Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Prenumerera? Klicka här. Tipsa en vän? Klicka här.


Nyhetsbrev 5

September 2012

Redaktör:
Anna Momcilovic

Ansvarig utgivare:
Hans Starkhammar

Webbadress:
www.rccsydost.se

Kom ihåg

31 oktober

är sista dagen för Regionalt cancercentrum att rapportera regionala registerdata för 2011 till Socialstyrelsen. I slutet av augusti saknar vi fortfarande cirka 1000 anmälningar för 2011. Vid problem med inrapportering, ta kontakt med våra stödteam.

Missa inte

4 oktober
Det sista lärandeseminariet inom det regionala koloncancerprojektet i Jönköping.  

 

15 oktober
Analysboken, som beskriver cancervården för olika åldersgrupper.

 

22 november
Heldagskonferens Utvecklingskraft Cancer, i Linköping.

 

Filmtips!

Så får du ut mer av INCA-registren!

Vill du fortsätta vara med?

Vi har denna gång valt att skicka vårt nyhetsbrev till en vidare krets än till enbart våra prenumeranter. Det är allt fler som är intresserade av cancerfrågor och har nytta och glädje av att följa regionens arbete, men som verkar ha missat att prenumerera. Vill du inte fortlöpande bli uppdaterad via nyhetsbrevet - som kommer några gånger per år - är det bara att klicka på länken ”Avsluta prenumeration” längst ner.

Bättre information på nya webben

Via vår nya webbplats har det blivit lättare att följa utvecklingen av cancervården i sydöstra sjukvårdsregionen och se vad som görs för att uppfylla regionens löften till invånarna.

Förutom nyheter och kalender för kommande aktiviteter kan man under ”Processer” läsa om hur de regionala processledarna ser på sitt uppdrag.

Under ”Projekt” finns nationella arbetsgrupper och utvecklingsarbeten så som införande av kontaktsjuksköterska, individuell vårdplan och nya cancerläkemedel.

Under ”Patientinflytande” kan du läsa om samarbetet med patientföreträdarna.

Den som rapporterar in till registren och stöter på problem hoppas vi nu lättare hittar kontaktuppgifter de olika registrens stödteam via ”Om oss”.

Den som vill ha stöttning i att informera patienter om medverkan i nationella kvalitetsregister hittar nu också ett underlag för det, framtaget av Regionala cancercentrum i samverkan.

Via webben hittar man lätt också till information om vad som görs inom cancervården nationellt och inom de andra sjukvårdsregionerna. 

Cancerdagen i Almedalen lockade storpublik

För den som inte redan läst om regionala cancercentrums gemensamma dag i Almedalen i somras, finns referat från seminarierna om bland annat tidig upptäckt, införande av nya cancerläkemedel och vem som ska göra vad inom cancervården (nivåstrukturering).

Ordnat införande av nya cancerläkemedel

En viktig fråga för att kunna ge god och jämlik cancervård är hur införande av nya cancerläkemedel ska gå till. I sydöstra sjukvårdsregionen har Henrik Lövborg, universitetsapotekare inom Landstinget i Östergötland, projektanställts av Regionalt cancercentrum för arbete med ordnat införande av nya cancerläkemedel. Under ”Projekt” Cancerläkemedel finns information om arbetsprocessen liksom en nomineringsmall för prövning av nya läkemedel.

Nationellt regimbibliotek för cancerläkemedel

Som led i kvalitets- och patientsäkerhetsarbetet inom behandling med cytostatika pågår ett nationellt samarbete för att ta fram tydliga och enhetliga beskrivningar av hur man doserar och kombinerar läkemedel, så kallade regimer. Läs mer om ”Nationellt regimbibliotek för cancerläkemedel” under ”Projekt” på den gemensamma webbplatsen cancercentrum.se.

Workshop om nivåstrukturering

Vem som ska göra vad inom cancervården är en fråga som diskuteras på flera nivåer. En nationell arbetsgrupp och samtliga RCC-företrädare hade en workshop på SKL i Stockholm den 11 september.  

Från sydöstra sjukvårdsregionen deltog ledningsgruppens Ragnhild Holmberg, Kalmar, Hans Starkhammar, verksamhetschef för Regionalt cancercentrum samt Axel Ros, chefsläkare på Ryhov, Jönköping.

En nationell ansats nu, för att komma vidare i denna svåra fråga, är att utreda förutsättningarna för en ökad centralisering av handläggning av två ovanliga tumörformer; peniscancer och mjukdelstumörer (sarkom) inom och utanför bukhinnan. I den nationella arbetsgruppen fortsätter diskussionen den 25 september.

Vilka är vi och vad håller vi på med?

Den som vill backa bandet lite och få en överblick av uppdraget och vad Regionalt cancercentrum sydöst håller på med, bör läsa artikeln i senaste numret av onkologernas medlemstidning, Meddelande från SOF (nr 5 2012, sid 13)

I tidigare nummer rapporteras från arbetet inom andra regionala cancercentrum.

Kampanj om 1177.se/cancer

Den 15-16 oktober startar en av Socialdepartementet finansierad nationell kampanj för att fler cancerdrabbade ska känna till – och få stöd av - temaområdet cancer på 1177.se (landstingens och regionernas sjukvårdsrådgivning på webben). 

Nätverket för kontaktsjuksköterskor som är under uppbyggnad i regionen kommer att hållas extra informerade om hur man har nytta av 1177.se/cancer i sina kontakter med patienter och närstående.

Mer information kommer att skickas ut via olika kanaler inom landstingen. Bevaka även vår webb för fortlöpande information. Där du kan läsa om 1177.se/cancer så länge.

Nya registerrapporter och topplistor

Nu finns nya registerrapporter liksom topplistor över inrapporteringen till kvalitetsregister inom cancervården och Svenska palliativregistret.

Registerrapporterna för åtta utvalda cancersjukdomar (avser jan-april 2012) följer utvecklingen av exempelvis väntetider, multidisciplinära konferenser, förekomsten av postoperativa komplikationer liksom täckningsgrad. 

Tyvärr finns det på flera håll en kvarstående problematik med en alltför seg inrapportering och mycket finns kvar att göra för att registren ska kunna användas optimalt i förbättringsarbetet.  

Svårt att hålla sig till nästa nyhetsbrev?

Följ oss på webben så länge: rccsydost.se. Och gör oss gärna till favorit!

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!