Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev - Svenska Skolföreningen
Nyhetsbrev - Nr 1: 2014

Kära föräldrar och elever,

Fyra månader har gått sedan årsmötet och nya styrelsen har både hunnit formera sig och starta upp nya viktiga projekt. Fram till nästa årsmöte ligger tyngdpunkten på att förbättra interna arbetsstrukturer och arbetsinstrument. Det omfattar bland annat införandet av en ny intern plattform för kommunikation med dokumentförvaltning samt ett nytt bokföringsprogram och optimering av faktureringsrutinerna.

Hemsidan har fått en ny plattform och utökas löpande samt uppdateras mer regelbundet. Lärarna arbetar med att utöka den lokala pedagogiska planeringen (LPP) att omfatta även årskurs ett samt högstadiet. LPP är viktiga interna styrdokument för undervisningen, förankrade både i den svenska och schweiziska läroplanen.

Nytt för i år är att bjuda in till informationsmöte inför anmälan till höstterminen, mer om detta följer längre fram.

Vi är också glada över att hälsa Sören och Anders varmt välkomna till oss 13-15 maj. (Författarna bakom bland annat Sune böckerna!)

Många av er har redan gått på sportlov - vi hoppas att ni får en skön och avkopplande ledighet. När alla är tillbaka ser vi fram emot en trevlig vårtermin tillsammans!

Hälsningar

Birgitta Rhomberg
Ordförande
E-post: ordforande@svenskaskolforeningen.ch 


Vad styr vår undervisning?

Just nu pågår ett intensivt arbete för lärarna i Svenska Skolföreningen med att skriva lokala pedagogiska planeringar (LPP) i ämnet svenska och kultur, natur- och samhälle, det vill säga de grundläggande delarna i vår undervisning. Vad betyder det, undrar du?


För att skapa en så likvärdig undervisning som möjligt för våra svenska barn i skolföreningen har behovet av en gemensam planering vuxit fram. Lärarna har under ett par år jobbat med den nya läroplanen, Lgr-11 och all undervisning utgår från den samt den kursplan i svenska för kompletterande undervisning för svenska elever i utlandet.

Syftet med all planeringen är att skapa en struktur för undervisningen för såväl lärare som elever. Planeringen ska vara ett stöd för läraren, så att hon kan försäkra sig om att undervisningen som helhet leder mot de nationella målen.

Läraren ska även kunna använda planeringen för att utvärdera elevernas kunskaper och den egna undervisningen samt för att kommunicera med elever, föräldrar och andra lärare.

Den lokala pedagogiska planeringen ska förankra läroplanens och kursplanens mål i den egna verksamheten, och bygger på lärarnas tolkning av dem.


Exempel på LPP klass 3-4 Forntid >>

Har du frågor eller funderingar, hör gärna av dig till mig!

Susanne Persson
ALL (ArbetsLagLedare)
E-post: all@svenskaskolforeningen.ch


Viktiga datum!

Anmälan och avanmälan ska vara Skolföreningen tillhanda senast den 15 april!

Var vänlig notera nya rutiner vad gäller anmälan till Skolföreningen. Nya elever anmäler sig senast 15 april. Elever som idag deltar i undervisning i Skolföreningens regi anses vara anmälda tills vidare.

Elever som ska läsa vid Sofia Distans (från åk 8) eller Värmdö Distans (gymnasiet) gör en anmälan direkt till respektive distansskola samt anmäler till Skolföreningen om det är av intresse att ha handledning till distansutbildningen. Även denna anmälan ska vara Skolföreningen tillhanda senast 15 april.

Elever som inte väljer att läsa en distansutbildning går automatiskt vidare med kompletterande svenskundervisning. Det kommer ett informationsmöte om vilka val som finns och vad de innebär. Mer information om det mötet kommer i ett annat utskick.

Elever som har för avsikt att sluta undervisningen inför ett kommande läsår måste avanmälas skriftligt av vårdnadshavaren. Avanmälan ska ha inkommit till Skolföreningen senast 15 april. Ej inkommen avanmälan leder till en faktura för den undervisning som eleven skulle ha deltagit i.

Anmälningsformulär till det nya läsåret kommer att finnas tillgängligt på hemsidan/skickas ut till alla i mars.


Vid eventuella frågor kontakta:

Carina Bråkenhielm
Administration
E-post: administration@svenskaskolforeningen.ch


Möt Sören och Anders den 13-15 maj

Föreningen är stolta över att meddela att det blir författarträff med Sören och Anders den 13-15 maj.

Sören Olsson och Anders Jacobsson är några av Sveriges mest populära barnboksförfattare. De har skrivit böcker i över 27 år och publicerat över 100 av dem.

Sören och Anders är pappor till flera av våra mest älskade karaktärer – tjejtjusaren Karl Sune Rudolf Andersson, hans bråkiga lillebror Håkan Bråkan, den otroligt populäre Bert, kärleksparet Zeina och Nalle och många, många fler.

Läs mer på deras hemsida >>


Mer detaljerad information om program och tider kommer skickas ut i separat mail!


Kalendarium


Ideell verksamhet

Vi är en ideell förening som startades 1992 med drygt 20 grundskoleelever. Genom åren har elevantalet ökat och vi har idag drygt 165 elever och över 100 medlemmar och är därmed bland de större föreningarna i världen.

För att vi ska kunna möta de krav som ställs på föreningen samt för att kunna bedriva verksamheten på ett professionellt sätt, behöver vi intresserade och engagerade medlemmar.

Hör av dig!



Svenska Skolföreningen - Schwedischer Schulverein - Postfach 209 - 8126 Zumikon


www.svenskaskolforeningen.ch
info@svenskaskolforeningen.ch

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Svenska Skolföreningen.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!