Nyhetsbrevet DDR - Den Digitala Revolutionen

3d-skrivare – things on demand ger ny affärslogik

3d-skrivare ser ut att befinna sig på randen till det stora genombrottet. Dessa apparater, som först avfärdades som leksaker, har förutsättningar att förändra mycket i vår värld. Det beror bland annat på att de förändrar affärslogiken för fysiska produkter på ett sätt som liknar hur internet förändrade affärslogiken för digitala produkter.

Det är fascinerande vad det går att tillverka med 3d-skrivare. En fungerande pistol har redan skrivits ut, och modeföretag har börjat skriva ut kläder åt Lady Gaga. Forskare har utvecklat levande bläck, med siktet inställt på att skriva ut mänskliga reservdelar.

Många talar om 3d-tekniken som en ny industriell revolution. President Barack Obama är en av entusiasterna. ”3d-skrivare har potential att revolutionera hur vi tillverkar nästan vad som helst”, sa han i sitt tal till nationen förra året. Obama lovade då att skapa 15 nya centra för framtidens 3d-skrivarbaserade produktion. Målet är att USA ska leda utvecklingen när tillverkningen ”flyttar hem” från fabrikerna i Asien.

Tänk på den enorma påverkan som internet haft på musik, film och media. Nu skapar 3d-skrivarna en snarlik revolution för fysiska produkter. ”Atomer är de nya bitarna”, säger många. Här följer några viktiga förändringar som kan förväntas i affärslogiken för produktutveckling, tillverkning och distribution:

1. Minskat transportbehov.Om man skriver ut sitt eget mobiltelefonskal behöver skalet inte flygas från Kina. Användning av 3d-skrivare i hemmen utgör den extrema lokalproduktionen. Forskare experimenterar redan med en 3d-skrivare för astronauter, som ska kunna tillverka föremål på månen med lokal råvara (mångrus).

2. Underminerad skalekonomi. Sedan den industriella revolutionen kom har skalekonomi spelat en central roll i produktion av varor. Lönsamheten kräver enormt stora serier. Med 3d-skrivare blir konsumenten också producent, och tillverkning kan ske i extremt små serier – 1 exemplar. Jämför med hur man med print on demand kan trycka en bok i ett enda exemplar, och hur detta har minskat förlagens makt och istället gett författare nya möjligheter.

3. Extrem kundanpassning. Möjligheten att tillverka ett enstaka exemplar banar väg för en extrem individualisering av produkter – "hyperkundanpassning”. Människor kommer att kunna designa sin egen produkt och skriva ut den. Eller – oftare – ladda ned en 3d-ritning från en sajt (”ritningarnas Pirate Bay”), modifiera den efter eget önskemål och sedan skriva ut produkten. En av de möjligheter som hägrar är klädesplagg från kända varumärken som är exakt anpassade för den egna kroppen (som scannas in). En sammanglidning av massproduktion och skräddarsytt, alltså.

4. Snabbhet.Det tar ofta flera timmar, ibland till och med dagar, för en 3d-skrivare att skriva ut en sak. Det kan knappast kallas snabbt, men på ett annat plan ger 3d-skrivartekniken en fantastisk snabbhet. Den som designar en produkt kan gå från ritning till färdig produkt på några timmar eller någon dag, istället för att vänta i månader. Tillverkande företag kan korta ledtiderna från idé till färdig produkt. En privatperson som på kvällen kommer på att han eller hon vill ha viss produkt kan ha den färdig morgonen efter istället för att vänta på leverans från Asien. Things on demand.

5. Alla delar ritningar. 3d-ritningar kommer att bytas av människor över hela världen. Det gör att ifall en tonåring i Australien gör en fin design eller en smart uppfinning kanske resten av världen kan tillverka den redan samma dag. Besök exempelvis Thingiverse och Defcad, som är två sajer för ritningsutbyte. Defcad är den mest upproriska sajten, som lovar att aldrig ta bort en ritning, inte ens vapenritningar. Även Pirate Bay har 3d-ritningar.

6. Detaljister blir producenter. För vissa typer av produkter kan butiker vara sina egna producenter. Det kan till och med ske genom att en 3d-skrivare placeras i butiken, och kunderna erbjuds att kundanpassa produkten innan den skrivs ut.

