Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Nyhetsbrev 6, december 2014

Aktivitet i tomtefabriken!

 

Precis så känns det just nu. Sista månaden på året kännetecknas av bokslut både avseende verksamhet och ekonomi samtidigt som januaristarten planeras. Siktet är inställt på ett 2015 där vi på GR Skola Arbetsliv med full kraft kommer fortsätta arbetet med att skapa förutsättningar för samverkan mellan skola och arbetsliv.

Rapport efter rapport visar på just vikten av att vi samverkar klokt med fokus på att våra unga ska vara framtidsrustade när de äntrar en framtida arbetsmarknad. Vi kunde för någon månad sedan läsa om hur denna arbetsmarknad kommer se ut inom 20 år, och många med oss kan säkert intyga att det faktiskt är en arbetsmarknad ganska olik den vi befinner oss på idag. Här gäller det att rigga en skolorganisation som förbereder våra unga och att arbetslivet står på tå avseende att leverera bilder av framtida behov och att samverkan dessa parter emellan är väl fungerande. I veckan kom en rapport från Entreprenörskapsforum som pekar på utmaningen med matchningen på arbetsmarknaden och som påvisar vikten av att ha högutbildade anställda för att skapa innovationer och tillväxt. Kanske något att läsa hemma i soffan under julledigheten tillsammans med lite glögg och en pralin eller två? Hur som helst vill vi skicka med att kontemplation är kreativitetens vagga. Så se till att vila nu i jul, så ses vi igen i januari – fulla av energi! 


Internationellt:

Fortsättning i iMove-projektet

GR deltar i det tredje Partnerskapsmötet för EU-projektet iMove (Innovation on Mobility Organisation in Vocational Education) som kommer att hållas i Terrassa, Barcelona 3-4 december. GR är en av 11 partners i projektet som syftar till att skapa en plattform för samordning av praktikutbyten för elever på yrkesutbildningar i Europa. Projekttiden sträcker sig från 2014-2016.

Projektet befinner sig i en fas där partnerskapet utvärderar verktyget som ska möjliggöra matchningen för utbytena. GR:s roll i projektet är att, bland annat med utgångspunkt från GR Skola Arbetsliv, formalisera konkreta lösningar för att möjliggöra att fler elever tillhandahåller praktikerfarenheter utomlands.

 


Goda exempel inom samverkan mellan skola och arbetsliv:

Vallhamraskolan samarbetar med Musikhjälpen!

Vallhamraskolan i Partille genomför ett entreprenörskapsprojekt för att bidra till Musikhjälpens insamling i arbetet med att stoppa spridningen av hiv. Nu önskar de samarbete med det lokala näringslivet.

Läs mer om nyheten och projektet

Se Vallhamraskolans film

Personportätt: Partilleelev premierar praktik!

Emma Pettersson, elev på Vallhamraskolan i Partille kommun har gjort praktik två gånger. Första gången var på en lokal bokhandel och andra gången på biblioteket. Eftersom hon gillar böcker så kändes det givet att hon skulle söka något bokrelaterat och hon hade turen att båda gångerna få den plats hon helst ville ha. Hennes lärare hade uppmanat klassen att söka fem platser på praktikplatsen.se och såväl Emma som hennes kamrater fick platser de var nöjda med. Emma uttrycker att ” praktikplatsen.se är en väldigt bra tjänst, för ibland är det svårt att hitta en egen plats”. 

Emma var väldigt nöjd med båda sina praktikplatser: ”Det är väldigt annorlunda att praktisera mot att gå i skolan. I skolan lyssnar man, på praktiken gör man saker”, säger Emma. Hon tyckte det var roligt att prova på att arbeta, tyckte att personalen var trevlig och kan absolut tänka sig att jobba med liknande uppgifter i framtiden.

Angeredskrossen, projekt vägbygge

Projektet bygger på att elever från Transportprogrammet och Byggprogrammet tillsammans under överinseende av lärare bygger en väg på 600 meters längd från Angeredskrossen, över berg samt vattenbemängd lera och silt för att ansluta till en befintlig väg som leder till Jonsered. Byggherre är Göteborgs fastighetskontor som också är ägare till marken. Byggprogrammets resurser på plats är tre grävmaskiner och tre hjullastare samt en dumper. Antal elever som totalt ingår i projektet är ca 70 stycken.

Två av Transportprogrammets elever, Niclas Larsen och Emma Andersson, körde ett av passen med skolans lastväxlare. De lastade nere i krossen, körde upp till vägbygget, vände och backade ner till grävmaskinen som skalade av berget och lade ut massorna som eleverna kom med. 

Niclas svarade på frågan om hur det var att köra där:

- Skitkul! Men svårt samtidigt. Det var rätt så lerigt och geggigt och en brant backe upp till tippstället. Det gällde verkligen att man tänkte sig för och hade rätt växel och varvtal för att komma upp. Det var verkligen en bra övning!

