Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev december 2013


Ordföranden har ordet

Bästa medlemmar och intressenter. Tiden går oerhört fort och det har redan gått över ett halvår sedan ni utsåg mig till ordförande i Biosfärområde Blekinge Arkipelag. Det är ett utmanande uppdrag att få arbeta med ett av 621 biosfärområden i 117 länder, och som FN-organet Unesco har utsett. I Sverige är vi ett av 5 biosfärområden. Vårt arbete utgår från vår välskrivna samverkansplan som togs fram i samband med att ansökan gjordes. Det är ett omfattande dokument som innehåller både planer och kunskapsunderlag. Plandelen är beslutad av Karlskrona, Ronneby och Karlshamns kommuner samt Länsstyrelsen i Blekinge. Av de 22 strategierna har styrelsen fattat beslut att i verksamhetsplanen för 2014 prioritera temaområdena hållbar turism, hållbart entreprenörskap och hållbart fiske. Jag ser fram emot ett aktivt 2014 där vi ska arrangera särskilda medlemsmöten som syftar till att vi ska bli bättre biosfärambassadörer. Vi ska också komma igång med huvudmannamöten (möten med representanter från kommunerna och Länsstyrelsen), möten med landsbygsutvecklarna, ett djupare samarbete med Blekinge Fiskeområde Leader samt ta fram ett utvecklat informationsmaterial med bl a ett nyhetsbrev till alla medlemmar och intressenter, en gång per kvartal. Alla dessa aktiviteter och möten mellan kreativa människor som gillar att arbeta med utveckling av Biosfärområde Blekinge Arkipelag kommer att under året utveckla flera spännande utvecklingsprojekt som i sin tur kommer att stärka vårt varumärke.

Hälsningar från er ordförande Bengt Mattsson


Blekinge Arkipelagrutt

Under våren 2014 satsar vi på att ta fram en projektplan till Blekinge Arkipelagrutt, vars syfte är att locka besökare till biosfärområdet för att uppleva dess unika värden. Rutten kommer att gå inomskärs och företrädesvis från Hanö till Utklippan.

Underlaget kommer bl a bestå av en karta med beskrivningar av sevärdheter och ställen där besökaren kan äta, sova och göra saker. Under början av nästa år kommer båttrafikaktörerna, cykel- och kajakintressenter m.fl. att sammankallas till ett upptaktsmöte för att ta fram underlag till projektet.


Resurs för landsbygden i Karlshamns kommun

Grön resurs är ett kommunalt projekt som strävar efter att underlätta integrationen för våra nyanlända invandrare och samtidigt vara en resurs för landsbygdens företagare. Gruppen varvar praktiska uppdrag hos landsbygds-företagare med teoretisk utbildning. Målet är att på sikt utveckla Grön resurs till ett socialt företag som erbjuder landsbygdsnära tjänster. Läs mer


Nya lokala miljömål för Ronneby kommun är på gång!

Förslaget sträcker sig under tidsperioden 2014-2016 och omfattar åtta av de nationella miljökvalitetsmålen. 37 olika mål har satts upp däribland ett gällande aktivt deltagande i Blekinge Arkipelag.

Kommunikationen med allmänheten har skett mycket via sociala medier, bl a Facebooksidan: Ronneby kommuns miljömål. Gå gärna in och gilla oss !

Läs mer om miljömålen här


Förslag på förvaltningsplan med storskarv

Länsstyrelsen har haft Naturvårdsverkets förslag till förvaltningsplan för storskarv på remiss.

Målet med planen är att minska konflikterna och att skapa god samexistens mellan människa och storskarv. Läs mer

Foto: Markus Forslund

Har du idéer om hur man kan minska övergödningen av Östersjön?

Övergödningen av haven är ett av våra största miljöproblem. För att stimulera kostnadseffektiva lösningar har regeringen infört ett statligt bidrag till lokala vatten-vårdssatsningar (LOVA) som bidrar till minskade mängder fosfor och kväve i Östersjön. Läs mer

Foto: Jenny Hertzman

Martin Palmgren ny praktikant

Förutom en bakgrund som sjöbefäl har Martin erfarenhet inom entre-penörskap, affärsutveckling och försäljning. Han har också ett mycket stort miljöengagemang, som är den främsta anledningen till att han sökt sig till oss.

"Vi är väldigt bra på att prata om våra miljöproblem, men har svårare att omsätta våra ord till konkret handling. Det behövs bättre strategier för att underlätta och snabba på omställningen mot en hållbar framtid. Inget är mer angeläget än att vårda det som tillgodoser våra behov och ger oss förut-sättningen att leva ett lyckligt och hälsosamt liv.
Jag hoppas att föreningen ser mig som en resurs för att sprida kunskap och engagera fler människor i vårt biosfärområde".

Martin bor med sin familj i Nättraby utanför Karlskrona. Fritiden ägnas åt projekt kring hus och trädgård, motion och engagemang i olika föreningar.

Vi hälsar Martin varmt välkommen till Blekinge Arkipelag.


Detta är Blekinge Arkipelag

Blekinge Arkipelag utnämndes till biosfärområde 2011 och består till största delen av skärgård med ca 1000 öar. Ett variationsrikt landskap med höga natur- och kulturvärden, gör att det finns få motsvarigheter på andra håll i världen.

Områdets natur- och kulturlandskapsresurser är viktiga för många näringsverksamheter, så som småskaligt kustnära fiske, jordbruk och turism. Lokalbefolkningens möjligheter till åretruntboende och nyttjande av naturresurserna på ett långsiktigt hållbart sätt är en förutsättning för att det typiska blekingska skärgårds- och kustlandskapet ska finnas kvar. Området är också av stor betydelse för rekreation och friluftsliv.

Biosfärområden har som syfte att bevara natur, biologisk mångfald och kulturarv samtidigt som social och ekonomisk utveckling med lokal förankring gynnas. Biosfärarbetet drivs av den ideella föreningen Biosfärområde Blekinge Arkipelag i samverkan med Karlshamns, Karlskronas och Ronnebys kommuner, samt Länsstyrelsen i Blekinge.

www.blekingearkipelag.se


God Jul & Gott Nytt År

Styrelsen och personal önskar alla medlemmar, huvudmän och övriga intressenter en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!

Fr v: Cecilia Lingerud, Per Håkansson, Tommy Olsson, Martin Palmgren, Tommy Engvall, Heleen Podsedkowska, Leif Håkansson, Bengt Mattsson. Saknas på bilden: Monia Svensson, Markus Forslund och Lars Emmelin.


Ansvarig utgivare: Heleen Podsedkowska.

Tel: 0457-464201

heleen@blekingearkipelag.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem, samverkanspartner eller för att du tidigare har varit intressent i biosfärarbetet i Blekinge Arkipelag.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!