Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Ett härligt verksamhetsår ligger framför oss med möten, kurser, arrangemang och nya projekt eller fortsättning på redan pågående. Här i nyhetsbrevet får du tips på några av dem. Häng med!

Personaländringar

Angelica Bondesson kommer att vara tjänstledig från sitt arbete som hembygdskonsulent under ett år och beräknas vara tillbaka februari 2014. Sara Lind och Carin Strümpel-Alftrén övertar Angelicas uppgifter under år 2013. Sara kommer främst arbeta med den pedagogiska verksamheten och är redan ett känt ansikte för många inom hembygdsförbundet. Carin har liksom Sara en bakgrund inom medeltidsarkeolog med erfarenhet av byggnadsarkeologi. Hon kommer att ansvara för övriga arbetsuppgifter, såsom hemsida, nyhetsbrev, nätverkskontakter och vissa arrangemang.

Digital gestaltning fortsätter

Under 2013 ska vi vidareutveckla en GPS-styrd rundvandringsapplikation kallad Tidsmaskinen. Vi ska också arbeta med QR-koder i utställningar samt med en förstudie till en applikation. Den som vill resa och uppleva mer ska oplanerat kunna hitta till våra fantastiska miljöer. Region Skåne finansierar. De föreningar som anmält sitt intresse kommer inom kort att kontaktas. Vill ni vara med?

Kontakta Maria Casagrande 046-15 80 71 eller maila maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se

Inventering av kulturhistoriska byggnader

Projektet startade 2012 i form av ett pilotprojekt i Hässleholm i samarbete med kommunala förvaltningar och hembygdsföreningar. Syftena är flera; Skånes hembygdsförbund vill få en överblick av underhållsbehovet för kulturhistoriska byggnader som ägs eller förvaltas av hembygdsföreningar, skapa ett kunskapsunderlag för bedömningar av byggnadernas kulturhistoriska värden och prioriteringar för ett långsiktigt underhåll.

Med inventeringen vill SH öka samverkan mellan hembygdsrörelsen och länsmuseer, antikvarier, länsstyrelsen och kommuner. En viktig målsättning är också att öka kompetensen hos hembygdsföreningarna som beställare av byggnadsvård. Inventeringen utförs av Regionmuseet, Kristianstad. Pilotprojektet genomförs med medel från bl. a. Länsstyrelsen, Region Skåne och Hässleholm kommun. Ett erbjudande om att delta i projektet har gått ut till kulturförvaltningarna i resterande sex kommuner i Skåne nordost.

Kontakta Pia Sander, tel  046-15 80 73, 0733-40 57 61, eller pia.sander@skaneshembygdsforbund.se

Väck era arkeologiska fynd till liv!

Kom med i smidesnätverket!

Det arkelogiska materialet är en del av vårt kulturarv och kan vidga kunskapen om bygden och vardagslivet. I det pågående projektet Fornsök fortsätter Helén Christensson, arkeolog och kulturpedagog, att ge tips och råd till våra medlemsföreningar. Hur kan det arkeologiska materialet synliggöras bättre?  De föreningar som tillsammans med Helén har börjat arbeta med sina samlingar är Västra Göinges Hembygdsförening, Bjäre Härads Hembygdsförening, Osbys Hembygdsförening och Gärds Härads Hembygdsförening. Finns det fler föreningar som har spännande fynd i gömmorna? Kontakta Helén för ett första inledningsmöte, tel 046-15 80 70, eller helen.christensson@skaneshembygdsforbund.se

 

Smidesnätverket är för er som är intresserade av smedjor och smide och/eller arbetar med smideshantverk publikt eller i undervisande syfte. Är du intresserad att visa din smedja eller smideshantverk? Nätverket vänder sig till hembygdsföreningar, privatpersoner, museer med smidesverksamhet och museipedagoger. Det är trevligt att träffa andra med samma intresse! En vårträff är under planering.

Anmäl intresse till Carin Strümpel-Alftrén, tel 
046-15 80 72, eller carin.alftren@skaneshembygdsforbund.se

Flintasamling (foto Sara Lind)
Killebergs Kettingfabrik (foto Angelica Bondesson)

Det goda exemplet

Wemmenhögs härads fornminnes- och hembygdsförening i fint samarbete med bildbyrån Historisk Bildbyrå


Hans Sernert var fotograf verksam inom Skurup med omnejd från 1940-talet och in på 2000-talet. Ett stort antal negativ är donerade till Wemmenhögs härads fornminnes- och hembygdsförening. Föreningsmedlemmen Lars Månsson ansvarar för de 300 000 negativen. Bilder av allmänintresse väljs ut för marknadsföring och försäljning via Historisk bildbyrå.

