Rent Dagvattens nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

2013 12 17

Dagvatten tävling

Dagvatten som person har en väldigt ombytlig karaktär.

  • Syns inte
  • Brusande
  • Översvallande
  • Finns inte
  • Smekande
  • Tvättande
  • Rengörande
  • Kallt
  • Förorenat
  • Varmt
  • Glittrande
  • Isigt
    .....

Vi vill höra och se
dina uppfattningar
om dagvatten!
Vilka erfarenheter
har du?

Har du bilder, filmer och berättelser att dela med dig av?

De bästa kommer att få pris på VAK 2014!


Mälaren till Salu?!

Mikael Medelberg, VD på Roslagsvatten, skrev en tänkvärd story som väcker tankarna till hur vi värdera vår miljö.

Läs storyn här...

(tidigare publicerad i Cirkulation)


Filterbyte i Vitsippsbäcken

I slutet av november var det dags att återigen byta filter i de knappt 50 dagvatten-brunnar som ingår i abonnemanget.

Mycket sediment och föroreningar på bara 3 månader. Vissa brunnar var nästa fulla med sediment.

Dokumentation för kvalitetsuppföljning och justeringar är en viktig del i abonnemanget.


Utvärderings projekt

Vi håller på att starta upp några projekt, men vill gärna ha flera att undersöka och ge förslag till långsiktigt hållbara lösningar.
Vi har som mål att sätta samman olika kombinationer för att lösa dagvattenhantering, översvämmingsproblematik och reningsbehoven för ett mindre område eller en hel kommun.

Har ni en plan för att möta gällande krav?

Om inte - 
kontakta någon av oss!

Vi tar tillsammans med er fram en framtidssäker lösning.

Vattendirektivet skall vara implementerat i december 2015!


På hemsidan hittar du länkar till de olika delägarföretagen i Rent Dagvatten samt mer information om vad våra lösningar består av.

Dagvattenhantering handlar mer och mer om fördröjning

Ökade regnmängder och intensivare regn ställer stora krav på våra dagvattensystem.

Olika lösningar för fördröjning av dagvattenflöden bli aktuella och kraven på kreativa lösningar ökar.

Inom Rent Dagvatten arbetar vi med en bred palett av uppslag för att skapa långsiktigt hållbara system.

En av lösningarna är underjordiska fördröjningsmagasin, något som Plastinject Watersystem en av Rent Dagvattens delägare utvecklar och tillverkar.

Björn Olsson berättar mer...

Kontrollerade och rena vattenflöden med fördröjningsmagasin

Korta, intensiva regn kan skapa stora problem med avrinning, inte minst i städer. Följden blir översvämningar som orsakar problem i trafiken och skador på byggnader. En annan oönskad konsekvens är att förorenat dagvatten tränger ner i marken eller strömmar ut i sjöar och vattendrag. Finns det något enkelt sätt att hantera problemet? Moderna fördröjningsmagasin kan avhjälpa en hel del av bekymren.   

Förutom det förändrade regnmönstret bidrar ytterligare två faktorer till problemen med stora flöden av regnvatten: 1) i städer finns stora områden med hårdgjorda ytor och 2) rörledningssystem som ska ta hand om dagvattnet har inte tillräcklig kapacitet för ökande flöden. Genom att gräva ner fördröjningsmagasin kan dagvattnet samlas upp och balanseras ut så att snittflödet i systemet blir lägre. På så vis får både mark och rörledningar möjlighet att hantera de större regnmängderna.

Hur fungerar fördröjningsmagasin?

Ett fördröjningsmagasin används för att lagra dagvatten under mark. Vattnet kan sedan portioneras ut i en takt som mark eller ledningsnät kan hantera. Björn Olsson på Plastinject har jobbat med fördröjningsmagasin i snart tio år. Företaget tillverkar modulsystem som består av ihåliga kuber av polypropen där upp till 96 % av volymen utnyttjas för att lagra vatten. ”Den här produkten har sin givna plats i ett system som ska rena, fördröja eller lagra dagvatten”, säger Björn.

