Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Prenumerera? Klicka här. Tipsa en vän? Klicka här


Nyhetsbrev 10

Oktober 2013

Redaktör:
Jennie Widborg

Ansvarig utgivare:
Hans Starkhammar

Webbadress:
www.rccsydost.se

Missa inte

14 november 2013

Cancerdagen 2013: Hur går det när vardagen möter cancerstrategin?Den frågan ställer 2013 års rådslag för en bättre cancervård, som Dagens Medicin, Regionala cancercentrum, Cancerfonden, LIF m.fl. arrangerar tillsammans 14 november.

Information och anmälan 

 

Se vad mer som är på gång för att utveckla cancervården i kalendern

 

 

Tips!

På Nationellt kompetenscentrum anhörigas webbplats finns flera sevärda och lärorika filmer på temat Barn och unga som anhöriga.

Nu analyseras de första resultaten från patientenkät om cancervården

Bra bemötande vid cancerbeskedet, brister i information om second opinion och avsaknaden av individuella vårdplaner är några av de preliminära resultat som kommit fram i den patientenkät som har delats ut till 650 cancerpatienter i sydöstra sjukvårdsregionen.

I augusti hade 217 svar skickats in till RCC sydösts kansli och det är alltså dessa data vi nu har börjat titta på.

Till nyheten

Högskoleutbildning för kontaktsjuksköterskor startar i februari

Nu är det klart att en ny högskoleutbildning för kontaktsjuksköterskor kommer att starta vårterminen 2014. Utbildningen är framtagen för att möta patienternas behov och har formats i ett samarbete mellan Regionalt cancercentrum sydöst och Linköpings universitet.

Till nyheten

Ny resultatredovisning

Nu redovisar vi för andra gången regionens resultat och måluppfyllesle i förhållande till de sex löften som regionsjukvårdsledningen gett till patienter och invånare i Jönköpings, Kalmar och Östergötlands län.

Till nyheten och resultatrapporten

Nya topplistor

Nu finns nya Topplistor publicerade. Via Topplistorna kan alla följa utvecklingen av inrapporteringen till Cancerregistret och de nationella kvalitetsregistren inom cancervården, samt regionens olika kommuners inrapportering till Svenska palliativregistret.

Till Topplistorna

Ökat patientinflytande i ledningsgruppen

Regionalt cancercentrum sydösts ledningsgrupp har redan från starten lovat ett stort patientinflytande i verksamheten. Nu tar man ytterligare ett steg i det arbetet genom att utöka ledningsgruppen med två patientrepresentanter.

Till nyheten

Koncentration av ovanlig cancer ska göra vården mer jämlik

Viss vård för ovanlig cancer bör koncentreras till färre sjukhus än idag. Det ger patienter med sällsynt cancer mer jämlik tillgång till den bästa vården. Det sägs i den rapport om nationell nivåstrukturering av cancervården, som SKL i mitten av septemer lämnade till regeringen.

Läs hela nyheten på cancercentrum.se

Läs rapporten

Rcc sydöst anställer projektsamordnare

Per-Anders Heedman börjar som projektsamordnare på RCC sydösts kansli. I rollen ingår att samordna projekt- och processarbete inom sydöstra sjukvårdsregionens cancerarbete, allt ifrån uppstart till del- och slutrapportering.

Åsa Malm, sjuksköterska och samordnare för den palliativa vårdprocessen, har under resten av året huvudansvaret för denna process. Rekryteringen av en ny regional processledare kommer att ske under 2014.

Inspirationsdag om barn som anhöriga

Den 3 september arrangerades en inspirationsdag om barn och unga som anhöriga.

Dagen vände sig i första hand till kontaktsjuksköterskor och berörda vårdenhetschefer i regionen för att i samverkan skapa rutiner och arbetssätt som medför att barn och unga anhöriga till cancerpatienterna synliggörs och blir hörda.

Till nyheten

Fler lästips

Så behöver screeningen förändras för att bli mer jämlik
(Dagens Medicin)

Tusentals kvinnor uteblir gång på gång från sin mammografiundersökning utan att det uppmärksammas tillräckligt i verksamheterna.

Ett relativt högt genomsnittligt deltagande räcker inte som målsättning för mammografi, framhåller Regionala cancercentrums samverkansgrupp.

Film från Cancerdagen i Almedalen 
(cancercentrum.se)

Fler patienter måste få samma tillgång till den bästa vården och de främsta vårdteamen. Komplicerade åtgärder behöver därför koncentreras till färre sjukhus och färre händer än idag. Den frågan färgade diskussioner under hela Cancerdagen i Almedalen 2013.

Därför fokuserar filmen från Cancerdagen på just nivåstrukturering.

Svårt att hålla sig till nästa nyhetsbrev?

Följ oss på webben så länge: www.rccsydost.se. Och gör oss gärna till favorit.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!