Historisk Bildbyrå  är ett samarbete mellan Regionmuseet i Kristianstad, Kulturen i Lund, Malmö museer, IBL Bildbyrå och Regis. Syftet med bildbyrån är att göra bilder i samlingar mer tillgängliga och ge möjlighet till bildförsäljning. De vill gärna samarbeta med hembygdsföreningar.

Odla bygdens gamla grödor!

Var med och odla trädgårds- och jordbruksväxter med lokal anknytning. Hembygdsföreningar med intresse för vårt gröna kulturarv, lantsorter och odling. För bevarande och hållbart nyttjande av växter, husdjur och skog erbjuds tio hembygdsföreningar att delta i ett samarbete mellan Sveriges hembygdsförbund och Nordgen, som är ett nordiskt resurscentrum med erfarenhet och kunskap inom biologisk mångfald. Projektet finansieras av Nordiska ministerrådet.

Anmälan skickas senast 1 mars på särskild blankett till Viktoria Hallberg, konsulent natur och miljö, Sveriges Hembygdsförbund, Box 6167, 102 33 Stockholm. 

Kontakta Viktoria Hallberg, tel 08 34 55 11, eller viktoria.hallberg@hembygd.se

Blanketten som pdf, carin.alftren@skaneshembygdsforbund.se

Bild från Nordgens hemsida

Unga berättar om sin hembygd!

Hembygden ser olika ut beroende på vem som definierar den. Hembygd - någonstans i Sverige är ett projekt där unga människor gör sina röster hörda och drivs av Annica Carlson och Jerker Andersson/ Rot produktion samt föreningen Ruska -“Vi vill att unga människor ska få göra sina röster hörda, bli lyssnade på och vara delaktiga i det här samhället som är vårt gemensamma”. Resultaten har blivit film, fotografier, intervjuer och texter. Projektet omfattar en vandringsutställning, en web, pedagogiskt material och en bok. Vandringsutställningens första anhalt är Arbetets museum, med start 19/1 2013. Köp boken, den inspirerar till samtal! Den kostar 180 kr och beställs via Sveriges hembygdsförbund, tel 08-34 55 11.

http://nagonstansisverige.se/se/

Boken (foto från projektets hemsida)

Med kriget inom synhåll - berätta dina krigsminnen!

Stefan Elkington är producent för en dokumentärfilm som handlar om krigsåren i Skåne. Med fokus på individers vardagsupplevelser, tankar och handlingar vill Stefan dokumentera situationen i Skåne mellan åren 1939 och 1945. Har du själv en berättelse eller vet du någon som tillhör den äldre generationen som fortfarande minns och kan berätta om någon händelse eller situation som han eller hon upplevt under denna tid? Särskilt intresse finns av berättelser som berör sjöfarten och flygvapnet. Alla tips tas tacksamt emot! Stefan arbetar för produktionsbolaget SundTV som producerar främst historisk dokumentärfilm. SundTv:s senaste produktion var "Borgeby slott ett tusenårigt drama". Länk till produktionen: http://www.youtube.com/watch?v=hJVK_o-oNuw

Kontakta Stefan Elkington, tel 0737-86 56 80 eller stefan.elkington@hotmail.com, sundtv@sundtv.se

Internettipset -Bli volontär!

Den regionala kulturplanen

Frivilligorganisationer söker volontärer till 100-tals uppdrag! Var  med och knyt kontakter med hjälp av Volontärbyrån som förmedlar kontakter mellan volontärer och idella organisationer. Kolla in aktuella uppdrag eller anmäl dig till seminarier och utbildningar arrangerade av Volontärbyrån. http://www.volontarbyran.org/

Se filmen om idellt arbete http://vimeo.com/57678030

I den regionala Kulturplanen nämns Skånes hembygdsförbund och ideella krafter som viktiga i det regionala och lokala arbetet. Kulturplanen kan läsas i sin helhet via länken här:

http://www.skane.se/Public/Kultur/Kulturpolitik%20i%20samspel/Kulturplan%202013-2015/kulturplan_LR_single.pdf

 

Hembygdsförsäkringar

Se över ert försäkringsbehov

Grundförsäkringen  förutsätter att föreningen är medlem i Sveriges Hembygdsförbund och omfattar ansvars-, förmögenhets-, brotts-, rättsskydds- och olycksfallsförsäkring.

Glöm inte söka bidrag för föreningens skadeförebyggande arbete
Föreningen kan få 50 % av investeringskostnaden för valfri skadeförebyggande åtgärd, dock maximalt 2 000 kr, och väljer själv vilken skadeförebyggande insats man har mest behov av. Ansök genom att skicka in kopia på kvitto eller faktura till försäkringskansliet. Glöm inte ange vart bidraget skall utbetalas.

