Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Avsluta prenumeration? Klicka här.

Nyhetsbrev nr. 6, november 2012

När hösten och kylan kommer kan det vara skönt att stanna inomhus

- tid för en god bok eller umgänge och samtal.

I novembers nyhetsbrev finns tips på både det ena och det andra.

Snart släcks den gamla hembygdsportalen

Fram till årsskiftet går det att komma åt materialet på den gamla hembygdsportalen,old.hembygd.se, men den 31 december släcks sidan. Glöm därför inte att lägga över ert material till den nya sidan före dess.

En av fördelarna med den nya hembygdsportalen är att det enkelt går att få statistik över sidans besökare - det enda som behövs är ett kostnadsfritt konto på Google analytics www.google.com/analytics. Man får då en kod som skrivs in på den egna hemsidan, under menyn "Google analytics" som man finner en bit ner på vänster sida när man är inloggad. Därefter kan man följa antalet besökare, hur länge de stannar, vilka sidor de går in på och mycket mer via Google analytics hemsida.

Har ni några frågor om hembygdsportalen eller om besöksstatistiken, kontakta Sara Lind Tel. 046-15 80 70 E-post: sara.lind@skaneshembygdsforbund.se

Konferens inom "Kulturarvet och toleransen" sänds på internet

Tillsammans med bland andra Sveriges Museer, Nämnden för hemslöjdsfrågor, Statens historiska museum och Världskulturmuseet arrangerar Sveriges Hembygdsförbund konferensen TEDxSödravägen "Human Rights and Identity" den 12 november, kl. 10.00 - 19.00. Det blir en heldag på Världskulturmuseet i Göteborg som kommer att handla om kultur, kulturarv och dess betydelse för identiteten och de mänskliga rättigheterna. Hela konferensen är på engelska, och kommer även att sändas på internet.Läs mer på www.tedxsodravagen.se

Förstudie om Biskopskällaren på Ivön

Tack vare finansiering från Leader Skånes Ess genomför Skånes hembygdsförbund under hösten en förstudie kring en av våra fastigheter, Biskopskällaren på Ivön. Källaren har varit i hembygdsförbundets ägo sedan 1935 då den förvärvades genom privata donationer, och var ursprungligen en del av en större byggnad som uppfördes på 1200-talet av ärkebiskop Andreas Sunesson.

Förstudien syftar till att undersöka utvecklingsmöjligheterna för Biskopskällaren som besöksmål, och genomförs av arkeolog och museolog Sofia Winge. Projektet pågår på halvtid fram till årsskiftet. För mer information, Tel. 046-15 80 70 eller 0709-162403. E-post: sofia.winge@skaneshembygdsforbund.se

Nytt från visualiseringsprojektet

Projektet Visualisering inom kulturarvsområdet går mot sitt slut. Under hösten kommer tre delregionala möten att hållas där kommunföreträdare och föreningar från de kommuner som visat intresse kommer mötas och diskutera hur man kan fördjupa upplevelsen av en plats med hjälp av digitala verktyg, samt hur man skulle kunna samarbeta kring detta. Mötena hålls i Kristianstad (26 oktober), Eslöv (28 november) och Ängelholm (4 december). Information har gått ut till de aktuella föreningarna.

Den 22 november hålls ett slutseminarium för projektet på Ingvar Kamprads Designcentrum i Lund. Seminariet vänder sig i första hand till dem som varit inblandade i projektet samt företrädare för kommuner och föreningar som visat intresse och har egna ambitioner på området. Mer information på Skånes hembygdsförbunds hemsida inom kort.


Efter utvärderingar av projektet och dess resultat ska projektet redovisas till Region Skåne vid årsskiftet. Skånes hembygdsförbund har sökt ytterligare finansiering för att kunna arbeta vidare med dessa frågor i samarbete med de föreningar som så önskar – vilket är glädjande många!


