Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Nyhetsbrev nr.7 - Skånes hembygdsförbund december 2013

Nu råder skånskt decembermörker. Tur att juldekorationer och ljusslingor finns! Vi tackar föreningar och samarbetspartners för 2013. I årets sista nyhetsbrev presenterar vi kort vårens och sommarens möten, kurser och temadagar - som ljus i mörkret.

 

Välkomna till hembygdsrörelsen!

Matteröds hembygdsförening är nyblivna medlemmar i Sveriges hembygdsförbund och Skånes hembygdsförbund. Föreningens verksamhetsområde omfattar Matteröds socken, högt belägen på en ås söder om Tyringe och sydväst om Finjasjön. Intresset för kulturarvet är drivkraften i engagemanget för hembygden. Föreningen har utgivit tre böcker av vilka den senaste är Ödetorp och torpaöden - Om torpen i Matteröds socken som utkom 2002. Läs gärna mer om föreningen på deras hemsida www.hembygd.se/matterod.

Matteröds gamla byaväg. Foto: Helén Christensson

Tips - se vad som händer

Skånes hembygdsförbund finns på Facebook sedan drygt ett år tillbaka. Här kan du löpande läsa om allt trevligt som händer och om vad som komma skall. Klicka gärna på gillaknappen, som ger en vink om hur många vi är och som tycker om det vi gör tillsammans. Gå till Facebook-sidan via vår hemsida eller via länken https://www.facebook.com/skaneshembygdsforbund

Kulturpristagare

Föreningen Olivedal 1880
tilldelades Svalöv kommuns Kulturpris 2013. Priset överlämnades 18 november i samband med fullmäktigesammanträde i fullmäktigesalen. "Detta för att de oförtrutet arbetar med att sprida kulturarv kring historia, mat, geografi och på väldigt många andra sätt". Föreningen har sin hemvist på gården Olivedal i norra Skrävlinge socken. Se reportage i Landskrona lokaltidning och Svalövs kommuns hemsida. Läs mer om föreningen på deras hemsida http://www.olivedal1880.se/ 

Anders Clevestad och Marika Jardert. Foto: Jonas Lundin, Landskrona Lokaltidning

Kvinnovardag i fokus
Barbro Henriksson, eldsjäl och ordförande i hembygdsföreningen Skånska Lantbruksmuseet i Alnarp, tilldelades Lomma kommuns Kulturplakett 2013, för "ett gediget och uthålligt folkbildningsarbete". Priset överlämnades i samband med kommunfullmäktiges sammanträde 12 december. Kvinnans roll i jordbruket har länge varit ett stort intresse och värt att lyfta fram tycker Barbro. Museet och museibyggnaden har sina rötter i Lantbruksmötet vid Baltiska utställningen i Malmö 1914 och firar därför sitt 100-årsjubileum 2014. Se reportage i Sydsvenska Dagbladet http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/lomma/kvinnovardag-i-fokus-for-arets-kulturpristagare/. Läs mer om föreningen på deras hemsida http://www-museum.slu.se/gem/.  

Bilda - för ömsesidig glädje!

Inom Studieförbundet Bilda i Malmö finns en studie- och sysselsättningsverksamhet för vuxenstuderande med långtidssjukskrivning, Sofia Kulturmötesplats. I samverkan med Skånes hembygdsförbund driver gruppen sedan den 1 juli ett tvåårigt projekt med medel från Allmänna Arvsfonden som kallas "Skåne i backspegeln". I projektet ingår olika studiebesök på hembygdsföreningar i Skåne, med guidningar och/eller praktiska inslag.  Hembygdsföreningarna i Osby, Degeberga, Onslunda, Ängelholm och Burlöv har besökts under 2013. Förutom att deltagare och ledare lär sig mycket på hembygdsföreningarna och bygger nätverk, ska kunskaper också så småningom sammanställas i en liten bok om skånsk historia. Sofia Kulturmötesplats vill gärna komma till fler föreningar under 2014.
För mer information och kontakt:
pia.sander@skaneshembygdsforbund.se, 046-15 80 73
eller Studieförbundet Bildas handledare
katalin.nagy@sofiakultur.se, 0707 -33 02 20
lennart.nylander@sofiakultur.se, 0704 - 53 05 87 
 

Temaresekatalogen 2014

I Skåne och Blekinge har ett antal hembygdsföreningar gått samman, och erbjuder nu tillsammans dagsresor med olika teman. Här presenteras de i en gemensam resekatalog som producerats av Skånes hembygdsförbund i samarbete med föreningarna, Blekinge hembygdsförbund, Studieförbundet Vuxenskolan, Sveriges Pensionärsförbund (SPF) och Pensionärernas Riksorganisation (PRO).