Hembygdsförsäkringen, Östra långgatan 30 A, 432 41 Varberg.
Tel. 0200-22 00 55, eller hembygdsforsakringen@hembygd.se

Kretsmöten våren 2013

Föreningsrådsmöte 2013

Föreningsrådet har sammanträde den 18 april kl.18.00 i Höörs församlingshem.

Till Föreningsrådet kallas Kretsombuden.

Förbundsstämma 2013

Förbundsstämman är i år förlagd till Ängelholm.

Datum: 16 juni

Plats: Järnvägsmuseet.

Värdförening är Ängelholms hembygdsförening.

Separat kallelse skickas ut en månad före stämman. 

SH kurser och arrangemang mars/april

 

Skånes hembygdsförbunds kurser är öppna för alla men vänder sig särskilt till föreningsmedlemmar, kommittéer, arbetsgrupper och styrelsen. Icke medlemmar är välkomna men till andra avgifter.

 

Hembygdsportalen:

Användarmöte - uppföljning och synpunkter

Tid: 12 mars kl. 18.30-20.30

Plats: Billingshälls dagcentral Högalidsvägen 33, i Kävlinge. Fika finns till självkostnadspris.

Anmälan: Carin Strümpel-Alftrén, tel 046-15 80 72, eller carin.alftren@skaneshembygdsforbund.se

 

Valberedningen - föreningens viktigaste!

Kursen tar sin utgångspunkt från förhållanden och stadgar inom hembygdsrörelsen. Hur kan en valberedning arbeta under verksamhetsåret? Hur rekryterar man den kompetens som behövs i föreningen? Kursen vänder sig till kontaktpersoner i Skånes hembygdsförbunds medlemsföreningar i ett samarbete med Studiefrämjandet.

Tid: onsdag 6 mars 2013 kl. 16.00-19.00

Plats: Sörby gamla prästgård,  hembygdsparken i Hässleholm.

Kursledare: Olavi Olson, Studiefrämjandet

Kostnad: Gratis för medlemsföreningar, 250 kr/person för icke medlemmar. Fika ingår.

Anmälan:olavi.olson@studiefrämjandet.se 

 

Temadag: Gallring

Vårmöte - Om insamling och gallring av föremål

I samarbete med Kulturen i Lund erbjuder vi en temadag om insamling och gallring. Varför samla? Vilka trender har genom åren funnits i samlandet? Vem bestämmer över föreningens samlingar? När finns det anledning att gallra? Hur organiserar man insamling och gallring? Detta blir några av programpunkterna under temadagen som hålls första veckan i april. Kostnadsfritt för medlemmar. För icke medlemmar 400 kr. Lunch och fika till självkostnadspris.

För mer information kontakta Maria Casagrande, tel 046-15 80 71 eller maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se

Tid: 4 april 2013, heldag.

Värdar: Klippans hembygdsförening.

Medverkande: Kulturen i Lund och Skånes hembygdsförbund.

Anmälan senast 27 mars till Maria Casagrande, tel 046-15 80 71, eller maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se

 

Frågelistan som metod:

Frågelistan som metod för samtidsdokumentation. En halvdag tillsammans med Folklivsarkivet. Kostnadsfritt för medlemmar. För icke medlemmar 150 kr. Fika till självkostnadspris.

Tid: 23 april, kl. 9.00-12.00 

Plats: Hörby museum

Anmälan till Maria Casagrande, tel 046-15 80 71, eller maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se

 

Att möta publik:

Den 18 februari fick Eslöfs museiförening en halv dags guideutbildning på plats i Stadsmuseet i Eslöv. Sara Lind, vikariernade kulturpedagog på Skånes hembygdsförbund, höll i utbildningen. Den innehöll bl.a. tips på hur man kan arbeta med sitt kroppsspråk och med sin röst för att bli en tydlig och bra guide. Deltog gjorde både de som guidat länge och nybörjare.

Är er förening också intresserad av att gå en kostnadsfri guidekurs med era utställningar som utgångspunkt. Följ gärna länken: http://www.hembygd.se/skane/pedagogisk-verksamhet/att-mota-en-grupp/

Kontakta Sara Lind, tel 0709-162463 eller sara.lind@skaneshembygdsforbund.se

Vill du veta mer?

Är du nyfiken på vad Skånes hembygdsförbund gör, var vi finns eller vill du komma i kontakt med oss? Kanske läsa om medlemsföreningarna och deras mångsidiga verksamhet eller beställa böcker? Välkommen in på: www.hembygd.se/skane

I nästa utskick av Nyhetsbrevet kommer bl.a. information om Ballingstorpsdagen 26 maj. Så håll utkik!

 

/ Carin Strümpel-Alftrén

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!