NYHETSBREV – SOMMAR 2013


Nya broar att bygga i cancervården

Vad är rätt väg när cancerstrategin ska bli en regional cancerplan?


Nu pågår arbetet med att omsätta orden i den nationella cancerstrategin till konkret handling i form av regionala cancerplaner.

Välkommen till en temadag som ger en inblick i arbetet med cancerplanen i sjukvården i södra Sverige, med utblickar över andra sidan sundet. Vad har dansk cancervård att lära den sydsvenska?

Den 4 oktober kl. 9.00-16.00, Malmö. Mer information hittar du här:


Cancerplanens patientinflytande har initierats

En sen eftermiddag i maj träffades cirka 25 patientföreträdare för att diskutera tankar och idéer omkring hur vi lyckas i vårt uppdrag med att få en långsiktig regional cancerplan på banan inom RCC Syd. Teman för dagen var ”Jämlik cancervård”, ”Vilka mål ska vi nå inom cancerrehabilitering” samt ”Minska insjuknande i cancer. Prevention – hur gör vi tillsammans?”. Efter en kort introduktion omkring dessa teman satte sig patientföreträdarna i grupper tillsammans med gruppledare.
 
Patientförerädare jobbar på andra arenor än hälso- och sjukvården och dessa dokumenterade tankar och idéer ska föra oss framåt i cancerplansarbetet. De ska också illustrera hur vi gemensamt kan optimera samverkan inom viktiga frågor. Majdagen var startskottetet i ambitionen att tidigt involvera patientinflytande i cancerplansarbetet. En patientföreträdare ingår i projektgruppen och är därmed med i tankestrategierna för det långsiktiga cancerplansarbetet.


Bättre cancervård med patienten i fokus


För dig som vill läsa lite mer om RCC Syd, våra mål och fokusområden, går det bra att ladda ner vår nya folder på vår hemsida.

Du hittar den på både svenska och engelska här.

Vill du ha ett eller flera exemplar i tryckt format går det bra att kontakta Jenny Patera på jenny.patera@skane.se



Senaste nytt från registerverksamheten / INCA

I dagsläget finns drygt 30 kvalitetregister på INCA-portalen, den webbaserade IT-plattform som drivs och utvecklas gemensamt av Sveriges sex RCC. Alla kvalitetsregister innehåller personbundna uppgifter om problem/diagnos, vårdkontakttillfällen, behandling och resultat. Kvalitetsregistren gör det därmed möjligt att följa flödet i patientprocesserna, hur vårdprogrammens riktlinjer följs och att utvärdera behandlingsresultat. Det innebär att kvalitetsregistren kan och bör utgöra ett värdefullt verktyg i vårdens förbättringsarbete och därmed skapa nytta för patienterna.

SITHS-kort krävs
Datainspektionen kräver att system som hanterar patientdata använder stark autentisering.

Fr.o.m. 1 juli 2013 krävs SITHS-kort för att logga in i INCA, d.v.s. det kommer inte att fungera att logga in med användarnamn och lösenord.

För att kunna logga in med SITHS-kort måste datorn vara utrustad med kortläsare och programvaran NetId (kan laddas ner från INCA-portalen).

Nya instruktionsfilmer
RCC i Samverkan har under våren tagit fram instruktionsfilmer rörande inrapportering och datauttag i INCA. Filmerna finns på INCA-portalen (www.cancercentrum.se/inca) under fliken Instruktionsfilmer.
Vid behov kan RCC Syd arrangera utbildningar i INCA. Kontakta monitorn för aktuellt kvalitets-register för mer information. Kontaktuppgifter till monitorerna finns under rubriken Support för respektive register under fliken Kvalitetsregister på INCA-portalen.

Här får du mer information om inloggning med SITHS-kort och kan ladda ner NetId.


Nya regionala patientprocessledare

I kommande nyhetsbrev kommer vi att presentera nya regionala patientprocessledare. Regionala patientprocessledare (RPPL) arbetar på uppdrag av RCC Syd med uppgiften att ur ett regionalt perspektiv samordna och stödja processarbetet så att cancersjukvården inom Södra sjukvårdsregionen utvecklas på ett likartat sätt med vård på lika villkor.

