Ingen hyrbil när man fyllt 70…

Vi är rätt många nu som kan kalla sig 70 plus. Rätt pigga är vi också, vi åker ut i världen som om varje dag och varje resa vore den sista.

Så här skrev Cecilia Hagen i en drabbande krönika i Expressen häromsistens:

– Ni kommer att resa er proppmätta, ni kommer att resa tills ni spricker. Tills jorden spricker. Det är detta alla våra barnbarn kommer att hata oss alla för. Att vi fullt medvetet förstört vår sköra lilla jord och det enbart för att vi vill sola och bada och få känna oss märkvärdigare än vi har möjlighet att göra på hemmaplan.

Möjligen kommer vi att känna oss mindre märkvärdiga när vi nästa gång tänker oss att hyra bil i det land vi reser till. Och får nobben.

Vad då? Kan detta stämma?

Jo, det kan det. Många hyrbilsföretag har ett ålderstak på 70 år, rapporterade DN i veckan. En läsare hade hört av sig och tidningen ringde upp branschföreningen Biluthyrarnas chef Roger Ekdahl för att få svart på vitt.

Han svarade att jovisst, så är det. Det finns en gräns i många länder, till exempel i England där maxåldern är 70 år. Han tror dessutom att fler länder kommer att följa efter.

Diskussionen har varit uppe och vänt i Sverige, men lagts ner eftersom man är rädd för att det uppfattas som diskriminering…….

Anledningen sägs vara att antalet olyckor är fler i den här åldersgruppen. Därför förordar han att vi bör hyra bil med automatväxel eftersom man vet att kopplingsskador ökar med stigande ålder.

Ett annat kärt ämne i Nyfiken Grås veckobrev är pensionerna. Inte heller den här gången kan vi låta bli dem.

Vad sägs till exempel om de senaste turerna i Pensionsgruppen? Där diskuteras för fullt hur och när den förhatliga (av oss pensionärer) bromsen ska modifieras så att den ska serveras i mer smakliga portioner för alla som uppbär pension.

Nu träter de olika partierna om hur fort förändringen ska ske. Om den genomförs bums kommer alla pensionärer att få sin pension sänkt med 300 kr i månaden på ett bräde redan nästa år. Det här är en medicin som tas emot bättre om det sker med några års fördröjning, tror däremot vissa kritiker på den borgerliga sidan.

Socialministern utlovar besked om tidpunkten i april.

Sveriges fem pensionärsorganisationer har redan gått till motangrepp: Det nya förslaget åtgärdar inte bristerna i pensionssystemet. Att smeta ut bromsen förbättrar inga pensioner, skriver de i ett gemensamt upprop.

Nyfiken Grå har lagt en späckad vecka bakom sig. Vi har uppmärksammat två giganter som gått bort, Peter Pirre Wallenberg och Calle Palmér. Den ene en finansfurste av stora mått, den andre en fotbollsspelare som bidrog till svensk fotbolls storhetstid på 40- och 50-talet.

Andra ämnen har varit lönelyft på äldreboenden, matkultur här hemma och i Frankrike och en hel del till. Det är mycket som händer nu på Nyfiken Grå!

God läsning

Ingrid Lindgren

Redaktör


Millimeterpassningarna mästare

Millimeterpassningarna mästare
Calle Palmér berättade i en radiointervju 2014 att svenskarna vann mot Torinos lag eftersom de var trötta: – De hade valt att åka lastbåt och var trötta och hade inte kunnat träna ombord. Foto: Andreas Matz/SR

Calle Palmér

Läs mer >>


En finansfurste begravs

En finansfurste begravs
Peter ”Pirre” Wallenberg. Foto: wallenberg.com

Den 4 februari begravdes den gamle finansfursten Peter ”Pirre” Wallenberg i Katarina kyrka på söder i Stockholm. Det är då 32 år sedan han begravde sin egen far Marcus ”Dodde” Wallenberg …

Läs mer >>


Politikerna fortsätter att tiga

Politikerna fortsätter att tiga
Anneli Hellström: Det handlar om samhällets syn på äldre. Foto: facebook.com

Äldreboendet i Lycksele ville bli Sveriges bästa och vi fick följa dess utveckling genom en tv-dokumentär (augusti 2013, augusti 2014). Det var en nedslående bild som gavs. …

Läs mer >>


Äta ute här och där

Äta ute här och där
Kocken brassar käk i Le passe-plats kök. Foto: Ingrid Lindgren

Vi smorde kråset häromdan. På en stockholmskrog som hör till de bättre i stan: Oaxen Slip ute på Djurgården, en fransk bistrokrog men på svensk mark.

Och blev …

Läs mer >>


Början och slutet

Början och slutet
Att börja med. Foto: Jurek Holzer.

En god middag bör alltid ha en början, en mitt och ett slut. Middagen jag tänkte skriva om innehöll en huvudrätt jag helst vill glömma. Däremot var början och slutet helt okej.…

Läs mer >>




Annonser


Tretti

Lekmer

Äldretelefonen

Hjärtebarnsfonden.org

CDON

Seniorbloggen

Vårdalstiftelsen

Skriv till oss och säg vad du tycker - Teknikredaktör Jan Zettergren jan.zettergren@nyfikengra.se


Du får detta nyhetsbrev eftersom du skrivit epost till oss tidigare eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Dela med dig av oss på Facebook eller Twitter
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!