7. Immaterialrätten utmanas. Lättheten att sprida ritningar på fysiska produkter, som kanske är patenterade eller designskyddade, skapar juridiska problem. Fysiska produkter drabbas därmed av samma problem med piratkopiering som har drabbat musik- och filmbranscherna.

8. Nya former. 3d-skrivare gör det möjligt att skapa vissa former som inte kan skapas med traditionella tillverkningsmetoder. Det beror på att 3d-skrivare använder så kallad additiv tillverkning, vilket innebär att lager på lager av material successivt läggs på varandra. Ibland kan föremål tillverkas med lägre vikt med additiv tillverkning, vilket har enorm betydelse i vissa branscher.

Som persondatorer 1980

Det har sagts att 3d-skrivarna befinner sig där datorerna befann sig 1980, och det ligger nog mycket i det. Det finns idag industriella 3d-skrivare för flera miljoner kronor som är i full gång med lönsam produktion, och enklare 3d-skrivare som används för att ta fram prototyper i tillverkande företag. Och så finns det prisvärda 3d-skrivare för hemmabruk som entusiaster ägnar sig åt. Vi bör dock inte göra om det misstag som många förstå-sig-påare gjorde kring 1980, då persondatorn avfärdades som ”leksak”.

3d-skrivare kan användas för att skriva ut exempelvis prototyper, reservdelar, smycken, kläder, konst, verktyg, skor, vapen, husmodeller och tandbryggor. Det görs avancerade experiment med att skriva ut mänskliga organ. Det vanligaste materialet är plast, men 3d-skrivare kan även använda gummi, papper, andra fibermaterial, metaller, glas, choklad, socker, lera och levande celler. En vanlig tillämpning idag är att konstruerande företag enkelt och snabbt kan skriva ut en prototyp.

Naturligtvis kan inte en privatperson köpa en billig 3d-skrivare och sedan skriva ut ett par  vandrarkängor eller en iPhone. Begränsningarna är fortfarande många, särskilt om man har en privatpersons budget. Men det intressanta är utvecklingslinjen. Priserna på 3d-skrivare faller kraftigt, samtidigt som de snabbt blir allt bättre. Uppfinnare och forskare skapar hela tiden nya möjligheter, som gör att nya saker går att skriva ut, med nya material, i allt högre kvalitet. Det finns tydliga likheter med situationen för persondatorer när dessa var nya.


Det är viktigt att notera att 3d-skrivare aldrig kommer att slå ut traditionell masstillverkning. 3d-tekniken är ett komplement, vars nisch kommer att växa, men massproduktion kommer på många områden att förbli överlägsen.

Det finns tre sätt på vilka man kan skaffa underlag för en utskrift på en 3d-skrivare. Man kan ladda ned en färdig fil, man kan göra en egen design i en programvara, och man kan scanna in ett föremål med en 3d-scanner. Det kommer att finnas enorma mängder med 3d-ritningar tillgängliga på nätet, många gratis, en del bakom betalväggar. 

Ett negativt inslag i det hela är risken för att det blir möjligt för vem som helst att skriva ut sin egen pistol i en skrivare. I USA (var annars?) har en pistol redan skrivits ut, och amerikanska myndigheter försöker stoppa spridningen av 3d-ritningar för vapen. 3d-teknologin kan alltså utlösa nya försök från myndigheter att begränsa och filtrera internet.

Oj vilka spännande 3d-tillämpningar!

Det sjuder av aktivitet hos forskare, uppfinnare och utvecklare inom 3d-området. Möjligheterna ökar hela tiden. Härom dagen såg jag till exempel att Adobe har gett Photoshop ett gränssnitt för 3d-skrivare.  Här nedan följer ett axplock på spännande tillämpningar för 3d-skrivare, varav vissa är mogna medan andra på experimentnivå.

