Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev - Svenska Skolföreningen
Nyhetsbrev - Nr 1: 2015

Kära föräldrar och elever!

Vårtreminen har börjat och nya styrelsen har hunnit formera sig och startat viktiga projekt för mandatperioden. Det kommer bland annat bli ett fortsatt arbete med att förbättra kommunikationen och de administrativa rutinerna.

Lärarna kommer bland annat att arbeta med det aktuella temat läsförståelse och vi tackar än en gång IKEA som sponsrar oss med en vidareutbildning i det ämnet. Lärarna arbetar även med att utöka de lokala pedagogiska planeringarna (LPP) så att de även omfattar den Tisusförberedande kursen.

Även i år kommer vi att bjuda in till ett informationsmöte inför anmälan till höstterminen. Informationsmötet kommer att äga rum 24 mars i Svenska kyrkans lokaler. På informationsmötet kommer vi bland annat att behandla vikten av att läsa kompletterande svenska samt de alternativ skolföreningen erbjuder för de elever som  läser åk 6 och uppåt. 

Mer om informationsmötet och hur ni anmäler er
Se inbjudan >> (pdf-fil)


Under våren ser vi fram emot författarträffen med Helena Bross och notera även att årets skolavslutning äger rum 6 juni i Zumikon. Mer information kommer.

Ha en underbar helg!

Carina Bråkenhielm
Ordförande

Helena Bross

Anmälan / Avanmälan

Möjlighet till anmälan och avanmälan inför nästa läsår kommer att finnas tillgänglig på vår hemsida inom kort. De elever som läser åk 1-5 samt åk 6 och uppåt anses vara anmälda tills vidare. För att vi ska kunna planera klasserna inför nästa läsår är det viktigt för oss att få en avanmälan av den elev som inte ska fortsätta. Eleven måste avanmälas av vårdnadshavaren. Ej inkommen avanmälan leder till en faktura för den undervisning som eleven skulle ha deltagit i.

Från och med årskurs 6 och uppåt erbjuder vi olika undervisningsalternativ. Information i det ämnet  finns på vår hemsida och kommer att behandlas på informationsmötet 24 mars. 

Se inbjudan här >> (pdf-fil)

Anmälan och avanmälan ska vara oss tillhanda senast 15 april.


Vi tackar våra sponsorer!

Vi tackar för det generösa bidragen:

IKEA Schweiz bidrar ännu en gång med det generösa bidraget på 4000 CHF!

IKEA

IKEA väljer att ännu en gång sponsra Svenska Skolföreningen finansiellt. Pengarna är öronmärkta för kompetensutveckling i ämnet läsförståelse under 2015/2016.


Riksföreningen Sverigekontakt bidrar med det generösa bidraget på 4000 Kr!

Riksföreningen Sverigekontakt sponsrar Svenska Skolföreningen finansiellt under 2015/2016. Pengarna är öronmärkta till Författarträffen 2015.


SWEA Zurich bidrog med det generösa bidraget på 2000 CHF!

SWEA

SWEA sponsrade Svenska Skolföreningen finansiellt under 2014/2015. Pengarna var öronmärkta för Författarträffen 2014.


Vad händer i åk 1?

Fotogalleri

I klass 1 jobbar vi med arbetsmaterialet Kiwi som bygger på Whole Language-Taken från New Zeeland. För att kunna arbeta med kiwimetoden behövs det många böcker i olika genrer - skönlitterära texter, faktatexter, poesi, rim, pjäser - och med olika svårighetsgrad, allt för att eleverna ska få variation, bästa möjliga stöd och lagom mycket utmaning varje gång de ska läsa en text.

Kiwiböckerna är därför fördelade på olika nivåer - klara, färdiga, gå, kapitelböcker - för att läraren enkelt ska kunna hitta rätt bok till varje läsgrupp. Jag upplever att eleverna är positiva till Kiwi och att de ser fram emot att börja med nya böcker. 

