Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Oktober 2012

Ring 113 13

Innan årsskiftet kan Sverige att få ett nytt larm- och informationsnummer.

Numret, 113 13, är tänkt att avlasta nödnumret 112 och ska användas för information om kris- och katastrofsituationer, t ex översvämningar eller förgiftning av dricksvatten.

Numret är i första hand till för medborgarna men ska även användas som stöd till kommuner och landsting i samband med krissituationer.

Något fler anmälda brott första halvåret

Antalet anmälda brott ökade med 1 procent under det första halvåret 2012 jämfört med motsvarande period föregående år. Det visar den preliminära statistiken över anmälda brott som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerat. Bland de brott som ökade finns dataintrång, bedrägeri med hjälp av internet och narkotikabrott.

Den preliminära statistiken visar att det under det första halvåret 2012 totalt anmäldes 680 000 brott till polis, tull eller åklagare. Antalet anmälda bedrägeribrott, narkotikabrott och brott mot person ökade medan de anmälda trafikbrotten och skadegörelsebrotten minskade.

Id-stölder och andra bedrägerier ökar

Kreditupplysningsföretaget UC har fått drygt 3000 anmälningar om bedrägerier som följd av identitetsstölder till och med augusti i år. Det är 40 procent fler än förra året. De vanligaste tillvägagångssätten är att bedragaren använder en annan persons id-handlingar för att beställa varor i dennes namn eller att bedragaren beställer ett kreditkort i annans namn och därefter stjäl kort och kod ur dennes brevlåda. En annan form av bedrägeri är när bedragarna stjäl räkningar ur brevlådan, kopierar dem och sätter nya Plus- eller Bankgironummer på dem, så att betalningen sedan går till bedragarens konto.

Ett bra första steg att skydda sig mot bedrägerier är att skaffa en brevlåda med lås. Det försvårar för bedragaren. Ett annat tips är att vara vaksam om det kommer en kreditupplysning i posten som inte är föranledd av att man själv beställt något på kredit. Man bör inte heller kasta personlig information i soporna/tidningsinsamlingen (personnummer, kontonummer mm).

Vid förlust eller stöld av id-handlingar (körkort, pass eller annan id-handling) bör en Polisanmälan följt av förlustanmälan hos kreditupplysningsföretagen göras snarast. 

Nu startar inbrottssäsongen

På hösten ökar antalet inbrott och det är viktigt att tänka på hur du kan skydda ditt hem och dina ägodelar. Här följer polisens råd om hur du skyddar ditt hem. Fler råd kan du bland annat hitta på www.stoldskyddsforeningen.se .

  • Lås alltid ytterdörren när du lämnar bostaden. Tjuvar kan känna på dörrar oavsett om du är hemma eller inte och oftast finns plånböcker, handväskor, bilnycklar med mera tillgängligt precis innanför dörren.
  • Var försiktig med att släppa in någon okänd person i bostaden. Många äldre personer får besök av falska myndighetsrepresentanter eller andra personer som hittar på anledningar att få komma in i bostaden med det enda syftet att stjäla. Var gärna kritisk. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Alla tjänstelegitimationer är försedda med telefonnummer för kontroll.
  • Det är bra att ”tänka som en tjuv” då man vill förstärka inbrottsskyddet i bostaden. Tjuvens favoritväg att ta sig in är genom ett fönster i bottenplanet. Förstärkning av inbrottsskyddet bör därför i första hand inriktas mot fönster och i andra hand mot altan- och balkongdörrar. Ytterdörren används sällan som inbrottsväg i villor och radhus.
  • Tänk också på att risken för inbrott är större på insynsskyddade tomter. Förstärk gärna belysningen runt huset. Ha inga skymmande växter nära altandörrar och fönster.
  • Kontrollera gärna att du har lås av god kvalitet. Hos bland annat auktoriserade låssmeder finns produkter för både fönster och dörrar som försvårar inbrott.
  • Att installera ett larm kan vara den yttersta åtgärden. Tänk på att ett larm talar om att tjuven redan är inne i bostaden.
  • Kontakta gärna ditt försäkringsbolag och ta reda på om er bostad kräver särskilda insatser för att hemförsäkringen ska gälla vid ett inbrott, till exempel särskilda fönsterlås eller larm. 

Tänk på detta när du installerar larm

Ett inbrottslarm ska alltid betraktas som ett komplement till övrigt inbrottsskydd. När man bestämmer sig för att skaffa ett inbrottslarm ska man tänka igenom vilka behov man har och utifrån dessa behov välja leverantör och anläggning.

Media har uppmärksammat att det idag är fullt möjligt att störa ut en larmsignal från ett inbrottslarm som går via GSM nätet (oavsett vilken frekvens som används). Det finns dock åtgärder för att göra det säkrare och det bästa är att tala med sin larmleverantör för lämpliga åtgärder på anläggningen.

Enligt regelverket SSF 140 ska bland annat:

- Installationen ske av certifierad installatör
- Larmet vara kopplat till larmcentral
- Centralapparaten placeras på ett dolt ställe, inte direkt innanför dörren

Dessutom rekommenderar SSF Stöldskyddsföreningen:

- Övervakad larmöverföring till larmcentralen
- Regelbundna kontroller av anläggningen och larmöverföringen
- Inga kontantkort för larmsändaren

Märk och registrera dina ägodelar

Att märka sina ägodelar har två syften. Dels att märkning gör ägodelarna mindre attraktiva att stjäla i och med att de blir svårare att sälja på andrahandsmarknaden och dels att de saker du blivit av med kan spåras tillbaka till dig om de påträffas. På marknaden finns olika märkningsmetoder och det är viktigt att välja rätt märkmetod och i vissa fall helt avstå när det gäller föremål som kan tappa i värde i och med märkningen, t ex smycken och konst.

Såväl märkta som icke märkta ägodelar bör listas och omärkta föremål fotograferas. Listan och fotografierna bör förvaras på säker plats. Detta gör det enklare att anmäla vad som stulits efter ett inbrott eller om bostaden drabbas av brand.

Så försvårar du för båttjuvarna

Stölderna av båtar och framförallt båtmotorer ökar och även under höstsäsong, när båtarna tas upp från sjön, sker tillgrepp. Många av stölderna sker när båtarna ligger på land, när det är mörkt på kvällarna och svårare att hålla uppsikt över uppställningsplatsen. Här följer några tips för hur du skyddar din båt.

  • Lås fast båten med certifierat lås, kätting och stävögla när den ligger i sjön.
  • Organisera vakthållning på uppläggningsplatsen.
  • Töm båten själv på värdefull utrustning när du vinterförvarar den.
  • Märk båt och motor. Förse båten med namnskylt, både synlig och dold.
  • Lås utombordsmotorn med certifierat lås enligt försäkringsvillkoren.
  • Förse motorn med startspärr, dold strömbrytare eller liknande.
  • Lås båttrailern med intygat kulhandskelås.
  • Har du en värdefull båt? Förse den med spårutrustning så blir den lättare att hitta.

Var också vaksam när du köper båt eller motor. Skulle den vara stulen riskerar du att få återlämna den utan att få köpeskillingen tillbaka. Kontrollera med Larmtjänst eller Sjöpolisen om båten finns med i registret över stulna båtar och försäkra dig om att du gör affärer med båtens rätte ägare. 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!