Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr. 6 - Skånes hembygdsförbund oktober 2013

Vad händer i hembygdsrörelsen? Skånes hembygdsförbunds 101 medlemsföreningar är indelade i 9 olika kretsar som vardera har möten vår och höst. I demokratisk anda följs frågor upp i föreningsrådet, förbundsstämma och riksstämma. Läs mer om arrangemang, träffar, kurser, vinnare och goda exempel! 

Så här kul hade vi!

Några exempel på Skånes hembygdsförbunds träffar under hösten

Slöjdkurs på Kulturen i Lund tillsammans med Kulturens personal och deltagare från medlemsföreningar. En härlig dag med många entusiaster som under en heldag prövade på olika hantverk som sen på ett lättsamt sätt kan göras tillsammans med barn. Se Kulturens artikel http://www.kulturen.com/program-hogtider/bakom-kulisserna/heldagsutbildning-pa-kulturen/

Smidesnätverket hade träff på Kulturen i Lund tillsammans med museets personal, Skånes hemslöjdsförbund och Fredriksdals museer och trädgårdar. Under tre timmar diskuterades det smide såväl i smedjan som i Kulturens föremålssamlingar och byggnader. Inom Skånes hembygdsförbunds medlemsföreningar finns ca 12 aktiva smedjor.

Träff på Ivön för att diskutera med lokalbor, den lokala turistnäringen och hembygdsföreningar hur vi kan öka intresset för Biskopskällaren och Ifö hus som turistmål. Läs mer om Biskopskällaren som Skånes hembygdsförbund äger och förvaltar. Kan digital teknik göra den mer tillgänglig? Läs mer om digital gestaltning på vår hemsida.

Temadag för redaktörer och hembygdsforskare på Universitetsbiblioteket i Lund. UB:s personal visade lokalhistoriska samlingar och presenterade hur föreningarnas böcker och skrifter kan bli tillgängliga för forskare och allmänhet. Det blev starten för ett nätverk för redaktörer som producerar lokalhistorisk litteratur och medlemstidningar.

Nätverket för Samtidsdokumentation hade träff i Ravlunda för att diskutera fördelarna med att dokumentera kring ett gemensamt tema. Många goda förslag kom fram var av ett ska väljas som tema för 2014.

Förbundsstämman 2014

Nu är plats och datum bestämda! Färs härads hembygdsförening är värd för förbundsstämman i Sjöbo, söndagen den 18 maj 2014. Sjöbo kommuns kulturförvaltning deltar i planeringen och upplåter gratis lokal i Floras teaterbiograf, där stämman hålls. Lunchen serveras på Sjöbo Gästis. Mer information kommer.

Viktigt för aktiva!

Sveriges hembygdsförbund, SHF, har en ny rubrik i menyraden högst upp på sin hemsida, Hembygd.se, som heter "för aktiva". Här kan föreningarna få råd och stöd om vad som gäller bidrag, upphovsrätt och PUL, statistik, avtal, stadgar och grundsyn. Håll er gärna även uppdaterade genom SHF:s Nyhetsbrev.

 

"Det goda exemplet"

Gör som Kulturgruppen Anderslöv och Bygden som använder QR-koder för att tillhandahålla intressant information! Ladda ner en QR-kodsläsare till din smartphone. Skanna av symbolen och få historien om Lanthandeln i Ugglarp! Ljudfilerna är producerade i samarbete med Fredrik Emmerfors på Ljudambassaden. Föreningen kommer också att arbeta med rundvandringsapplikationen Tidsmaskinen  i samhället som också kommer innehålla professionell ljudproduktion.

QR kod med information placerad i monter
Scanna QR koden och lyssna

Kulturpristagare i media

Skånska Dagbladet har gjort ett filmreportage från Skepparslövs kvarn. Kristianstadsortens Lagerhusförening fick Petripriset 2013 för att kvarnen genom förtjänstfull renovering räddats för framtiden. Se filmen.

Vinnare med stort V!

Borstbindare i kunglig tjänst? Ett högklassigt erkännande av borsthantverket och för borstmuseet  i Othinslunda hembygdsförening! Husgerådskammaren har beställt gethårsborstar till de kungliga slotten och därmed har hembygdsföreningen blivit kunglig hovleverantör. Läs artiklar i Skånska dagbladet, Aftonbladet. Se på SVT nyheter,

Nygammal byggnadsteknik i Sydnytt

Albo härads hembygdsförening har återupptagit den ålderdomliga tekniken byrning, som innebär att korsvirket tätas med knippena av långhalm. Föreningens ordförande Kenneth Ohlsson säger i en tv-intervju "att vår uppgift är att vara kulturbärare, dels ska vi vårda det gamla, dels ta fram de tekniker man använde så att de inte faller i glömska". Se filmen 

Vem blev vinnaren - årets hembygdsbok?

Jo, det blev Långlöt i bild - i vardag och fest, som korades till Årets Hembygdsbok 2013 av SHF.Bildverket, som dokumenterar en hel bygd, nominerades av Ölands Hembygdsförbund.

