Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Friluftsliv i förändring

Brist på långsiktighet för friluftsfrågor i naturvårdsarbetet

Foto: flickr.com Vandra i Kinnekulle

­Medan det finns strukturer och kompetens för att arbeta med biologisk mångfald, är friluftsaspekten i naturvårdsarbetet fortfarande starkt beroende av engagerade personer som driver frågorna. säger Marie Stenseke, professor i kulturgeografi.

Marie Stenseke har använt naturvårdsprojekt vid Kinnekulle som fallstudie för att titta närmare på vilken plats friluftsliv har i svensk naturvård. Vid Kinnekulle är naturvårdens historia relativt lång. Redan Linné uppmärksammade områdets naturkvaliteter. I början av 1980-talet blev Kinnekulle naturvårdsområde, och vid Sveriges inträde i EU utpekades kullen som Natura 2000-område inom EU:s nätverk för att bevara biologiskt värdefulla områden.

Marie Stensekes studie visar dels att friluftsliv fått en central plats i Kinnekulleprojektet, dels att strukturer och långsiktighet saknas.

- De personer som jobbat med Kinnekulle har jobbat på bra. De har utvecklat koncept kring besöksdestination och en hållbar besöksnäring. Problemet är att friluftsaspekten är så personberoende. Om man ska jobba med friluftsliv på ett kvalificerat sätt måste det finnas en stabil bas för arbetet.

Med stabil bas menar hon tydliga direktiv, riktlinjer och styrdokument. Länsstyrelsernas regleringsbrev har först nu kompletterats med mål om friluftsliv. Inom Naturvårdsverket efterlyser hon fördjupad kompetens och även bättre strukturer för hur myndigheten ska arbeta med friluftsliv. 

Politiska åtaganden förpliktigar

Friluftslivet är en uttalad del av 2000-talets naturvårdspolitik. Regeringen lade 2010 fram propositionen ”Framtidens friluftsliv”. Senare samma år beslutade riksdagen om en samlad friluftspolitik för Sverige. Propositionen och riksdagsbeslutet har inneburit att friluftsfrågornas ställning stärkts, även om de fortfarande förvaltningsmässigt behandlas som en del av naturvården i Sverige. Trots målsättningar om folkhälsa, upplevelser, livskvalitet och miljömedvetande, länkas friluftsliv in i en politisk-administrativ sfär som huvudsakligen handlar om bevarande och skötsel av naturkvaliteter.

- Om Sverige ska leva upp till de politiska åtaganden vi beslutat om, måste vi ta målen på större allvar, säger Marie Stenseke.

Det finns en hel del internationella konventioner kring naturvård och miljövård. Enligt Marie Stenseke bidrar de konventionerna inte till att lägga ökat fokus på friluftsaspekten, annat än när det har med turism att göra. Varken EU:s Natura 2000 eller UNESCO:s Biosphere programme bidrar till ökad medvetenhet kring friluftslivsfrågorna.

Foto flickr.com Vandra i Kinnekulle

- Det är viktigt att göra en nationell anpassning av de internationella reglerna. I Sverige har vi allemansrätten som gör den obebyggda marken tillgänglig för alla. I andra länder är det inte på samma sätt självklart att landskapet är tillgängligt, säger hon.

Marie Stenseke har tidigare gjort en studie av Kosterhavets nationalpark. Den studien visar på en betydligt mer styvmoderlig hantering av friluftsaspekten inom naturvården än i Kinnekulleprojekten. Engagemanget och intresset hos enskilda individer har utan tvekan varit positivt och avgörande för att ge friluftslivet större utrymme i naturvårdsprocesserna på Kinnekulle. Samtidigt visar resultaten från båda studierna att arbetet med friluftsfrågor behöver professionaliseras.  En institutionalisering av arbetet borgar för att friluftsaspekterna blir allsidigt hanterade. Det kan också underlätta samarbetet mellan stat och kommun.


Marie Stenseke är professor i kulturgeografi vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet. Studien av Kinnekulleprojekten (Friluftslivet i Kinnekulleprojekten, 2013) har hon genomfört inom ramen för Friluftsliv i förändring, där hon också är biträdande programchef.


Friluftsliv i förändring är ett forskningsprogram med uppgift att skapa och kommunicera forskningsbaserad kunskap om friluftsliv och naturturism i Sverige. Programmet finansieras av Naturvårdsverket.


Webbplats: www.friluftsforskning.se

Kontakt: info@friluftsforskning.se

Adress: Mittuniversitetet, ETOUR, 831 25 Östersund

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!