NYHETSBREV – SEPTEMBER 2013


Höst med nya utmaningar

Sommarens lite lugnare tempo uppskattas nog av de flesta. Jag har haft förmånen att arbeta med patienter, fått avslutat en handbok i onkologi, knutit ihop säcken för en del olika projekt och fått semester. Skönast av allt var det kanske att antalet inkommande mail minskade, men nu är det tydligt höst – också i mailboxen!

RCC syd har efter sommaren välkomnat flera nya medarbetar, bland annat utvecklingssköterskor och regionala processledare.  De kommer alla att presenteras i kommande nyhetsbrev under hösten. Vi vill hälsa alla välkomna! Det känns som vi nu har en stab som ska kunna föra cancervården framåt på flera plan.

Den 30 augusti var Socialstyrelsen på besök och genomförde den första i en rad årliga utvärderingar. Stämningen var god, debatten intensiv, kritiken konstruktiv och de positiva omdömena flera.
Jag välkomnar verkligen denna utvärdering. Det känns inspirerande. Att kompetenta personer utifrån kritiskt granskar verksamheten får fart på oss alla. Särskilt vill jag tacka alla er som avsatte tid denna dag för att delta i utvärderingen – medarbetare, patientrepresentanter, processledare, tjänstemän och politiker. Tack för ert engagemang för RCC syd!

Under hösten blir det fokus på processutvärdering och arbete med en gemensam regional cancerplan.
Vi har under sommaren inhämtat kunskapsunderlag och tillsatt en koordinerande grupp för cancerplansarbetet. Ni kommer att höra mer från oss, både avseende input till planen och för synpunkter på dess utformning.

Internt har vi på RCC Syd organiserat arbetet med cancerregistrering och kvalitetsregister i fyra team. Syftet är att göra det tydligare vem som arbetar med vad, skapa enkla kontaktvägar och minska sårbarheten genom samverkan. Vi tror att teamen med en utvecklingssköterska, monitorer och en ansvarig statistiker tillsammans kan utveckla verksamheten. Läs mer om detta i nedan intervjuer med våra nyanställa utvecklingssköterskor Hanna Åberg och Christina Landegren.

RCC Syd önskar er alla en skön höst!
Mef Nilbert, verksamhetschef RCC Syd


Nya medarbetare och deras teamarbete

Hanna Åberg,utvecklingssjuksköterska och teamledare
Blod & Lunga samt Uro


Efter tre års högskolestudier i Lund blev jag 1996 färdig med min utbildning, till legitimerad sjuksköterska.  Under ett par år arbetade jag inom industrin med bl.a. medicintekniska produkter inom områdena gynekologi och urologi. Efter att ha arbetat ett par år inom akutsjukvården vidareutbildade jag mig till diabetessjuk-
sköterska och är även diplomerad av Apotekarsocieteten i ”Kliniska Prövningar”. I nästan tio år har jag arbetat som diabetes- och forskningssjuksköterska på Endokrinologiska Kliniken/SUS. Jag trivs att arbeta med utvecklingsprojekt och har involverats i olika förbättringsprojekt under mina yrkesår. Innan jag började på RCC Syd arbetade jag som forskningssjuksköterska på Hematologi- och Koagulationskliniken/SUS. I ramen för den tjänsten arbetade jag även som in rapportör i INCA.

Som utvecklingssjuksköterska på RCC Syd kommer jag att arbeta som teamledare inom områdena Blod, Lunga och Urologi. Jag kommer även att vara vårdprogramskoordinator för de vårdprogram som RCC Syd är nationellt ansvariga för. Jag hoppas vara en länk mellan RCC Syd och de verksamheter som jag kommer vara teamledare för. Mitt mål är att tillsammans med processledare och registerhållare tydliggöra de uppgifter som finns i våra kvalitetsregister för kliniken så att det på olika sätt kan gagna patienten och verksamhetsutvecklingen.

Största utmaningen med mitt uppdrag är att motivera redan hårt arbetande kliniker att upprätthålla och/eller förbättra sin inrapportering i INCA. Min förhoppning är att vi i framtiden skall undvika dubbel rapportering och istället kunna överföra information som redan finns i journal systemen direkt till INCA.

Jag drivs av utmaningar och att få arbeta med forskning och utvecklingsprojekt. Energi och idéer får jag ofta i löpspåret eller på min Nishiki cykel som tar mig mellan mitt hem i Södra Sandby och RCC i Lund.

Christina Landegren,utvecklingssjuksköterska och teamledare Team Gastro och Bröst & Gyn

Jag blev färdig sjuksköterska 1985 och har främst arbetat på ÖNH kliniken i Lund med några avbrott för barn, studier och arbete som vårdlärare.