Möt Lena, Mikael och Fredrik.

Lena Myrskog,
RPPL bröstcancer,
kirurgkliniken, Växjö

Mikael Eriksson,
RPPL sarkom, Skånes Onkologiska klinik, Lund

Fredrik Vult von Steyern,
RPPL sarkom, Ortopediska kliniken, SUS, Lund

Läs mer här.


En vår med uppföljningar av både kontaktsjuksköterskans uppdrag och utbildning

Kontaktsjuksköterskans uppdrag inom RCC Syd fastställdes 2011. Sedan dess har kontaktsjuksköterskans uppdrag blivit diagnosspecifikt inom sju patientprocesser. En uppföljning av uppdraget har nu initierats, frågorna som ställs omfattar förutom själva uppdraget också utbildningsbakgrund samt behov och aktiviteter. Framstegen och utvecklingen följs därefter under tre år. Du som arbetar som kontaktsjuksköterska och inte fått länken för webbenkäten ombeds att ta kontakt med Christina Carlsson RCC Syd.

Regionalt cancercenrum syd och väst samverkar om en uppdragsutbildning motsvarande 30 högskolepoäng. Läs mer i det första .Nyhetsbrevet om Patientens ställning

Kontaktsjuksköterskan genomgår fyra delkurser och har i maj examinerats. Då passar vi som uppdragsgivare på att stämma av i halvtid. Frågorna besvaras av de 31 kontaktsjuksköterskorna som genomgår utbildningen och svaren ska ge oss vägledning framåt. Kontaktpersoner för uppdrags-utbildningen är Christina Carlsson (RCC Syd), Ann-Sofi Isaksson och Frida Smith (RCC Väst). 


Diagnostiskt centrum – lägesrapport av en preventiv satsning

Fotograf Jönssons bilder

Diagnostiska centra kan vara en viktig åtgärd för att konkretisera den svenska nationella cancerstrategins målsättning att tidigt upptäcka cancer. Målet är att patienter med ospecifika symptom på allvarlig sjukdom skall kunna remitteras till ett diagnostiskt centrum för snabb och effektiv utredning. Målgrupp är patienter, 18 år eller äldre, med misstanke om allvarlig sjukdom, men utan symptom från någon särskild del av kroppen. Dessa patienter kan remitteras till Diagnostiskt Centrum (DC) på Centralsjukhuset Kristianstad för snabb utredning efter basal utredning i primärvården. Verksamheten engagerar primärvården i nordöstra Skåne, sammanlagt 26 vårdcentraler.

Med förebild från Danmark startade verksamheten i nordöstra Skåne den 1 oktober 2012 och bedrivs som ett pilotprojekt med stöd av RCC Syd. Till och med vecka 24 2013 har 123 patienter remitterats till DC. Remisserna har kommit från så gott som alla vårdcentraler i området. 103 patienter har utretts på DC, av dessa har hittills 83 patienter färdigutretts. För 86 % av samtliga patienter kunde man konstatera en sjukdomsdiagnos medan man i 14 % inte fann några tecken till sjukdom. De konstaterade sjukdomsdiagnoserna överensstämmer väl med danska erfarenheter och har fördelat sig på följande sätt:

Cancersjukdom                         17 %
Godaratad tumörförändring       8 %
Infektionssjukdom                     10 %
Psykisk sjukdom                        10 %

Mag-tarmsjukdom                 7 %
Tidigare känd diagnos        10 %
Reumatisk sjukdom              6 %
Övriga diagnoser                28 %

Totalt planeras pilotprojektet omfatta 300 patienter. En vetenskaplig utvärdering av verksamheten genomförs i form av en fall/kontrollstudie avseende upptäckta cancerfall. Studien genomförs av Centrum för Primärvårdsforskning i nära samverkan med RCC Syd.

Verksamheten följs med stort intresse i omvärlden. I Norge planeras en motsvarande satsning och
kontakter för erfarenhetsutbyte har etablerats såväl med Danmark som med Norge. Studiebesök från andra svenska RCC har även skett under våren.