Vid intresse av att delta på de delregionala mötena eller på slutseminariet, kontakta Maria Casagrande Tel. 046 – 15 80 71 E-post maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se

Ur Längtans landskap och Minnets trädgård. Foto: Ralf Turander

Sveriges Hembygdsförbund tar över Bygdeband

Vandringsutställning om det skånska kulturlandskapet som trädgårdsideal

Styrelsen på Sveriges Hembygdsförbund har beslutat att tacka ja till ett erbjudande om att utan kostnad ta över Bygdeband gratis. Det har skräddarsytts för att passa hembygdsföreningarna, och blir genom ägarbytet hembygdsrörelsens egen nationella lokalhistoriska databas och kommer härmed att bli öppet för alla.

Läs mer om ägarbytet  www.hembygd.se/blog/shf-tar-over-bygdeband

Boken Längtans landskap och Minnets trädgård introduceras tillsammans med en vandringsutställning på Landskrona museum 16 september - 11 november.

Författare Tonie Lewenhaupt visar upp Skåne utifrån ett personligt perspektiv på temat natur och trädgård. Fotograf Ralf Turanders stämningsfulla bilder kompletterar bilden av det skånska landskapet på gränsen mellan det vilda och det tuktade.

Är ni intresserade av vandringsutställningen, kontakta Mattias Larsson på Landskrona museum. E-post mattias.larsson@landskrona.se

Nätverket för samtidsdokumentation bjuder in till höstmöte

Under två dagar står samtidsdokumentationen i fokus. Hur kan deltagande observationer förfinas? Skiljer sig forskarvärldens redskap från museivärldens? Vad innebär sociala medier för samtidsdokumentationen?

Höstmötet hålls den 15-16 november på Teknikens och Sjöfartens hus, Malmö museer och anmälan görs till Inger Pedersen, Malmö museer. E-post inger.pedersen@malmo.se

Läs hela programmet på www.hembygd.se/skane/files/2012/10/samdok_inbjudan.pdf

Det goda exemplet

Sibbhults Hembygdsförenings nya utställning en succé!

Med hjälp av en mindre donation från Landshövdingefonderna och ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan har Sibbhult hembygdsförening byggt en ny utställning om Färe-epoken i Sibbhult. Ingenjören Bror Karlsson köpte Färe Armaturfabrik på 1920-talet, tog släktnamnet Färe och fabriken fick därmed en epok som kom att prägla byn Sibbhult fram till 1970-talet. Utställningen handlar om hela denna epok, och föreningen har byggt upp den inom ramen för en serie studiecirklar. Man har även samlat ihop ett rikt bildmaterial tack vare att man en gång i veckan haft Öppet hus, då besökare kunnat låna ut sina foton för inscanning.

Hittills har utställningen haft c:a 1 000 besökare, och fler är redan inbokade för besök innan den ska tas ned vid jul.

Vill ni besöka utställningen, eller är ni intresserade av hur man arbetat för att ta fram den, kontakta ordföranden i Sibbhults hembygdsförening, Lill Thomasson. Tel. 044-480 04 E-post: lill.thomasson@ebrevet.nu

Smidesnätverket bjuder in till studiebesök på kättingfabriken, Killeberg

Den 10 november, kl. 10.00 – 13.00, besöker Smidesnätverket Kättingfabriken i Killeberg, Loshult. Fabriken är ett levande industriminne som förvaltas av Loshults hembygdsförening och många arbetstimmar har lagts ned för att man skall kunna visa de gamla maskinerna i drift. Här finns även en smidesavdelning.

Läs mer om programmet: www.hembygd.se/skane/files/2012/10/K%C3%A4ttingfabriken-i-Killeberg-inbjudan-10-nov-utskick.pdf

Vid intresse eller frågor, kontakta Angelica Bondesson. Tel. 0709-162463 E-post: angelica.bondesson@skaneshembygdsforbund.se

Dialekt- och ortsnamnsarkivet i Lund ger ut ny bok om skånska dialektord

Skånska dialektord är författad av Carl-Erik Lundbladh och i boken får man vet vad orden betyder, hur de uttalas och vad de har för normaliserad svensk form.

Man får t.ex. veta att hillig betyder 'matfrisk', 'med frisk aptit' och får illustrerande exempel både om djur och människor: Grisen är hillig [hilli] till att äta. Jag är inte så hillig på varken fylle eller kjortlatyg [tjortlatöj] nuförtiden.

I boken visas också hur man via hemsidan för Institutionen för språk och folkminnen www.sofi.se kan söka i en databas ur DAL:s samlingar.

