privatliv blir stöld
  • Sångpoetiska funderingar
  • Hijabister, islamister, koranister och islamiska feminister

MÅNADENS ARTIKEL

Nya mirakler varje dag

Neo
1/2014
Sara Assarsson

Årets första nummer av Neo innehåller flera artiklar som skulle vara förtjänta av eget utrymme i detta urval. Däribland vetenskapsjournalisten och historikern Henrik Höjers artikel om den sekulära omskärelsen i USA. Ett fenomen som nått i alla fall mig genom populärkultur, och här får sina förklaringar med medicinhistorik och moralsyn. Men mest av allt fastnar jag för Sara Assarssons reportage från en förlossningsavdelning i Malmö. Assarsson är en mästare på att berätta om mänskliga livsvillkor. Tillsammans med fotografen Anders Hansson – vars bild med en oroadblivande fader, vid sidan av händelsernas centrum, är fantastisk – berättar hon om en vanlig arbetsdag för barnmorskor och undersköterskor. Arbetssituationen är ansträngande och marginalerna små – men varje dag finns de där för att hjälpa nya människor till världen.

Läs hela artikeln här


Utfrysningen i Krokom

Modern Psykologi
1/2014
Agneta Persson

”Det är en oändligt vacker försommardag när polisbilar och ambulans kommer till paradiset i Oviken.” Fallet Lasse har behandlats i alla riksmedier den senaste tiden. Han var socialsekreteraren som utsattes för arbetsplatsmobbning så allvarlig att han till slut tog sitt liv. Agneta Persson berättar den långa historien om en människas utsatthet och vuxenmobbningen som det talas alldeles för lite om.

Läs artikeln här


Jag stickar för att jag är feminist

Hemslöjd/Fria tidningar
17 februari
Kamilla Svanlund

Inte nog med att Hemslöjd är en läsvärd och väldigt snygg tidning i sig, på nätet har den också några aktiva hantverksbloggar, varav en med det bästa namnet: Arga stickaren. Bloggaren heter Kamilla Svanlund, och i en krönika för Fria tidningar, återpublicerad på bloggen, bemöter hon den dumma frågan: ”Hur kan du kalla dig feminist när du stickar?”. Svaret: Med vördnad för generationers kvinnohantverk och med stickorna som vapen.

Till artikeln.


Jessica tillbringar hela året på spåret

Television
2/2013
Emmeli Lundberg och Calle Bäckström

Magasinet Television var en av förra årets roligaste tidningsnyheter. Det är en tidning som tar tv-mediet på passionerat allvar, oavsett om det gäller hippa amerikanska serier eller folkligt fredagsmys. Ambitionen att göra initierad tv-journalistik i sin egen rätt märks. Jag, som fortfarande inte har sett mer än fem-tio minuter av På spåret, läser till exempel med stor behållning om producenten som känner lokförare över hela världen och arbetet bakom filminspelningarna till programmet.

Läs artikeln här.


När privatliv blir stöld

Axess
1/2014
PJ Anders Linder

Staten, marknaden och människors eget lättsinne håller på att skjuta privatlivet i sank. PJ Anders Linder har läst nyligen utkomna The Circle av Dave Eggers, om ett omnipotent it-företag som med sken av tekniklöften och ljus framtid utgör ett enormt hot med sin offentlighetsterror. George Orwells 1984 och Franz Kafkas Processen är ännu en gång aktuella i förståelsen av samtiden. Hemligheter är lögner. Att dela är att hela. Privatliv är stöld.

Läs artikeln.


Sångpoetiska funderingar

Lyrikvännen
6/2013
Bengt Eriksson

I slutet av 50-talet börjar engelskspråkiga rocktexter att översättas till svenska, och på 60-talet finns amerikanska häften med rock- och poptexter att köpa. Men när, och varför, började egentligen texterna att följa med skivorna? Bengt Eriksson funderar kring sångpoeter, sångare, låttexter och poesi, och hur mycket och lite de egentligen skiljer sig åt.

Läs artikeln som pdf eller läs mer under nyheter på Ellerströms webbsida. 


Hijabister, islamister, koranister och islamiska feminister

Nya Argus
10-11/2013
Johanna Holmström

Den finlandssvenska författaren Johanna Holmström utkom under 2013 med boken Asfaltsänglar. Här skriver hon om bland annat om islamforskaren och aktivisten Amina Wadud, som hon kallar den allra viktigaste nutida pionjären inom islamisk feminism. Med livet som insats utmanar Wadud patriarkatet, och med religionens hjälp försöker hon inkludera de tidigare uteslutna.

Läs hela artikeln här


Nästa nummer

Nästa nummer av Tidskriftsrevyn kommer framåt sommaren. Skribent för detta nummer är Sanna Schiller.


Tidskriftsrevyn är en del av Kulturchock som drivs av Nätverkstan. Projektet stöds av Statens Kulturråd.  


Kontakt Nätverkstan: 
info@kulturchock.nu

 


Kontakt:

tidskriftsrevyn@natverkstan.net

Tel: 070-9 20 46 33
 

Redaktion:

Agnes Arpi

Sanna Schiller


Projektledare:

Olav Fumarola Unsgaard

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!