Nu senast har jag arbetat med olika uppdrag inom Staben för verksamhetsutveckling på Skånes Universitetssjukhus där fokus har legat på utveckling, förändringsarbete, kvalitetssäkring och uppföljning bl.a. inom Vård i rimlig tid. Arbetet på ÖNH kliniken inom sektionen för huvudhalscancer har varit vägledande i mitt arbete även sedan jag lämnade kliniken där fokus ligger på patienten och den specifika process som den unika patienten ska igenom.
Tjänsterna som utvecklingssjuksköterska är helt nya för RCC syd och nu ska vi hitta formerna för arbetet. En utmaning är arbetet med teamen inom RCC syd som påbörjas under hösten och att ta del av hur de andra RCC i landet arbetar.

Arbetet innebär att samverka med patientens intresse i fokus och bidra till hög kvalitet. Jag ser det som en möjlighet att få bli en brobyggare och ett stöd mellan RCC och klinik med allt vad det kan innebära. Delta i processarbete och verka för att data i kvalitetsregister kan användas både för professionen och för patienterna.

Jag är gift och mamma till tre barn där den yngsta bor hemma och i familjen ingår även två katter. Jag gillar att vara i min trädgård och pratar gärna med mina pelargoner. Sticka är avkoppling och vackra garner en njutning men även sång och musik ingår i mina intressen.


Varje år finns det möjlighet för kvalitetsregister
att ansöka om anslag om medel från SKL
för att driva ett Nationellt Kvalitetsregister.
Sista dagen för ansökan är 24/9

Läs mer


1000-tals skåningar blir kallade till tarmcancerstudie

Omkring tiotusen skåningar kallas i vinter till en stor tarmcancerstudie. Syftet är att upptäcka tumörer innan de blir farliga. Tarmcancer är den tredje vanligaste tumörsjukdomen i Sverige.

Omkring sextusen personer insjuknar varje år och nära hälften dör i sin sjukdom, men om cancern upptäcks tidigt är prognosen mycket god. I början av sommaren föreslog därför Socialstyrelsen att så kallad tarmscreening, en hälsoundersökning av tarmarna, bör införas i hela landet.

Region Skåne har ingen allmän tarmscreening idag, men ska delta i en ny studie för att utröna vilken metod som bäst hittar tumörer och förstadier till cancer. Omkring tiotusen skåningar blir därför från årsskiftet kallade till undersökning.

Stockholms läns landsting och Region Gotland har redan rutinmässiga undersökningar sedan 2008. Övriga landsting och regioner, med undantag av Västernorrland, har tackat ja till att medverka i denna nationella studie. Studien ska undersöka hur screening påverkar dödligheten, vilken metod som är lämpligast och hur individen upplever screeningen.


Nästa Regsam patientmöte sker den 30/9.
Tema: RCC Syds cancerplan. Vi ses i RCC Syds lokaler
på Medicon Village i Lund. Tid: 10-15.


Socialstyrelsen på platsbesök

Fredagen den 30 augusti genomförde Socialstyrelsen på uppdrag av regeringen sin första årliga utvärdering av RCC Syd. Syftet med platsbesöken är att genom dialog stödja och stimulera arbetet och den fortsatta utvecklingen av regionala cancercentrum. Socialstyrelsen har genom att insamla bakgrundsdokument, genomföra intervjuer med nyckelpersoner och skaffa kunskap via enkäter skaffat sig en bild av RCC Syd som ställs i relation till de mål som enligt den nationella cancerstrategin ska vara uppfyllda efter ett års verksamhet. 

Fokus denna dag var att diskutera och dokumentera hur arbetet fortlöper, diskutera effekter av RCC-etableringen ur olika intressentperspektiv, identifiera svårigheter och utmaningar i arbetet med samordning inom regionen och identifiera frågor där ytterligare nationella initiativ kan behövas.

Under förmiddagen träffade Socialstyrelsen RCC Syds ledningsgrupp och verksamhetsutvecklare.
Då diskuterades utvärderingen och arbetet utifrån de kriterier som ska vara uppfyllda efter ett års verksamhet. Sammantaget konstaterar man att RCC Syd fungerar väl med en stark förankring i landstings- respektive regionledningarna i södra sjukvårdsregionen, att en välfungerande organisation finns och att RCC Syd verkar både mål- och processorienterat. RCC Syd utmärker sig inom områden som ”processarbete” och ”patientens ställning” där RCC Syd har gjort ett föredömligt arbete med tydliga strukturer och handlingsplaner. Behovet av handlingsplaner avseende prevention, kompetensförsörjning och forskning påpekades, likaså behovet av en kartläggning av den palliativa vården och tillgång till psykosocialt stöd och rehabilitering. Vi är väl medvetna om dessa tillkortakommanden och arbetar för att ha underlagen på plats till nästa utvärdering.

