Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Nyhetsbrev nr. 5, september 2012

Mycket händer inom hembygdsrörelsen -

både på nationellt och regionellt plan.

Glädjande nyheter om hembygdsföreningar

i Skåne som mottagit priser och utmärkelser.

Stort grattis till...

Färs härads hembygdsförening

När tidningen LAND gick ut och frågade sina läsare efter 7 underverk i varje landskap hamnade föreningens Hallsbergs stenar på en hedrande andra plats i Skåne! Dessa är en imponerande samling stenar med mycket märkliga mönster och former. Stenarna som är tretton till antalet brukar kallas grottesten, meteorsten, sjöbottnasten eller järnsten.

Hallsbergs stenar
Hallsbergs stenar. Foto: KGZ Fougstedt

Hallsbergs stenar är huvudsakligen formade av naturen, men de har blivit kända för att lantbrukaren och möllaren Nils Nilsson huggit in bilder och inskriptioner i stenarnas avplanade ytor.


Fleninge hembygdsförening

Riksantikvarieämbetet har delat ut projektbidrag till Fleninge hembygdsförening för uppbyggnaden av en ny utställning som skall berätta om Ödåkras spritfabrik. Utställningen kommer att visas på Fleninge hembygdsmuseum, där fokus tidigare har legat på den agrara produktionen. I och med detta vill man lyfta fram Ödåkras historia som brukssamhälle, där spritfabriken dominerade livet i nästan hundra år. Först i slutet av 1970-talet lades fabriken ned och flyttades till Falkenberg.


Oppmanna-Vånga hembygdsförening

På Vångabygdens skördefest utdelas för andra året i rad ett pris- Granitäpplet - vilket tilldelas en person, företag eller förening som på ett framgångsrikt sätt bidragit till att sätta bygden på kartan. I år tilldelas priset Oppmanna-Vånga hembygdsförening för deras framgångsrika arbete med turist- och besöksfoldern Nässelslingan, med vilken man lockar såväl långväga som nära besökare till de norra delarna av Kristianstads kommun.

Priset delades ut i samband med Vångabygdens Skördefest den 9 september.

Foldern finns på adressen
www.appleblom.nu/nasselslingan.pdf

"Hus med historia" avslutas...

Få hjälp med tillgängligheten

...men hembygdsföreningarna kan istället söka bidrag för sina byggnader från länsstyrelsens bidrag för kulturmiljövård. Sveriges Hembygdsförbund har tagit fram en handledning som förklarar hur man söker. Handledningen finner man på deras hemsida www.hembygd.se/sida/verksamhet/hus-med-historia/

Läs mer på länsstyrelsens hemsida www.lansstyrelsen.se/skane/Sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/byggnadsvard/Pages/default.aspx

Om man vill ha inspiration och rådgivning om hur man kan öka tillgängligheten i sin förening kan man få besök av konsulenten för tillgänglighet vid Sveriges Hembygdsförbund, Gunnar Häger.

Det handlar om tillgänglighet för alla, även de med funktionsnedsättningar.

Om er förening önskar ett besök, kontakta Maria Casagrande, Skånes hembygdsförbund.
Tel. 046-15 80 71. E-post: maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se

Aktuellt om nya hembygdsportalen

I dagsläget är det 35 föreningar som har anslutit sig till den nya hembygdsportalen. De som ansluter sig får t.ex. tillgång till den gemensamma aktivitetskalendern, där man kan lägga upp sina evenemang så att de syns på både regional och nationell nivå. Föreningar som kommer att gå med i Sveriges Hembygdsförbund först vid årsskiftet kan ansluta sig redan nu.

Användarmöte om hemsidan
Efter förslag som framfördes vid förbundsstämman vill Skånes hembygdsförbund anordna en träff för de föreningar som redan är igång med att bygga i den nya hembygdsportalen. På så vis kan synpunkter och idéer kring hemsidan samlas ihop till ett gemensamt dokument som kan vidarebefodras till Sveriges Hembygdsförbund.
Om ni är intresserade av att delta vid en sådan träff, anmäl er till Sara Lind, tel. 046-15 80 70
E-post:
sara.lind@skaneshembygdsforbund.se

Riksförbundet Sveriges museer och Sveriges Hembygdsförbund i samverkan

Birger Svanström, ordförande Sveriges Hembygdsförbund och Robert Olsson, ordförande Riksförbundet Sveriges museer. Foto Riksförbundet Sveriges museer

De två organisationerna har skrivit en avsiktsförklaring, där man klargör att man tillsammans vill:

  • främja ett levande kulturarv som bevaras, används och utvecklas
  • verka för att arbetet med kulturarvet stärks inom kulturpolitiken
  • verka för goda relationer och ökad samverkan mellan ideellt engagerade och professionellt verksamma aktörer i kulturarvsarbetet.

Man vill särskilt utveckla samverkan inom områdena digitalisering, alla medborgares rätt till delaktighet i kulturlivet samt skyddet av kulturarvet.

