Nyhetsbrevet DDR - Den Digitala Revolutionen

"Jag kommer, jag skickar min robot!"

Morgondagens kommunikation

Tänk dig en liten robot med bildskärm och videokamera som rullar omkring på kontoret och pratar med folk. Och tänk dig att det är du som ligger hemma med brutet ben och styr den där roboten. Morgondagens kommunikation? Inte i USA, för där serietillverkas redan flera sådana robotar.

Tekniken kallas ”mobile telepresence”, eller mobil telenärvaro på svenska. Det rör sig helt enkelt om videosamtal via en robot på hjul. Detta är bara ett av de nya sätt att kommunicera som vi kommer att få – men låt mig börja i just den änden.

Det finns olika typer av rullande telenärvaro-robotar. Den viktigaste indelningen är autonoma och icke-autonoma. De som är autonoma behöver inte fjärrstyras, för de hittar själva i lokalerna. Man ger dem order av typen ”rulla till konferensrum 14”, så gör de det. Och ifall de stöter på hinder i en korridor, såsom några människor som står och pratar, så noterar de det och svänger åt sidan.

De icke-autonoma är förstås enklare. De måste hela tiden styras av den person som vill närvara på distans. Det påminner om att köra en radiostyrd bil, men det sker förstås via videokameran.

En del telenärvaro-robotar har inbyggd videokamera, bildskärm, mikrofon och högtalare, men det finns en tillverkare som istället har en hållare för en iPad. Den står då för såväl kamera, skärm som mikrofon. De flesta telenärvaro-robotar har bara två hjul, och balanserar som en Segway. Det låter lite ostadigt, men verkar fungera om man ska döma av de filmer som tillverkarna har släppt.

I USA har telenärvaro-robotar börjat användas även på andra platser än kontor. I ett uppmärksammat fall kan en sjuk pojke gå i skolan via sin robot. Telenärvaro-robotar har också börjat användas i hemmen, så att släktingar på annan ort kan rulla runt och exempelvis delta i barnbarnens lek. Det finns också telenärvaro-robotar som är särskilt konstruerade för att tjänstgöra som rullande läkare på sjukhus.
  
  
"Jag kommer, jag skickar mitt hologram!"
   

En annan typ av telenärvaro är stationär sådan, och även där händer det spännande saker. Exempelvis kan en person närvara i tre dimensioner på en scen inför publik, som om personen stod på scenen, trots att vederbörande befinner sig i en annan världsdel. Förklaringen är hologramliknande presentation. Detta är en teknik som börjar lämna forskningsstadiet och provas i verkligheten. Bilden visar teknik från företaget Musion. Det pågår också projekt med hologramliknande bildskärmar.
  

Dick Tracy blir verklighet!

Låt oss lämna telenärvaro. Ytterligare en spännande förändring är att vi får nya apparater att kommunicera med. Inte bara mobiler med helt ny formfaktor (såsom genomskinlig eller böjbar) utan helt nya typer av apparater. Här kommer kroppsnära datorer in bilden. Google Glass och så kallade smart watches (smarta armbandsur) är kanske de främsta exemplen.

Ännu har vi inte sett någon ”iWatch” från Apple, men en sådan kan komma att förändra vår uppfattning om hur apparater ska användas. Ungefär som när iPhone förändrade vår uppfattning om mobiltelefoner. Om inte annat har många andra fabrikanter börjat sälja första generationens smart watches.

Man skriver knappast en roman på ett armbandsur, hur smart det än är. Men det som en smart watch (som kommunicerar via bluetooth med en mobiltelefon i fickan) verkligen kan komma att användas till är detta:

  • Ta emot samtal (se vem det är och sedan prata)
  • Läsa sms och korta epost-meddelanden
  • Ta del av riktigt kort information som väder, börskurser, nyhetsrubriker, tid
  • Mäta och analysera kroppsdata (pulsmätare, stegräknare, sömncykelmätning)
  • Ta del av media som musik, poddradio och videosnuttar
  • Skapa media, som att spela in ljud, filma och fotografera



Med datorn på kroppen
  

  
Andra typer av kroppsnära datorer har förstås andra förutsättningar. Exempelvis passar Google Glass, som enligt Google ska lanseras under 2014, utmärkt för att lägga ett lager av augmented reality ovanpå synfältet. Exempel på sådan förstärkt verklighet: När du tittar på en affär kommer dess extrapriser upp i synfältet.

Möjligheterna med Google Glass kan också komma att missbrukas. Amerikanerna har redan myntat begreppet ”glasshole” (i analogi med ”asshole”) om personer som använder sina Google Glass (som har släppts i begränsat antal till testare) till att fotografera eller filma andra i smyg.

Det finns fler spännande inslag i morgondagens kommunikation, men allt platsar inte i ett nyhetsbrev. Jag har utvecklat en inspirationsföreläsning om morgondagens kommunikation för den som vill ha en vitamininjektion på exempelvis en kundträff eller kick-off. Nedan kan du också se de andra nya inspirationsföreläsningarna som jag har utvecklat.

Några länkar:
http://musion.co.uk/
http://www.vgocom.com/
https://www.suitabletech.com/beam/
http://www.doublerobotics.com/
http://www.irobot.com/us/learn/commercial/ava500.aspx

 


Mina nya inspirationsföreläsningar

För en vitamininjektion på ditt event

  • 3d-skrivare, things on demand
  • De nya gränssnitten
  • Robotar – snart på en plats nära dig
  • Morgondagens kommunikation
  • Kroppsnära datorer (wearable computers)
  • Augmented reality (förstärkt verklighet)

Föreläsningarna passar för sådant som kundträffar, kick-offer, årsmöten och ledningsgruppsmöten. Tag kontakt för mera information!


Dela detta i sociala medier

  

Skicka gärna detta mejl vidare till andra!


Ladda ned min nya bok om övervakning

Här kan du köpa eller ladda ned (gratis) min nya bok om övervakningssamhället, "Vadå privatliv?". Finns även i internetbokhandeln.


Het konferens i Stockholm nästa vecka:

Konferensen "3D-skrivare, ny värld av möjligheter" tar upp 3D-skrivare och vilka affärsmöjligheter och andra möjligheter de för med sig. En heldag med många talare. Går i Stockholm den 25 mars. Mera info här.


Pär Ström
Föreläsare, författare och debattör
Egen företagare på Atomer och bitar
Integritetsombudsman på Den Nya Välfärden
par@atomer.se
0709-699 411
Följ mig på Twitter: ParStrom
Jag på LinkedIn
Jag på Facebook
Detta nummer av DDR är utskickat den 19 mars 2014.

Du får detta utskick eftersom du abonnerar på mitt nyhetsbrev DDR (Den Digitala Revolutionen). Om du vill bli raderad ur registret, klicka här. Vill du läsa utskicket i webbläsaren istället, klicka här. Om du inte är abonnent på DDR kan du bli det här (klicka i rätt ruta).

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!