Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Brevhuvud Etour nyhetsbrev

Vem behöver kunskap om turism?

Det kanske verkar vårdslöst att ställa en sådan fråga, men vi gör verkligen det. Det handlar om högre utbildning, universitetsutbildning med inriktning turism. Vi frågar oss vad studenterna behöver kunna för att bli attraktiva på arbetsmarknaden. Och inte minst, var i besöksnäringen behövs universitetsutbildad personal? Och vad ska de kunna?

Ni kanske tycker vi som hållit på så länge borde veta. Men tiderna förändras. Besöksnäringen är inte densamma. Arbetsmarknadens behov förändras. Studenternas målsättningar och intresse förändras.

Vårt utbildningsarbete bedrivs med underrubriken ”Från ansökan till anställning”. Det handlar om processen från antagning till utbildning och till en anställning där de förvärvade kunskaperna skapar möjligheter både för den nyanställde och för den nya arbetsplatsen.

Kanske har ni reflektioner kring universitetsutbildning för besöksnäringen, vi tar gärna emot synpunkter i den här frågan, skriv till oss!

Bo Svensson
Institutchef ETOUR


Moderna fjällvandrare söker äventyr och service

Fjällvandrarna kan delas in i två typer – de som söker tystnad, lugn och ro och de som vill ha mer äventyrliga aktiviteter, helikoptertrafik och service på fjällstationerna. Mellan de två grupperna växer sig konflikten allt större. Det konstaterar Sandra Wall-Reinius, forskare vid ETOUR, i en nyligen publicerad artikel.

Hon har tillsammans med kollegan Lennart Bäck jämfört fjällvandrare år 1980 och år 2003 och funnit både likheter och skillnader. Blanda annat har medelåldern ökat, fler vandrar ensamma och vistelserna varar kortare tid. Fjällvandrarna ser det också som viktigare nu med bekvämt boende, markerade leder och transporter som gör det lätt att ta sig till fjällen.

Sandra ser även en utmaning i att locka nya grupper till fjällvandring och att komma tillrätta med de konflikter som växer mellan den traditionella fjällvandrargruppen och den grupp som vill ha bekvämligheter, äventyr och party på fjällstationer.

Läs mer om studien.

Bild: Peter Fredman


I jakt på vampyrernas hemvist – nu kommer boken om fansen!

Forks och La Push, två små amerikanska samhällen, får sedan några år tillbaka hundratals, ibland tusentals, besökare per dygn. Besökarna fotograferar den lokala skolan, läkarmottagningen och bostadshusen – allt ett led i jakten på den autentiska Twilight-upplevelsen. Mittuniversitetets turismforskare släpper nu den första boken om fansen och turismen som uppstått, "I populärkulturturismens fotspår – Twilight + Vacation = Twication©".

I boken beskriver författarna Christine Lundberg, Maria Lexhagen och Sigrid Mattsson om den turism som uppstått i kölvattnet av det internationella populärkulturfenomenet Twilight. Boken tar upp populärkultur som fenomen, fansens resande och gemenskap, betydelsen av sociala medier och hur de nya destinationerna tillvaratar och marknadsför sina produkter.

Läs mer om projektet.


Kunskapsdestinationen Åre

Kunskapsdestinationen Åre är ett forskningsprojekt finasierat av K&K stiftelsen som bygger på att skapa ett IT-baserat affärssystem för turismdestinationer.

- Det är lite av ett pilotprojekt eftersom det är första gången man försöker skapa ett system för just turismdestinationer där vi har många olika aktörer, säger turismforskaren Maria Lexhagen som deltar i projektet.

I grunden handlar det om att skapa en hållbar kunskapsbas för destinationen Åre för att stödja destinationens lärande, strategiska beslutsfattande, innovation och destinationsutveckling. Målet är att alla företag i Åre ska kunna få del av analyserad information, dels om läget för det egna företaget i relation till hela destinationen, dels för Åre som helhet. En första protoyp av affärssystemet kommer presenteras i mitten på maj.

Läs mer om projektet.

Kontaktpersoner: Matthias Fuchs, Maria Lexhagen

Bild: Daniel Hjort


Shoppingturism - go with the flow or follow the plan

Ullared med lågprisvaruhuset GeKås räknas idag till Sveriges mest besökta shoppingdestination och tar årliga emot ca 4,5 miljoner besökare. Christine Lundberg forskare vid ETOUR har tillsammans med forskare från Högskolan i Borås studerat shoppingturister i Ullared där två olika turisttypologier kunnat identifieras "Follow the plan" och "Go with the Flow".

"Follow the Plan" kännetecknas av shoppingturister som har ett tydligt mål med sitt besök och höga förväntningar på att destinationen ska leva upp till det den lovar, i detta fall låga priser. De är känsliga för långa köer och bryr sig mindre om andra aktiviteter på destinationen. "Go with the flow" har å andra sidan en mindre klar förväntan av vad som skall upplevas på destinationen, vill att shoppingen skall vara lustfylld, är mycket mer tålig för köer, uppskattar renlighet och ett varierande utbud av aktiviteter.

- En djupare förståelse till varför turister väljer att besöka shoppingdestinationer kan hjälpa aktörer att segmentera marknaden och positionera destinationen så att ”rätt” målgrupp attraheras, menar Christine.

Läs den vetenskapliga artikel.

Bild: Gekås, Ullared

 


Licentiatexamen

Från slit och släng till en långsiktigt hållbar kompetensförsörjning?

Tatiana Chekalina lade torsdagen den 2 februari fram sin licentiatavhandling i ämnet företagsekonomi vid Campus Östersund.

Avhandling "A value co-creation perspective on the customer-based brand equity model for tourism destinations" fokuserar på vilket sätt kunden är en medproducent i destinationers varumärkesuppbyggnad och hur detta i sin tur påverkar lojalitet mot destinationen.

 Läs mer om avhandlingen.

Den 28-29 augusti välkomnar vi er till Åre och konferensen "Kunskapsdriven turismutveckling - Från slit och släng till en långsiktigt hållbar kompetensförsörjning?". En konferens som kommer fokusera på hur kompetens inom turismbranschen nyttjas och kan tas tillvara på.

Arrangörer är Jämtland Härjedalen Turism, SHR/Visita, Åre Destination, Destination Vemdalen, Regionförbundet Jämtlands län och
Arbetsförmedlingen i samarbete med Mittuniversitetet/Etour, Campus Åre och ESF-rådet/Sociala fonden.

 Läs mer om konferensen.


Turismforskningsinstitutet ETOUR utvecklar och kommunicerar kunskap om turism och resande genom dialog och samverkan med rese- och turistindustrin. Verksamheten innefattar forskning, utbildning, samt dialog och samverkan med turistnäringen aktörer.

Följ oss på facebook www.facebook.com/EtourResearch

Mittuniversitetet

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!