Landstinget Kronoberg satsar på kontaktsjuksköterskor

För att närma sig målet att alla cancerpatienter ska ha en kontaktsjuksköterska satsar nu Landstinget Kronoberg 2,5 Mkr på att utveckla kontaktsjuksköterskefunktionen.

Idag är det oftast sjuksköterskor på de olika mottagningarna som har arbetsuppgifter som delvis motsvarar kontaktsjuksköterskans.

Budgetförstärkningen ska användas till att utveckla kontaktsjuksköterskefunktionen och öka tillgänglig-
heten. Som det ser ut idag räcker inte resurserna till för att uppfylla kraven fullt ut men detta är ett steg på vägen mot målet.


Försök till kortare väntetider för strålbehandling av ÖNH-cancer

Väntetiden från behandlingsbeslut till påbörjande kurativt syftande strålbehandling av tungcancer och orofaryngeal (huvudsakligen tonsill) cancer har i Lund och Malmö de senaste fem åren legat på 35 - 37 dagar. Motsvarande för tid till operation av tungcancer är 14 dagar. Ledtider av denna storlek resulterar i att upp till l /3 av patienterna får klinisk relevant tumörprogression l stadieglidning och därmed försämrad prognos, och försämrad överlevnad.

Detta har lett till att man från och med sommaren startar en snabblinje till strålbehandling för dessa patienter, en så kallad ”fast track” (se bild).

Eva Brun och Johan Wennerberg är Regionala patientprocessledare för Öron-, näs- och halscancer hos RCC Syd. Här beskriver de den nya ”fast-track-processen”:
”Detta innebär att patienterna omhändertas för start av kurativt syftande strålbehandling så fort
vi bara kan.

Vecka 1, ses patienten på nybesöksmottagningen tillsammans med ÖNH-läkare och onkolog, för bedömning inför den beslutsfattande multidisciplinära konferensen samma vecka tisdag eftermiddag.
Vi ser 6-8 nya patienter varje vecka. Vi räknar med att hälften av dem blir aktuella för kurativt syftande strålbehandling, som enda behandling. Efter tisdagsronden blir patienten uppringd av en ÖNH-läkare som meddelar vilken behandling vi rekommenderar. Vi har sedan 2-3 tider varje torsdag, på onkologen, då vi träffar patienterna på vår strålbehandlingsmottagning och erbjuder/diskuterar behandlingen. Samma vecka görs den tandsanering som behövs för att minska risk för käkkomplikationer efter strålbehandling.


Vecka 2,
tisdag och onsdag, har vi fasta PETtider för att göra strålbehandlingsunderlaget, dvs. få en så exakt bild som möjligt över tumörutbredningen och samma dag, eller dagen därpå, ritar läkare in det området som skall strålbehandlas. Detta underlag går till sköterskor och fysiker som tar fram strålbehandlingsförslag. Detta behandlingsförslag skall godkännas av läkare och fysiker.

Vecka 3,
14-15 dagar efter behandlingsbeslutet startas behandlingen som pågår i 6,5 vecka. Allt detta kräver gott samarbete mellan ÖNH- specialisterna och onkologerna, fungerande kontaktsköterskor och fungerande rutiner. Syftet är att få ner våra ledtider från behandlingsbeslut till behandlingsstart, som enligt Svenskt kvalitetsregister för huvud-halscancer skall ligga kring 15 dagar, oavsett behandling (kirurgi eller radioterapi). Vi har haft ledtider på 5-6 veckor under flera år, vilket har bekymrat oss mycket!”


Cancerdagen i Almedalen den 3 juli

Regionala cancercentrum i samverkan arrangerar cancerdagen i Almedalen den 3 juli.
I år är temat ”Cancervården bryter gränserna” och moderator är Katarina Hultling, välkänd TV-profil
med egen erfarenhet från cancervården.

Ta del av intervju med Katarina här.
Se programmet här.

Seminarier:

  • Nivåstrukturering - nödvändigt för en rättvis och jämlik cancervård?

  • Vem och vad ska bestämma i cancervården?

  • Finns det "fin- och fulcancer" inom forskningen?