Studerande vid ABF vux möter arbetslivet

Victoria Espe, Be In Progress, Hans Falk, Anstalten Skogome kriminalvården, Eva Ahlmann, Barn- och Ungdomsenheten, IFO, SDF Majorna-Linné, Annelie Ahlsten, Norra Angered, Anna-Kajsa Grahn, Norra Angered

Under tisdagen den 25 november fick studerande vid ABF vux som läser kurspaketet Barn- och Fritid möjlighet att träffa yrkesambassadörer under en förmiddag. Representerade yrken vid höstens tillfälle var socionom, tillväxtexpert, fritidsassistent och personalassistent med lång erfarenhet som kriminalvårdare, klienthandläggare och praktikhandledare. Under två timmar träffade de studerande yrkesambassadörerna och det blev intensiva och spännande möten.

”Jag tror jag ska söka sommarjobb i en av verksamheterna som är här idag”, berättar en student. ”Jag visste inte ens om att jag kunde jobba i den verksamheten.” ”Det märktes tydligt att alla verkligen gillade det de jobbade med”, berättar en annan. ”Det var kul att höra dem berätta om sitt yrke. Jag var tidigare intresserad av en av ambassadörernas yrke och efter att jag träffat dem idag så är jag ännu mer säker på att det är det här jag vill jobba med.” Det var några av kommentarerna från studenterna efter träffen med yrkesambassadörerna.

Intrycken var många och såväl ambassadörer som studenter belyser att mötet var givande. ”Det känns viktigt och väldigt roligt att få möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter kring sin yrkesroll”, berättar en av ambassadörerna och de andra instämmer.

De studerande gör även jobbskuggning under en halv dag under två tillfällen under sin utbildning.  De studerande bloggar om sina reflektioner och erfarenheter från aktiviteterna i en blogg som GR Skola Arbetsliv skapat för projektet.

Samverkansprojektet ”Med högskolan i sikte och människan i fokus” är ett projekt mellan GR Skola Arbetsliv och ABF Vux:s kurspaket inom Barn- och fritid med social inriktning och inriktning människa, kultur och samhälle. Syftet är att de studerande under sin studietid ska få bättre möjligheter att göra välgrundade och medvetna val kring sin framtid samt att marknadsföra specifika yrken och branscher.

Totalt har ca 30 deltagare genomfört träff med yrkesambassadörer och genomfört en jobbskuggning och under 2015 fortsätter fler aktiviteter med fler deltagare och organisationer.

Nyheter från GR Skola Arbetsliv:

Dagens unga på morgondagens arbetsmarknad

- En dialogkonferens där arbetslivet vill träffa dig som arbetar inom skolan

Rapport efter rapport visar på en hög ungdomsarbetslöshet och matchningsproblematik på arbetsmarknaden, som i framtiden kommer att se helt annorlunda ut tack vare all ny teknik. För att unga ska stå rustade inför detta och göra väl underbyggda val behövs kontinuerlig studie- och yrkesvägledning och en fungerande samverkan mellan skola och arbetsliv genom hela grundskolan. GR Skola Arbetsliv bjuder tillsammans med Skolverket och näringslivet in till dialogkonferens med ansatsen ”Kontakt sökes!” där du som deltagare kommer att få ta del av lärande exempel och delta i diskussioner kring samverkan.

 

13.30 – 14.00 Hur jobbar vi vidare med samarbete skola-arbetsliv i vår region? Ödgärd Andersson, Ericsson. 

14.00 – 14.45 Pecha Kucha - presentation av varje bransch och företag. 

14.45 – 15.00 Fika

15.00 – 16.30 Rundabordsamtal 

16.30 – 17.00 Redovisning och avslutning.
 

Tid och plats: Tisdag 24 februari, kl. 13.30-17.00, Göteborg, lokal meddelas senare.

Målgrupp: Lärare, studie- och yrkesvägledare, skolledare. 

Anmälan: Senast tisdag 10 februari via anmälningssidan

Dialogkonferensen arrangeras i samband med Skolverkets utbildningspaket ”Det gäller våra elevers framtid – hjälp dem göra väl underbyggda val”.

 

Frågor kring konferensens innehåll:
Johanna Redelius
 

Frågor kring anmälan:
Viktor Andersson 

Skolverkets webbaserade handledarintroduktion

Handledarutbildningen är öppen för alla men vänder sig i första hand till handledare som tar emot elever i APL (inklusive lärling) i gymnasieskolan, gymnasiesärskolan, kommunal vuxenutbildning och särskild utbildning för vuxna. Den sätter eleven och elevens lärande i centrum och kan också bidra till annan kompetenshöjning till exempel när det gäller att ta emot nyanställda på arbetsplatsen. Även du som handleder lärande på arbetsplats i andra utbildningsformer kan ha glädje av utbildningen.

