Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev - Svenska Skolföreningen
Nyhetsbrev - Nr 5: 2014

Kära föräldrar och elever!

Det nya läsåret har börjat väl. Nu går vi mot mörkare tider och Lucia nalkas. Vi kommer att fira Lucia med Skolföreningen den 6 december kl. 17:00 och hoppas att så många som möjligt kan delta. Detaljerad information om anmälan och tider >>

Skolföreningen kommer även i år att finnas representerade på Svenska kyrkans julbasar som äger rum 22 november, kl 09:30-16:00
. Där kommer det att finnas begagnade barnböcker till försäljning och en tipspromenad. Inför julbasaren får ni gärna skänka böcker, skönlitteratur för barn, som ni inte har användning för längre. Böckerna lämnas till er lärare senast 14 november. Förutom att någon får en ny spännande bok att läsa så går förtjänsten från julbasaren till Svenska kyrkan i Zürich som tack för gott samarbete. Prästen ställer alltid upp på våra avslutningar och skolföreningen får nyttja kyrkans lokaler. Mer om luciafirandet och julbasaren finns att läsa på vår hemsida>>

Helena Bross

En trevlig nyhet inför våren(vecka 19) är att vi även det här läsåret kommer att anordna en författarträff.  Våra elever kommer då att få träffa Helena Bross som bland annat har skrivit böckerna om klass 1b. Titta gärna på Helenas hemsida genom att klicka på bilden ovan.

Tidigare i höst ordnade Skolföreningen en familjedag som tillbringades på Mainau. Vi fick njuta  av blomsterprakt,  strålande solsken och en trevlig picknick tillsammans. Ni finner fler bilder från utflykten på hemsidan >>

Fotoalbum >>


Vi önskar er en skön höst och varmt välkomna till årets luciafirande.

Carina Bråkenhielm
Ordförande


Nytt från årsmötet

Svenska Skolföreningens årsmöte gick av stapeln i slutet av september och då tackade vi av Birgitta Rhomberg som efter 8 år som ordförande lämnade över till Carina Bråkenhielm. Även Elisabeth Söderberg, Anne-Li Slettvoll och Kerstin Kernwein avtackades.

Till nya styrelsen välkomnar vi Fredrik Allard, Malin Wright, Anette Österholm och Marianne Goode. Omval gick till Karolina Stjärne, Susanne Persson, Malin Pilblad samt Anna Smith.
Vi, som nu sitter i styrelsen, ser fram emot en ny spännande mandatperiod tillsammans.

Nya styrelsen 2014/2015    (saknas på bilden: Malin Wright)


Alla lärare är nöjda...

Alla lärare är nöjda med starten på den nya terminen. Vi har fått möta många nya elever, de flesta yngre, och föräldrar. Det är jätteroligt att föreningen växer och att vi blir fler och fler. I början av läsåret fick alla familjer en sk. IUP hemskickad. Vi uppskattar att ni tog er tid att fylla i den tillsammans. Den kommer hjälpa oss i vårt arbete med Er barn.

Just nu håller lärarna på att planera ett läsförståelseprojekt som kommer att presenteras under vårterminen. Detta med anledning av de undersökningar och tester som gjort i Sverige inom ämnet svenska. Elever i Sverige har på ett decennium gått från världsledande till världsmedioker vad gäller läsförståelse. Analyser visar att det är samma elever som går ut nian utan fullständiga betyg som hade svag läsförståelse redan i fjärde klass, och antalet unga vuxna utan fullständig grundskoleutbildning ökar stadigt. Väldigt förenklat kan man säga att skolan framgångsrikt lär ut två steg av de fyra steg som läsinlärning består av; avkodning (ABC) och automatisering (Läskondis). Den så viktiga läsförståelsen, som är en förutsättning för det fjärde och sista steget läslust, ägnas ofta inte den tid den skulle behöva. Eftersom Skolföreningen i Zürich är den förlängda armen mot den svenska skolan tar vi detta på största allvar och vill därför uppmärkasamma våra elever på olika strategier som man har nytta av vid läsning. Vi ser fram emot att jobba mer intensivt med detta under vårterminen!

Susanne Persson
ALL - ArbetsLagsLedare

Carina Bråkenhielm
Ordförande 2014/2015


Kalendarium

NOVEMBER

22  
Kyrkans julbasar

DECEMBER

6  Luciafirande 
(Nytt datum!)


Enkät

Ett stort TACK till de familjer som tog sig tid att besvara vår utvärderingsenkät innan sommaren. Vi håller just nu på att analysera resultaten som är viktiga i vårt kommande utvecklingsarbete. 

En sammanfattning av resultaten kommer att presenteras i nästa Nyhetsbrev.


Ideell verksamhet

Glöm inte att vi är är en ideell förening med syfte att hjälpa svenska barn utomlands att vidmakthålla och vidareutveckla sitt hemspråk. Idag är vi 9 frivilliga personer som sitter med i styrelsen och 11 anställda lärare.  

För att vi ska kunna möta de krav som ställs på föreningen samt för att kunna bedriva verksamheten på ett professionellt sätt, behöver vi intresserade och engagerade medlemmar. Hör av dig redan idag! 


Stötta oss!

Vi vet att många företag, organisationer & privatpersoner har viktiga kompetenser, kontakter, tjänster och produkter som vi skulle behöva för att göra vår förening ännu bättre. Därför vill vi hitta bra samarbeten. Andra har möjlighet att bidra ekonomiskt, genom sponsring eller gåvor, vilket vi också varmt välkomnar!

För vidare information om sponsring och hur du kan stötta oss ekonomiskt, vänligen hör av er till: 
Malin Pilblad

För vidare information om hur man kan hjälpa till med de olika eventen, vänligen hör av er till: 
Anette Österholm


Medlemskap

Observera att ditt barn är (via anmälan) automatiskt tillsvidareanmält hos oss. Detta betyder att du själv måste säg upp medlemskapet i god tid. 



Svenska Skolföreningen - Schwedischer Schulverein - Postfach 209 - 8126 Zumikon


www.svenskaskolforeningen.ch
info@svenskaskolforeningen.ch

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Svenska Skolföreningen.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!