Arkivens dag - 9 november

En demokratisk rättighet! Inspireras av alla aktiviteter, utställningar, visningar och föreläsningar som sker i nära samarbeten mellan olika arkivorganisationer och institutioner, hembygdsföreningar, museer och lokalhistoriska sällskap, släktforskare, studieförbund och bibliotek. Läs mer i Skånes Arkivförbunds program, eller på vår hemsida hembygd.se/skane. Mer om hembygdsföreningarnas arrangemang finns under rubriken aktiviteter.

Skånes hembygdsförbund har "Öppet hus" mellan kl. 11-15 med fika på kansliet i S:t Larsparkens byggnad 10. Guidade parkvandringar kl.11.30 och 13.30. Förbundets personal berättar om hembygdsrörelsen av idag, visar referensbibioteket och har bokförsäljning. "Livets museum" medverkar med bokbord. Läs mer på vår hemsida.

"Folk-liv-rörelse" är temat för Kommunarkivets samverkansarrangemang på Kommunhuset i Kävlinge. Utställningar och föredrag pågår mellan kl 10-15. Skånes hembygdsförbund deltar med "Hembygdstivoli-Vad händer i hembygdsrörelsen?". Läs mer på vår hemsida.

Gårdsarkivet i Fleninge

I Fleninge hembygdsförenings arkiv finns material från ett flertal gårdar i Fleninge med omnejd. Med liv och lust tog ett arbetslag 2012 sig an den tuffa uppgiften att  sortera arkivmaterialet efter gårdstillhörighet. Det ger en personlig bild av gårdarna. Vissa av dem kan följas ända bakåt till 1658. De 42 arkivboxarna fylls på efterhand med handlingar från traktens gårdar.  

Arkivet kommer vara öppet för allmänheten på Arkivens dag den 9 november mellan kl. 10-12.

Gunilla Holmberg från arbetsgruppen i Fleninge hembygdsförenings gårdsarkiv.

Vävram efterskänkes

Du som kanske tänkt köpa en vävram? Här finns möjlighet att erhålla en begagnad vävram med tillbehör, som efterskänkes av privatperson p.g.a. utrymmesbrist. 
Vid visat intresse kontakta: carin.alftren@skaneshembygdsforbund.se 

Kvarvarande kurser och arrangemang

Temadag arkiv

Välkomna till en temadag om arkiv, som leds av personal från Skånes arkivförbund. Tillsammans diskuterar vi arkivbildning, proveniens, prioritet, gallring, sökbarhet och tillgänglighet/användbarhet. Mot slutet av dagen får vi en visning av arkivförbundets magasin. Ta med era arkivfrågor och kom!

Tid: den 19 november 2013, 9.30 – 16.00
Plats: Arkivcentrum Syd, Porfyrvägen 19, Lund
Kostnad: 250: - inkl. lunch och kaffe för medlem i hembygdsförening ansluten till Skånes hembygdsförbund. Övriga betalar 500: - (inkl. lunch och fika).
Önskemål om specialkost vid anmälan.
Anmälan senast den 12 november till: Maria Casagrande 046-15 80 71, maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se
Meddela vid anmälan om ni har särskilda frågor som ni vill ta upp.
Temadagen genomförs vid minst 20 anmälda deltagare.
____________________________________________________

Bygdeband - introduktionskurs, 21 nov.
SHF:S databas för lokalhistoriskt material
Kom och låt dig inspireras av hur du kan jobba med Bygdeband, databasen där du kan lägga in fotografier, kartor, textdokument, ljudfiler, berättelser mm. Bygdeband ägs av SHF och är en medlemsförmån för SHF:s medlemsföreningar. 

Tid:
torsdagen den 21 november, kl 9.30-ca 15.30

Plats: Hembygdsparken, Ängelholm
Kursledare:  Barbro Andrell
Värd: Ängelholms hembygdsförening, Skånes hembygdsförbund
Kostnad: ingen avgift för medlemmar, fika ingår till självkostnadspris
Anmälan: senast 14 november till carin.alftren@skaneshembygdsforbund.se eller tel 046-15 80 72
________________________________________________

Seminarium Digital Gestaltning
20 hembygdsföreningar som prövat att göra digitala rundvandringar och använt QR-kodervisar vad man kan åstadkomma med ny teknik! Österlens Museum berättar om hur använder interaktiva digitala tekniker i sitt uställningsarbete. Mingel och enkel mat.

Tid: 28 november
Plats: meddelas senare 
Värdar: Skånes hembygdsförbund och Österlens Museum
Kostnad: Gratis
Inbjudna: hembygdsföreningar, museer och kommuner samt Kultur Skåne 
Anmälan:
senast 20 november till
maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se

_____________________________________________ 

Inspelning och redigering av ljud
Lär dig grunderna i inspelning och ljudfilsredigering. Vi pratar om inspelningsutrustning och mikrofonteknik och får i praktiska övningar pröva på såväl inspelning som redigering.

Tid:
tisdagen den 3 december, kl 9.30-17
Plats: Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet, Lund

Värd: Skånes hembygdsförbund
Kostnad: Gratis för medlemmar i Skåneshembygdsförbund, 500 kr för icke medlemmar. Lunch och fika på egen bekostnad för samtliga
Anmälan
: senast 19 november till maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se
_________________________________________________

/Carin Strümpel-Alftrén

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!