Läs mer och se filmen på Skolverket

Fullsatt frukostmöte på Ericsson

GR Skola Arbetslivs frukostmöte hölls den här gången på Ericsson, som är en av GR Skola Arbetslivs samarbetspartner. Vinnarna av Utmärkelsen 2014 (Sinntorpsskolan, Aniaragymnasiet och White Arkitekter AB) presenterade sina vinnande koncept om hur de kvalitetssäkrar och utvecklar sitt arbete kring samverkan mellan skola och arbetsliv. 

Teknikcollege - Elevporträtt, studiebesök, film, stipendier och Rikskonferens

Lejla Gibanica läser åk 3 på SKF industritekniskaprogrammet. Hon berättar att hon alltid varit intresserad av teknik. Hon bestämde sig och gjorde sitt val på Gymnasiedagarna på Svenska mässan som GR Utbildning anordnar. Då  fastande hon för SKF speciella TC-diplom och utformning av kurserna samt att schemat ändrades varje vecka. De tre åren har varit bättre än vad hon förväntat sig. Nu kommer hon att söka till Luleå tekniska universitet - rymdteknik inriktning rymdkonstruktion för att designa rymdrobotar - vi önskar henne lycka till!

I veckan startade Göteborgsregionens teknikcollege
studiebesöksrunda, där processledare och ordförande besökt samtliga av våra 7 lokala TC och 11 enheter. Först ut var Yrkeshögskoleutbildning vid Göteborgs Stad Utbildning och Svante Boström. Läs mer om studiebesöken.

Läs också om Teknikcolleges Rikskonferens som hölls under två dagar i november och se filmen Allt som skapas finns först i någons fantasi

Läs också nyheten om att teknikföretagen delar ut 500 000 i stipendier

 

Kontakt: Johanna Redelius

 

Välbesökt Kunskap och Framtid uppmärksammades av SVT!

GR Skola Arbetsliv arrangerade tillsammans med Svenska Mässan ett välbesökt seminarium 13 november. 90 st besökare med olika yrkesroller lyssnade till framtidens rekryteringsbehov och att vartannat jobb kommer automatiseras inom tjugo år.

Läs mer och se SVT:s reportage från dagen.

Klicka här för att se Mercuri Urvals och Sahlgrenska Universitetssjukhusets presentationer.

Stort intresse för GR Skola Arbetslivs insatser för handledare

GR Skola Arbetsliv är stolta över att i regionen samordna ca 13 000 praktikplatser om året genom praktikplatsen.se. Som en del i denna samverkan mellan skolan och arbetslivet erbjuds mottagande organisationer kostnadsfri handledarinspiration för att utveckla och kvalitetssäkra praktik och APL.

Höstens inspirationstillfällen har varit fulltaliga där handledare inom olika branscher och områden deltagit och låtit sig inspireras, utvecklas och stöttats i handledarrollen. Under utbildningen gås bland annat igenom moment som handlar om ledarskap, kommunikation, planering och ansvarsområden. Syftet är bland annat att kvalitetssäkra och utveckla all form av praktik och stötta handledarna i sin roll.

Utvärderingarna visar hög nöjdhet bland deltagarna där 85 procent av deltagarna upplevde utbildningens upplägg som mycket bra, 79 procent tyckte att diskussionerna var mycket bra och hela 95 procent värderade kursledarens insats som mycket bra.

Utöver våra löpande inspirationsutbildningar har GR Skola arbetsliv genomfört en anpassad utbildning tillsammans med Lerums gymnasiums byggprogram. Där skolledare, lärare och handledare från 17 olika byggföretag under två heldagar tillsammans arbetat för att utveckla samarbetet och APL. Där den avslutande reflektionen från en av deltagarna var ”Jag är övertygad om att jag på måndag kommer att vara en bättre handledare för min student”.

Liknande uppdrag kommer vi att genomföra även under våren tillsammans med verksamheterna måltidsservice och lokalförsörjning på Norra Hisingen.

 

Välkommen att anmäla din arbetsplats till framtidsveckor för grundskolor i Göteborgsregionen!

Framtidsveckorna är ett projekt för att bredda elevernas studie- och yrkeskunskaper och att ge ytterligare inspiration till framtidens yrkesval. Du kan vara med som yrkesambassadör och träffa eleverna i en skolmiljö, eller låta en mindre elevgrupp besöka din arbetsplats och ta del av olika yrken under en halvdag.

Hur dagens elever ser på arbetslivet och sitt framtida yrkesval beror till stor del på vilka personer de möter och vilka miljöer de vistas i. Du och din arbetsplats kan vara med och bidra med arbetskunskaper och inspiration! Genom att engagera er i grundskolelevers valmöjligheter gör ni en stor samhällsinsats och visar ett socialt samhällsansvar.