Konstruktiv dialog och debatt

Under eftermiddagen deltog även regiondirektören, hälso- och sjukvårdsdirektören, politiker, tjänstemän, processledare och patientföreträdare. Debatten blev intensiv. Socialstyrelsen lyfte flera frågor till korta gruppdiskussioner med återkoppling till hela gruppen. Det blev en givande dag i ett positivt klimat!

En dokumentatör fanns på plats och den 6 november inbjuds till nationellt möte med summering av alla utvärderingar, varefter Socialstyrelsens rapport väntas tidigt 2014.


Nya regionala patientprocessledare

I kommande nyhetsbrev kommer vi att presentera nya regionala patientprocessledare. Regionala patientprocessledare (RPPL) arbetar på uppdrag av RCC Syd med uppgiften att ur ett regionalt perspektiv samordna och stödja processarbetet så att cancersjukvården inom Södra sjukvårdsregionen utvecklas på ett likartat sätt med vård på lika villkor.

Möt Anna, Sigurdur, Fredrik och Erik.



Läs mer här.

Anna Sundlöv
Sigurdur Gudjonsson
Fredrik Liedberg
Erik Nordenström

Den 3/10 är RCC Syd värdar på Medicon Villages
uppskattade sopplunch. Tema: Mot framtidens cancervård.

Sopplunch är ett återkommande evenemang på Medicon Village och anordnas tillsammans med någon av medlemmarna varje torsdag mellan 12 och 13. Restaurang Inspira erbjuder en värmande soppa som betalas av den deltagande. Det finns även andra alternativ för den som önskar. Välkomna!

Talare: Mef NilbertLänk
till Medicon Village


Anna Friberg

Ny nationell arbetsgrupp
för prevention

I juni beslöt RCC-cheferna att inrätta en nationell arbetsgrupp för prevention. RCC Syd är stödjande RCC och Anna Friberg, verksamhetsutvecklare prevention och hälsoekonomi, är utsedd till gruppens ordförande.
RCC:s samverkansgrupp beslutar om arbetsgrupper och/eller referensgrupper inom olika områden som bedöms vara särskilt viktiga för cancervården. Prevention är ett av dessa områden. I det uppdrag som varje RCC har från staten ingår att alla sex RCC-
organisationer ska utgöra en aktiv del av det preventiva arbetet som är riktat både mot befolkningen och hälso- och sjukvårdens verksamheter. Respektive RCC löser denna uppgift på olika sätt som passar den aktuella sjukvårdsregionen. Det är dock mycket viktigt att det finns en samordning och ett nära samarbete inom det preventiva området för att undvika dubbelarbete och för att kunna fokusera på ett par särskilt viktiga frågor att enas om nationellt. 

En konkret aktivitet under hösten 2013 kommer att vara en genomgång av de nationella vårdprogrammen för cancerdiagnoser för att undersöka om eller hur preventiva insatser beskrivs i programmet. Här kan du ta del av uppdragsbeskrivningen för den nationella arbetsgruppen för prevention. Läs mer


Patientföreträdarutbildning 2013

Nästa Patientföreträdarutbildning sker den 16-17 nov 2013. Den andra patientföreträdarutbildningen genomförs i internatform på Lydiagården för cirka 20 deltagare från RCC syds område. Inbjudan och program kommer inom kort.

Några av de frågeställningar som kommer att lyftas i utbildningen är:

  • Hur fungerar cancervården?
  • Vilka utmaningar står vi inför?
  • Vad händer inom RCC Syd?
  • Var och hur fattas besluten?
  • Vilka beslut kan RCC Syd ta och vilka måste tas inom landsting och regioner?
  • Hur arbetar vi med patientinflytande inom RCC Syd?
  • Hur kommer RCC Syd att arbeta för att stärka patientens ställning i cancervården?
  • Hur kan patientföreträdarna bidra till att fler patienter deltar i kliniska studier?
Fotograf: Gert Ove Abrahamsson, patientföreträdare i Halland

Nya broar att bygga i cancervården

Vad är rätt väg när cancerstrategin ska bli en regional cancerplan?


Nu pågår arbetet med att omsätta orden i den nationella cancerstrategin till konkret handling i form av regionala cancerplaner.

Välkommen till en temadag som ger en inblick i arbetet med cancerplanen i sjukvården i södra Sverige, med utblickar över andra sidan sundet. Vad har dansk cancervård att lära den sydsvenska?

Den 4 oktober kl. 9.00-16.00, Malmö. Mer information hittar du här:


Regionalt cancercentrum syd (RCC Syd) är ett av sex regionala cancercentrum i landet. Uppdraget innebär
att förverkliga mål i den nationella cancerstrategin, En nationell cancerstrategi för framtiden (SOU 2009:11).
Ansvarig utgivare:
Regionalt cancercentrum syd. Redaktör: Jenny Patera,
jenny.patera@skane.se
Kommunikatör, RCC Syd.
 Övriga bilder: Colorbox.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!