Enkät till lokala patientprocessledare

För att belysa utvecklingen av patientprocesserna genomförde RCC Syd i maj 2013
en enkät till alla lokala patientprocessledare. 39 av 56 (70 %) har besvarat enkäten.
Enkätfrågorna belyste huvudsakligen fyra områden. De viktigaste resultaten sammanfattas i korthet.

Utvecklingen av det lokala teamet
I flertalet fall finns nu kompletta eller nästan kompletta team inom sjukhusvården men mycket återstår när det gäller att etablera kontakter utanför sjukhusvården med primärvård, kommunal hälso- och sjukvård samt att hitta kontakter med patientföreträdare.
 
Definition och kartläggning av patientprocessen
Patientprocessen omfattar hela patientens väg genom vårdens olika delar från symptom till färdigbehandlad och såväl definition som kartläggning av patientprocessens innehåll är viktiga förutsättningar för förbättringsarbetet inom hela patientprocessen. Fortfarande återstår mycket arbete då det gäller att fullständigt definiera processen och kartlägga patientens väg genom processen.
 
Stöd från och dialog med uppdragsgivare samt resurser för lokalt utvecklingsarbete
Dialogen med och uppmuntran från uppdragsgivaren har förbättrats jämfört med föregående år. Detta talar för ett ökat engagemang från linjeansvariga vilket är en avgörande förutsättning för utvecklingen av patientprocesserna. Dialogen med den regionala patientprocessledaren har också förbättrats under året.

Detta är en viktig förutsättning för samordning och en mer jämlik vård inom RCC Syd. Medan samarbetet inom teamet uppfattas som allt mer välfungerande så är den tillgängliga tiden för att arbeta med uppdragen i flertalet fall otillräcklig. Svaren talar tyvärr för en ytterligare försämring under året som gått. Avsaknad av tid för förbättringsarbete anges regelbundet i flertalet sammanhang som det viktigaste hindret för utveckling av patientprocesserna.
 
Utveckling av kontaktsjuksköterska, psykosocialt stöd, cancerrehabilitering
Funktion som kontaktsjuksköterska finns redovisad inom 90 % av svarande team. Detta är en glädjande utveckling som på ett mycket konkret sätt kommer cancerpatienterna till del. På frågan om hur samarbetet mellan kontaktsjuksköterskor över klinik och sjukhusgränser förbättrats svarade endast hälften att detta samarbete förbättrats i ganska hög eller hög utsträckning under de senaste två åren.
Här finns fortsatt behov av ansträngningar för att förbättra en betydelsefull del av patientprocessen.
En fråga rörde hur det psykosociala stödet och rehabiliteringsfrågor utvecklats inom patientprocessen.
55 % menade att dessa frågor utvecklats i ganska eller mycket liten utsträckning. Här finns således ett behov av ökad uppmärksamhet kring dessa frågor.
 
Konkreta förbättringar för patienterna?
En viktig och sammanfattande fråga är om arbetet med att effektivisera patientprocessen inneburit konkreta förbättringar för patienterna. 68 % menade att detta skett i ganska hög eller mycket hög utsträckning. Möjlighet fanns att ange orsaker till att man inte hittills uppnått önskade förbättringar.
14 svarade med möjlighet att ange mer än ett alternativ:

För lite tid avsätts                             9
Stöd från chefsnivåer saknas           7
Stöd från RCC är otillräckligt            5

Uppdraget är otydligt formulerat                    5
Behov av förbättring saknas                          2
Uppdraget inte förankrat i verksamheten      1

Enkäter av detta slag kommer regelbundet att upprepas och svaren ger en vägledning om områden som behöver prioriteras i det fortsatta utvecklingsarbetet.

Mer om enkäten och resultatet kan du läsa här på vår hemsida.


Regionalt cancercentrum syd (RCC Syd) är ett av sex regionala cancercentrum i landet. Uppdraget innebär
att förverkliga mål i den nationella cancerstrategin, En nationell cancerstrategi för framtiden (SOU 2009:11).
Ansvarig utgivare:
Regionalt cancercentrum syd. Redaktör: Jenny Patera,
jenny.patera@skane.se
Kommunikatör, RCC Syd.
 Övriga bilder: Colorbox.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!