  • Den holländska designern Iris van Herpen har skrivit ut klädesplagg som visats på catwalk i Paris – bland annat en kristallimiterande klänning och en dress som liknar vatten. Lady Gaga och Björk hör till kunderna.
  • Det amerikanska företaget Electroloom förbereder en konsumentinriktad 3d-skrivare som ska kunna skriva ut kläder i ett tygliknande material.
  • Till Nokias mobil Lumia 820 erbjuder Nokia 3d-filer för skalen, vilket innebär att man kan ladda ned en fil, modifiera skalet själv i en programvara och sedan skriva ut det. Konceptet ingår i Nokias ”3d-printing Development Kit”.
  • I Tokyo kan man få sitt huvud 3d-scannat och därefter utskrivet i choklad. Vill man inte resa så långt kan man nöja sig med ett huvud av plast, det kan man få i Hamburg.
  • Vid Cornell University har forskare lyckats skriva ut en komplett högtalare – inklusive magneten – i en 3d-skrivare.
  • General Electric har skaffat 300 3d-skrivare. Längst har de kommit inom området flygmotorer – inom kort sätts den första 3d-tillverkade delen för flygmotorer i serieproduktion.
  • Det amerikanska företaget Solid Concepts, en servicebyrå för 3d-utskrifter, sa i ett pressmeddelande i slutet av 2013 att de blivit först i världen med att skriva ut en fungerande pistol i metall i en 3d-skrivare.
  • Biltillverkarna BMW och Koenigsegg hör till de bilföretag som använder 3d-skrivare.
  • Små byggblock av kolfiber som har tillverkats i 3d-skrivare kan sättas ihop till stora saker som broar och flygplan.
  • Fujifilm har utvecklat en teknik för att göra 3d-kopior av tavlor, inklusive den tredimensionella reliefen från penseldragen. Bland annat har tekniken använts av Van Gogh Muséum i Amsterdam.
  • Amerikanska forskare har lyckats skriva ut ett (mycket litet) batteri i en 3d-skrivare.
  • Redan idag tillverkas två procent av alla höftledsimplantat i världen i 3d-skrivare tillverkade av det svenska företaget Arcam. Deras skrivare används också i flygindustrin.
  • Vid University of Wollongong i Australien har forskare utvecklat ett bläck för 3d-skrivare som gör det möjligt att skriva ut levande material som muskel- och nervceller. Slutmålet är att kunna skriva ut mänskliga reservdelar.
  • Forskare vid Princetonuniversitetet i USA har skrivit ut ett öra med inbyggd antenn. Örat skrevs ut av celler som sedan har utvecklats till brosk.
  • I Sverige har varumärket Lumitoro nyligen startats för smycken som är utskrivna med 3d-skrivare.
  • Det finns redan flera 3d-scanners för konsumentmarknaden, varav en är handhållen för att kunna scanna in riktigt stora föremål (såsom en kropp). Även 3d-kopiatorer är på gång (någon som minns ”Tintin i Hajsjön”?).


Pär Ström

Konferens i Stockholm 25 mars

Den 25 mars arrangerar Atomer och bitar en heldagskonferens i Stockholm om 3d-skrivare. Om du vill vara helt säker på att få en inbjudan, svara på detta mejl och säg till. Tipsa gärna andra!

Bild ovan: Exempel på produkter nedladdningsbara från Thingiverse.


Dela detta i sociala medier

  

Skicka gärna detta mejl vidare till andra!


Ladda ned min nya bok om övervakning

Här kan du köpa eller ladda ned (gratis) min nya bok om övervakningssamhället, "Vadå privatliv?". Finns även i internetbokhandeln.


Jag kan bokas för föreläsningar

Jag håller IT-relaterade föreläsningar, både om nya möjligheter och visioner, och om övervakning och digitalt spionage. Tag kontakt för mer information.


Abonnera på nyhetsbreven BBB och DDR

Om du inte är abonnent på mitt nyhetsbrev BBB (Big Brother Bulletin), om övervakningssamhället, eller DDR (Den Digitala Revolutionen) kan du bli det här (klicka i rätt ruta).


Missa inte Content Marketing-dagen!

Vi arrangerar en het konferens om content marketing – marknadsföring som kunderna vill ha. Elva experter delar med sig av sina tips. Går i Stockholm den 18 februari. Mera info här.


Pär Ström
Föreläsare, författare och opinionsbildare
Egen företagare på Atomer och bitar
Integritetsombudsman på Den Nya Välfärden
par@atomer.se
0709-699 411
Följ mig på Twitter: ParStrom
Jag på LinkedIn
Jag på Facebook
Detta nummer av DDR är utskickat den 29 januari 2014.

Du får detta utskick eftersom du abonnerar på mitt nyhetsbrev DDR (Den Digitala Revolutionen). Om du vill bli raderad ur registret, klicka här. Vill du läsa utskicket i webbläsaren istället, klicka här. Om du inte är abonnent på DDR kan du bli det här (klicka i rätt ruta).

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!