För mer information och kontakt: sara.lind@skaneshembygdsforbund.se

Klicka på bilden för att läsa om resmålen

Hembygdsförsäkringen

KOLLA VÅRA HEMBYGDSGÅRDAR. Alla föreningar som har tecknat Hembygdsförsäkringen för sina byggnader kommer tillsammans med årsfakturan att få boken "Kolla Våra Hembygdsgårdar". I boken hittar man råd och tips kring praktisk förvaltning av föreningsdrivna lokaler och ska ses som ett hjälpmedel när föreningen systematiskt upprättar sin underhållsplan. Materialet lämpar sig väl att använda vid arbetsdagar, styrelsemöten eller i en studiecirkel.

SÄNK SJÄLVRISKEN PÅ VATTENSKADOR! Från och med årsskiftet kommer föreningar som har en automatisk huvudvattenavstängning få halverad självrisk på vattenskador som begränsas av en sådan åtgärd. Med automatisk huvudvattenavstängning så begränsas vattenmängden som kan rinna ut vid ett läckage då hembygdsgården är obemannad. Ett prisvärt alternativ är ett vattenlås med rörelsevakt från Comtech Control. Efter installationen skickar föreningen in kopia på underlag för sina utlägg och får då investeringsbidrag samt säkerhetsrabatt på försäkringspremien. Kontakta försäkringskansliet eller läs mer på www.hembygd.se/forsakring. 

Var med i Naturguidningsbroschyr

Här ges ett tillfälle för föreningar som vill marknadsföra sina aktiviteter i närliggande naturområden. Länsstyrelsen bjuder in till att medverka i den tryckta Naturguidnings-broschyren 2014, som täcker perioden 1 april - 30 september. Anmälan senast 15 februari. Läs mer i inbjudan.

För mer information och kontakt: 
maria.sandell@lansstyrelsen.se .

Presentation - revisor

Anna Hansson, auktoriserad revisor med 13 års erfarenhet, valdes till Skånes hembygdsförbunds revisor på förbundsstämman 16 juni 2013. Anna är från Västerbottens län och arbetar sedan 2 år tillbaka på Mats Wahlberg & Co Revision AB, en lokal byrå i Malmö med Skåne som huvudsakligt arbetsfält. Anna ser fram emot uppdraget, som kommer ge henne större kunskap om Skånes kultur och historia.

Vårens Kretsmöten, Föreningsråd och Stämmor

Kretsmöten är förlagda till veckorna 11-15.
Föreningsrådsmötet hålls på församlingshemmet i Höör den 23 april kl.18.
Förbundsstämman är förlagd till Sjöbo den 18 maj på biograf Flora och Sjöbo Gästis. Värd är Färs härads hembygdsförening.
Riksstämman hålls 23-25 maj i Linköping. Seminarier och kulturhistorisk debatt på Östergötlands länsmuseum och Linköpings stadsbibliotek vänder sig till stämmodeltagare och hembygdsföreningar, men är i mån av plats även öppna för andra. 

Mer information i kommande Nyhetsbrev 2014  och på Skånes hembygdsförbunds hemsida www.hembygd.se/skane  

Vårens kurser och arrangemang

Programmet för vårens kurser och evenemang börjar så smått ta form. Flertalet  datum och platser är ännu inte spikade, men information presenteras efterhand i kommande nyhetsbrev och på hemsidan.  

Här ges en kortfattad version:
Sofie databas för samlingar- introduktion till 8, 
Samtidsdokumetation - gemensam dokumentation på temat caféer , fm. 6 mars,
Kurs Tidsmaskinen - möjligheter och användning, 
Kurs QR-koder - möjligheter och användning,
Redaktörsträff, anordnas på Kansliet i Lund,
Bidragssökande,
Utställningskurs,
Guidekurser, forts.
Temadag - källkritik, anordnas på
Arkivcentrum Syd,
Temadag - föremål,

Bloggare och bulltanter - generationsmöte i görandet
Litteraturrundan, 10-11 maj,

Ballingstorp - Självhushållning, 15 juni, 
Öppet Hus på kansliet, 21 maj kl 15-18 och 27 maj kl 18-21
Biskopskällaren - sommararrangemang, 5 juli,
Ballingstorp - Högloftsrundan, 2 augusti

Gänget på kansliet
tackar för ett härligt år och önskar alla
God Jul och Gott Nytt År

                                               fr.v. Sara Lind, Carin Strümpel-Alftrén, 
                                               Carina Johansson, Maria Casagrande, 
                                               
Gunnel Pernryd och Pia Sander.

Kansliet är stängt fr.o.m. 20 december2013

   - Välkomna igen 8 januari 2014 -

/Carin Strümpel-Alftrén

Är du nyfiken på vad Skånes hembygdsförbund gör, var vi finns eller vill du komma i kontakt med oss? Kanske läsa om medlemsföreningarna och deras mångsidiga verksamhet eller beställa böcker? Välkommen in på: www.hembygd.se/skane

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!