Boken kostar 200 kr, och kan beställas av Dialekt- och ortsnamnsarkivet i Lund. Tel. 046-19 24 90 eller via deras webbutik på adressen www.sprakradet.se/1082

Arkivens Dag 10 november

Arkivens Dag har nu firats i femton år med öppet hus, föreläsningar och visningar runt om i Sverige.

I Skåne händer saker på flera platser, Skånes hembygdsförbund kommer att medverka med bok- och informationsbord i arrangemanget på Arlövs bibliotek. Där kommer bl.a. Anna Ketola, Skånes arkivförbund, att hålla ett föredrag om arkivlandskapet - Vem tar ansvar för dina handlingar?

Se vad som händer runt om i Skåne på Arkivens Dags hemsida www.skanearkiv.se/Aktuellt/ArkivensDag.aspx

Internettipset - YouTube

Efterlyses: Erfarenhet av förbränningstoalett

Om föreningen har filmer i digital form är det enkelt att lägga upp korta bitar av dem på YouTube. Där kan man sedan länka till föreningens hemsida, och försäljningen av hela filmen.

Att ladda upp filmer till YouTube är kostnadsfritt, och det enda som behövs är ett g-mailkonto som kan skaffas vid registreringen på sidan.

www.youtube.com

Vill vet mer om hur man gör, kontakta Sara Lind. Tel. 046-15 80 70 E-post: sara.lind@skaneshembygdsforbund.se

Kullens hembygdsförening har tillsammans med Höganäs stadsantikvarie Henrik Ranby undersökt olika alternativ för deras hygienska faciliteter på Himmelstorpsgården.

De undrar om det är någon förening som har erfarenhet av en förbränningstoalett - d.v.s. en toalett där restprodukten endast blir aska.

Kontakta i så fall gärna Henrik Ranby, E-post: henrik.ranby@hoganas.se

Kommande arrangemang - november

Kurs i digitalbildhantering

Hur gör man på bästa sätt bilder sökbara? Vilka scannrar ska man använda? Vad är skillnaden mellan bildstorlek i förhållande till format och hur ställer man in det? Bör man justera kontrast och färg? Hur tänker man kring komprimering? Välkomna till en kurs som behandlar hur man arbetar med och hanterar digitala bilder.

Plats: Studieförbundet Vuxenskolans lokaler, Gamla Järnvägsstationen i Tyringe

Tid: Fredagen den 30 november 2012 kl. 9.30 - 16.00

Kostnad: 500 kr för medlemmar i Skånes hembygdsförbund, 900 kr för övriga.

För- och eftermiddagskaffe ingår, lunch bekostas av var och en.

Kursavgiften faktureras i efterhand.

Anmälan senast den 23 november till Maria Casagrande Tel. 046-15 80 71 E-post: maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se

Höstmöte 2012 - Att bygga utställningar kring berättelser

Välkomna till höstmötet 2012, på Österlens museum i Simrishamn. Det handlar om att planera för och bygga utställningar. Med utgångspunkt i utställningen Personligt - 2000 år av Österlens historia diskuterar vi hur man kan skildra historiska skeenden genom personliga berättelser.

Under dagen pratar vi också om utställningen som en process. Från tanke, via dokumentation och finansiering, över synopsis och teknikdiskussioner till färdig utställning samt också hur man kan arbeta med dokumentation i utställningen efter vernissagen.

Plats: Salen, Österlens museum, Simrishamn

Tid: Tisdagen den 6 november 2012 kl. 9.30 - 15.00

Kostnad: Utan kostnad för medlemmar i Skånes hembygdsförbund, 300 kr för övriga.

För- och eftermiddagskaffe ingår, lunch bekostas av var och en.

För mer information, kontakta Maria Casagrande Tel. 046-15 80 71 E-post: maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se

Vill du veta mer?

Är du nyfiken på vad Skånes hembygdsförbund gör, var vi finns eller vill du komma i kontakt med oss? Kanske läsa om medlemsföreningarna och deras mångsidiga verksamhet eller beställa böcker?
Välkommen in på: www.hembygd.se/skane

Sara Lind

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är kontaktperson i en av våra medlemsföreningar eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!