Små, smarta magasin som sväljer mycket

Ett modernt fördröjningsmagasin tar 3-4 gånger mindre plats och har 3-4 gånger större uppsamlingsförmåga än en traditionell stenkista. Kombinationen gör dem väldigt användbara, inte minst i städer och tätorter där utrymme är en bristvara. Med moduler som är konstruerade för att klara tung trafik och låga överbyggnader blir det möjligt att utnyttja nya ytor t.ex. under en parkering för uppsamling av dagvatten. Med minskat behov av grävning och relativt enkel installation blir de smidiga modulerna dessutom ett ekonomiskt fördelaktigt alternativ.

En annan fördel med de moderna fördröjningsmagasinen är möjligheten att faktiskt veta vad som händer i dem. Med den nya tekniken kan du mäta effektivitet, du kan spola och rengöra, inspektera och se att fördröjningsmagasinet fungerar som det ska.

Vad händer med vattnet sedan?

Om marken har god genomsläpplighet kan vattnet helt enkelt infiltreras lokalt, om inte kan vattnet slussas vidare till ett närliggande rörledningssystem. Möjligheten att reglera ger också bättre förutsättningar att rena stora dagvattenflöden.

Användningsområden för fördröjningsmagasin

Var och när är det då aktuellt att installera fördröjningsmagasin? ”En typisk situation”, enligt Björn, ” är när man ska dimensionera nytt kommunalt ledningssystem och funderar vilka regnmängder man ska basera det på.” Ett annat tillfälle är när de befintliga rörledningssystemen har underkapacitet och behöver hjälp att klara kortare perioder med mycket regn

”Ytterligare ett användningsområde är uppsamling av dagvatten för återanvändning som t.ex. processvatten i industrin, för bevattning, tvätt i tvättmaskin eller för spolning i toaletter i ett bostadsområde. ”Inom kommuner diskuteras mycket om man ska bygga ut dagvattennätet eller infiltrera och behandla detta lokalt”, berättar Björn. För att stimulera fastighetsägare och andra att tillämpa LOD (Lokalt omhändertagande av dagvatten) finns idéer om hur man kan sänka taxan för dem som tar hand om sitt dagvatten lokalt.

Hur ser ditt dagvatten ut?

Idag hittar man fördröjningsmagasin under parkeringsplatser, flygplatser, attraktionsparker, köpcentra och nya bostadsområden. Skulle ett fördröjningsmagasin underlätta hantering och rening av dagvatten inom ditt ansvarsområde? Rent Dagvatten tar fram en helhetslösning där allt från analys, installation till drift och underhåll ingår. Upplägget med abonnemang innebär mindre bekymmer och att du kan sprida kostnaderna. Med ett abonnemang på Rent Dagvatten försäkrar du dig om att din dagvattenrening hålls på en nivå som motsvarar normerna i vattendirektivet som ska vara implementerat inom två år.

Läs hela artikeln här ... (pdf)



Dammar som fördröjningsfunktion

Några saker att tänka på när det gäller dimensionering av dammar!

  • Överbelasta inte dammen.
    Bättre att brädda uppströms vid tillfällen då dimnesionerande regn överskrids.
  • Nyckeltalet för belastningen är 150-200m2/ha.
    Antal m2 dammyta per reducerat hektar ansluten hårdgjort yta.
  • Dammen skall vara lång.
    En damm med bra verkningsgrad skall vara betydligt länge än den är bred.
  • Utloppet skall vara brett. Förhöjningen av dammytan i samband med regn skall vara liten.
  • Dammen skall effektivt kunna tömmas på slam.
  • Budgetera för drift.
    Lägg upp en långsiktig driftplan och budgetera för drift inklusive miljöavgifter för hantering av slam.

Vill du få hjälp med dimensionering av dammar så att de båda fungerar bra ur fördröjningssynpunkt och samtidigt effektivt renar dagvatten - Hör av dig till oss!


Rent Dagvatten på nattskift!

Minimal störning på en hårt trafikerad gata.


Tack vare Tillväxtverket har vi kunnat komma igång med vårt arbete för att skapa gruppen av företag som står bakom och levererar Abonnemang på Rent Dagvatten ®


RD Rent Dagvatten AB, Chalmers Teknikpark, Sven Hultins gata 9, 412 88 Göteborg
info@rent-dagvatten.se  www.rent-dagvatten.se   Tel. 031 772 4050

Du får detta nyhetsbrev eftersom vi har haft kontakt med dig eller för att vi uppfattat att du kan ha nytta av informationen eller för att du har anmält på vår hemsida att du vill ha det.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!