Framtidsveckorna är ett samverkansprojekt mellan Göteborgsregionens kommunalförbund, GR Skola Arbetsliv och grundskolor i Göteborgsregionen. Projektet involverar såväl elever som studie- och yrkesvägledare samt lärare.

Vill du anmäla dig till Framtidsveckorna, klicka här.

Krönikan:

Mercuri Urval

Varför Mercuri Urval engagerar sig i frågor som rör samverkan mellan skola och arbetsliv finns det flera svar på. Ett svar är det rent allmänmänskliga; alla ungdomar har rätt till att få utveckla sin potential och skaffa sig en försörjning oavsett bakgrund. Bostadsadress  eller familjebakgrund ska inte få vara avgörande för vilka utbildningar våra ungdomar väljer eller vilka arbeten de kommer att få i framtiden. Det ska avgöras av individens potential och drivkrafter. Med utbildning  kommer också bättre möjligheter att tillgodogöra sig fundamentala  rättigheter som god hälsa eller delaktighet i samhället.
 

Ett annat perspektiv är att vi tror att ungdomars möjligheter till vidareutbildning är starkt kopplade till Sveriges framtida välstånd och demokrati. Vi ser hur allt fler arbeten får ett större kunskaps- och kompetensinnehåll än tidigare samt att enklare arbeten automatiseras i allt högre grad. Vi tror också att utbildning är ett kraftfullt vaccin mot extremism i alla dess former. Genom att säkerställa att våra ungdomar utbildas tror vi att chansen att de ska välja en icke-demokratisk åskådning minimeras. Utbildning ger arbete, arbete ger ekonomisk trygghet och välstånd, och välstånd befrämjar demokrati. Ett land där majoriteten av invånarna klarar sin försörjning är ett välmående land och utbildning är en av grundförutsättningarna. 

Hur gör man då för att fler ungdomar både ska kunna välja och få möjlighet att utbilda sig? Det står klart att det inte finns några enkla lösningar. Vi har dock hittat två saker som vi tror är bidragande; att ungdomar får kunskap kring VAD man kan bli och nätverk för att få hjälp med att nå dit. Ungdomar som växer upp utan förebilder på arbetsmarknaden har svårt att skapa sig en bild av vilka yrken som finns, och därmed också svårt sätta upp en plan för att nå dit. Då blir det skolans uppdrag att kompensera för detta men även om skolan är en viktig faktor här så tror vi inte att de kommer att klara uppdraget ensamma utan att de behöver hjälp av krafter utifrån, både från näringsliv och från andra delar av offentlig sektor.
 

Den andra faktorn, bristen på etablerade nätverk, tror vi är starkt bidragande till möjligheten för dessa ungdomar att komma vidare mot sitt mål. Det gäller allt från att skaffa sig sommarjobb eller praktikjobb som leder vidare mot högre studier eller framtida anställningar, till att få kunskap kring hur man ska göra för att komma in på rätt utbildning, prestera i en intervju, sammanställa ett CV osv. Nätverken innebär därför inte bara tillgång till arbeten utan även massor av kunskap som sedan omvandlas till verktyg för att nå dit man vill.

Vad kan man göra då? Det behöver inte vara så komplicerat. Vi har valt att engagera oss som yrkesambassadörer där vi har haft möjlighet att komma ut till skolor och presentera vårt spännande jobb och vad man behöver för bakgrund för att jobba hos oss. Andra deltagande organisationer och företag har bjudit in elever till sina verksamheter för jobbskuggning där de på plats får möjlighet att se och känna på arbetsmiljön och de olika yrkesrollerna. Förhoppningsvis ska detta ge eleverna en möjlighet att förstå hur många valmöjligheter som finns och ge de motivation att nå dit. När det gäller att bjuda på sina nätverk så kanske det kan upplevas svårare än vad det faktiskt är. Det kan vara så enkelt som att du kommer i kontakt med en tjej vars dröm är att en dag bli läkare. Kanske har du en läkare i din umgängeskrets och kan föra samman dessa två med en fika på stan där din vän kan berätta om sitt yrke och vad som krävs för att komma dit. Hittar du flera elever som vill arbeta med det du gör så kanske ni kan hålla kontakten via Facebook där de kan få ställa frågor eller få tillgång till ditt nätverk. Vi tror att några små saker ofta räcker för att ge ungdomar just den där sista knuffen till att våga drömma, motiveras att anstränga sig för att i slutändan lyckas.

Kristina Halovanic
Mercuri Urval 

Gott och blandat:

Adress GR Skola Arbetsliv: Box 5073, Gårdavägen 2, 402 22 Göteborg

Telefon: 031-335 51 00

E-post: grskolaarbetsliv@grkom.sewww.grskolaarbetsliv.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!