Sveriges hembygdsförbund vill bevara sockenindelningen

Personalförändringar på Skånes hembygdsförbund

Vid Sveriges Hembygdsförbunds årsstämma i Visby 2012 gjordes ett officiellt uttalande om vikten av att bevara sockenindelningen. Detta med anledning av regeringens planer på att göra genomgripande förändringar av folkbokföringen. I uttalandet poängteras bl.a. de stora fördelarna av att ha en lång, obruten befolkningsstatistik.Läs hela debattartikeln www.hembygd.se/blog/debatt-ny-folkbokforing-hot-mot-kontinuitet-i-statistik-och-forskning/

Från den 1 september arbetar inte längre Sofie Bogaeus på Skånes hembygdsförbund - hon har istället valt att starta ett eget företag med namnet Bogaeus form & design, med fokus på grafisk form.

Från den 10 september börjar Elin Hägg, student på programmet Master i Tillämpad Kulturanalys vid Etnologiska institutionen, Lunds Universitet, sin praktik på kansliet i Lund. Hon kommer att vara på Skånes hembygdsförbund till och med 16 november.

Sara Linds vikariat har tack vare tilläggsfinansiering från Region Skåne blivit förlängt till den 31 december 2012. Det betyder att Maria Casagrande kommer att fortsätta arbeta på halvtid som projektledare för projektet Visualisering inom kulturarvsområdet.

Inbjudan till arkivens dag

Inför Arkivens Dag den 10 november arrangerar Skånes Arkivförbund den 14 september en "kick-off" på Arkivcentrum Syd. Vid detta avstampsmöte förmedlas information från den nationella samordningen som kan ge inspiration, och tillfälle ges att diskutera lokala frågor och utmaningar.

Tid: Fredag 14 september kl 9.30

Plats: Skånes Arkivförbund, Arkivcentrum Syd, Porfyrvägen 19, Lund.

Skånes Arkivförbund bjuder på fika.

Anmälan till "Kick-off" till Anna Ketola, Skånes Arkivförbund. Tel. 046-19 59 60 E-post: anna.ketola@skanearkiv.se

Bilden hämtad från www.arkivensdag.se

Hembygdens helg

Sveriges Hembygdsförbund arrangerar på Historiska museet i Stockholm Hembygdens helg den 20-21 oktober. Entréhallen kommer att vara uppbyggd som en marknadsplats, med bord där hembygdsföreningar och förbund kan visa upp sin verksamhet - det kan t.ex. handla om bilder, hantverk, mat... Allt som visar på verksamheternas bredd. Anmälan och frågor kan göras till Maja Flygt, Sveriges Hembygdsförbund. Tel. 08-54 54 50 71 E-post: maja.flygt@hembygd.se

Skånska bokmässan 20-21 oktober 2012

På temat Staden kommer under två dagar i oktober Kulturmagasinet i Helsingborg att fyllas av bokbord, författare, föredrag, förlag, föreningar och bokälskare. Hör Jan Jörnmark berätta om städer som kreativa kärnor, bläddra i nyutgivna böcker, gå på grafiska museet eller sitt en stund i Speakers' Corner och lyssna på korta föredrag som handlar om allt från vad Carl von Linné hörde för ljud på sin skånska resa till varför fåglar trivs i staden. Välkomna!

Tid: Öppet 11 - 16, båda dagarna

Plats: Kulturmagasinet i Helsingborg

Fri entré

Program inom kort på www.hembygd.se/skane

Arrangeras av Författarcentrum Syd, Kulturmagasinet i Helsingborg och Skånes hembygdsförbund

Kurs i bokföring på dator, programmet Visma förening

Visma förening är ett bokföringsprogram speciellt framtaget för ideella föreningar. Kursen ges i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, och ger en grundlig genomgång av programmet. Deltagarna lär sig sköta hembygdsföreningens löpande bokföring på dator och får en inblick i programmets finesser.
Kursen ges i SV:s lokaler i Tyringe, alldeles intill järnvägsstationen, och de förkunskaper som krävs är kunskap i manuell bokföring samt datorvana. Kursledare är Christina Frostensson, lärare i ekonomi och redovisning med många års vana av vuxenundervisning.

Tid: fredagarna 14/9, 28/9 och 12/10 kl. 10 - 13. Kursen består av alla tre tillfällena.
Deltagaravgift 875 kr inkl. material. Minst 6 deltagare, max 8.

Anmälan till Ingela Frid, Studieförbundet Vuxenskolan. Tel. 010-20 93 220 E-post: ingela.frid@sv.se.

Kommande arrangemang - september/oktober

Boksläpp 4, 10 och 12 sept.

2012 års medlemsbok, Liv i skånsk industri, släpps på tre platser i Skåne – Trelleborgs museum, Folkestorps bränneri och Klippans bruk. Kom och lyssna på artikelförfattare, fika och fira med oss!