Under höstterminen har elevernas läsutveckling utvecklats mycket. I början av terminen upplevde jag att eleverna hade svårigheter med läsningen. Jag känner att Kiwi-böckerna har gett eleverna ett gott lässjälvförtroende och vi har gått vidare till högre svårighetsgrader. 

För att träna elevernas läsförståelse och bokstavskännedom använder vi också Nya Lästräna, som är fristående häften där eleverna övar bokstävernas olika ljud och form.

I klass 1 i Svenska Skolföreningen går det totalt 8 elever. Vid varje undervisningstillfälle ges varje elev möjlighet att prata, lyssna och läsa svenska. Det är 8 pratglada och intresserade elever som gärna berättar om saker som hänt dem. Jag tycker att det är viktigt med högläsning och hörförståelse, därför läser jag högt för barnen varje gång vi ses. Vi har bland annat läst “Mitt lyckliga liv” av Rose Lagerkrantz och “LasseMajas detektivbyrå” av Martin Widmark.

Att varje vecka få träffa dessa glada och positiva 8 elever är veckans höjdpunkt för mig.

Micaela, lärare årskurs 1


Julavslutning 2014

Lucia i Thalwil

Fotogalleri

Luciafirandet ägde i år rum i Kirchgemeindehaus i Thalwil. Det var en stämningsfull eftermiddag med fint traditionellt luciatåg och vacker sång.


Vi fick också en stund för att tillsammans njuta av något av det svenskaste som finns; en fika. Lussebullar, pepparkakor, glögg och julmust, allt som hör till för att skapa den rätta stämningen. Även en och annan varmkorv slank ner!

Vi vill tacka alla barnen som gjorde ett fantastiskt fint uppträdande.

Julpyssel åk 7-8 och 8-9

Fotogalleri

I åk 6/7 och åk 8/9 hade man julavslutning i Svenska Kyrkans lokaler. Där bakades det pepparkakor för att komma i den rätta julstämningen.

Fler bilder finns att finna i vårt bildgalleri >>


Kalendarium


Enkät

Ett stort TACK till de familjer som tog sig tid att besvara vår utvärderingsenkät innan sommaren. Vi håller just nu på att analysera resultaten som är viktiga i vårt kommande utvecklingsarbete. 

En kort sammanfattning
av resultaten >>
(pdf-fil) 


Ideell verksamhet

Glöm inte att vi är är en ideell förening med syfte att hjälpa svenska barn utomlands att vidmakthålla och vidareutveckla sitt hemspråk. Idag är vi 9 frivilliga personer som sitter med i styrelsen och 11 anställda lärare.  

För att vi ska kunna möta de krav som ställs på föreningen samt för att kunna bedriva verksamheten på ett professionellt sätt, behöver vi intresserade och engagerade medlemmar. Hör av dig redan idag! 


Inlärningstips!

Ni har väl inte missat att vi har samlat nyttiga och roliga länkar för dig och ditt/dina barn för att öva upp det svenska språket?: Inlärningstips för stora och små >> 


Stötta oss!

Vi vet att många företag, organisationer & privatpersoner har viktiga kompetenser, kontakter, tjänster och produkter som vi skulle behöva för att göra vår förening ännu bättre. Därför vill vi hitta bra samarbeten. Andra har möjlighet att bidra ekonomiskt, genom sponsring eller gåvor, vilket vi också varmt välkomnar!

För vidare information om sponsring och hur du kan stötta oss ekonomiskt, vänligen hör av er till: 
Malin Pilblad

För vidare information om hur man kan hjälpa till med de olika eventen, vänligen hör av er till: 
Anette Österholm



Svenska Skolföreningen - Schwedischer Schulverein - Postfach 209 - 8126 Zumikon


www.svenskaskolforeningen.ch
info@svenskaskolforeningen.ch

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Svenska Skolföreningen.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!