Plats:
Trelleborgs museum 4 sept.
Folkestorps bränneri 10 sept.
Klippans bruk 12 sept.

Tid: 18.00 – ca 20.30

Fri entré
Specialpris på boken denna kväll: 150 kr. Ord. pris 200 kr.

www.hembygd.se/skane/2012/08/31/bokslapp-x-3/


Berättelsens möjligheter - en inspirationsresa till Småland 3 okt.

Hur kan man använda och samla berättelser?
Tillsammans med Folklivsarkivet i Lund, Lunds Universitet, anordnar Skånes hembygdsförbund en bussresa till Sagomuseet i Ljungby och syftet med resan är att inspirera oss att dokumentera berättelser.

På Folklivsarkivet finns traditionsuppteckningar, intervjuer och svar på de frågelistor man sänder till sina fasta meddelare – ett insamlingsarbete som ständigt fortsätter. Under bussturen kommer personal från arkivet att berätta om sin verksamhet.

På hemresan kommer vi att stanna på några ”berättarplatser” ute i landskapet, dessa presenteras av personal från Sagomuseet.

Bussresan samt visning av Sagomuseet är kostnadsfri, men varje deltagande förening förbinder sig att arrangera ett berättararrangemang under våren 2013. Under ert arrangemang - litet som stort, kommer vi som arrangerat resan att vilja vara med!

Ni som önskar följa med står själva för lunchkostnaden samt resekostnaden till och från de platser där bussen kommer att stanna för på- och avstigning. Dessa platser är Lund, Höör och Bjärnum.

Anmälan görs senast den 26 september till Angelica Bondesson, Skånes hembygdsförbund. Tel. 0709-16 24 63 E-post: angelica.bondesson@skaneshembygdsforbund.se

www.hembygd.se/skane/2012/09/07/berattelsens-mojlighet-inspirationsresa-till-smaland/

Temadag - Byggnadsvård 18 sept.

Den 18 september kl 12 - 16 hålls en temadag på Kulturen i Lund. Fokuset är på bevarandet av byggnaderna, om berättelserna och hur vi presenterar detta för besökarna.

Medlemsföreningar i Skånes hembygdsförbund

Att underhålla kulturhistoriska byggnader är både roligt och arbetskrävande.
Hur arbetar man med underhåll i hembygdsföreningar? Och hur gör man på ett av Sydsveriges största friluftsmuseer, Kulturen?
Vilka ambitioner har museet med sina hus? Exemplen på god och dålig byggnadsvård är flera och av dem kan vi lära oss mycket!
Temadagen handlar om bevarande, om berättelserna om byggnaderna och hur vi presenterar detta för besökarna.

Målgrupp: ansvariga för byggnader och arrangemang i medlemsföreningar.
Kostnad: 120 kr/pers. Där ingår entré till museet, eftermiddagsfika med kaffe, smörgås och frukt.


Anmälan till Pia Sander, Skånes hembygdsförbund. Tel. 046-15 80 73 E-post: pia.sander@skaneshembygdsforbund.se

www.hembygd.se/skane/2012/08/15/temadag-pa-kulturen-i-lund-hus-med-historia/


Temadag - trädgård 4 okt.

  • Hur dokumenterar man en äldre trädgård?
  • Vilket källmaterial är användbart?
  • Vad kan man utläsa av strukturer och växter i en gammal trädgård?
  • Hur sköter man den och bevarar spåren efter olika tidsepokers kulturväxter och odlingssätt?
  • Vilka relationer finns historiskt mellan odlingar i landskapet och i trädgården?

Dagen inleds med en vandring i landskapet vid Ballingstorp under ledning av ekolog Sven Jensén som visar hur trädgårdarna hänger ihop med landskapet. Emelie Petersson, byggnadsantikvarie, och Cissela Olsson, kulturvetare, berättar om en dokumentation av trädgårdarna på Ballingstorp.

Ingen kostnad! Skånes hembygdsförbund bjuder på för- och eftermiddagsfika.

Medtag egen lunch och dryck, oömma kläder och sittunderlag.

Har ni möjlighet, ta med en egen hacka, spade eller grep för eftermiddagens praktiska övningar.

Ballingstorp. Foto: Ingela Frid

Anmälan görs senast den 2 oktober till Pia Sander, Skånes hembygdsförbund. Tel. 046-15 80 73 E-post: pia.sander@skaneshembygdsforbund.se

www.hembygd.se/skane/2012/09/07/temadag-pa-ballingstorp-tradgard/

Vill du veta mer?

Är du nyfiken på vad Skånes hembygdsförbund gör, var vi finns eller vill du komma i kontakt med oss? Kanske läsa om medlemsföreningarna och deras mångsidiga verksamhet eller beställa böcker?
Välkommen in på: www.hembygd.se/skane

Sara Lind

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är kontaktperson i en av våra medlemsföreningar eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!