Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr. 6 - november 2014

"Jag är med i vår hembygdsförening för att jag
tycker det är så roligt att berätta om livet förr i tiden.
Det är viktigt att sprida kunskap om vår historia
för att vi skall förstå hur vi lever våra liv idag.
Det är kul att ge människor aha-upplevelser!"

- citat från en medlem, på frågan om varför personen engagerar sig i en hembygdsförening.

Vi välkomnar Röke sockengille som medlemförening nummer 99!

Föreningen verkar inom det som tidigare var Röke kommun, ett område mellan Hässleholm och Örkelljunga. Mitt i Röke ligger Sockenstugan, som används till en del av föreningens verksamhet. Ungefär en gång i månaden har man t.ex. öppet hus, med föredrag och olika underhållningsarrangemang.

Röke sockengille har ungefär 300 medlemmar, och flera av dem är engagerade i föreningens olika utskott. Man har t.ex. ett utskott för PR, som sköter programblad och dylikt, ett bygdeutskott som arbetar med dokumentation av bygden och ett fastighetsutskott som underhåller och renoverar Sockenstugan. I varje utskott sitter minst en representant från styrelsen som fungerar som kontaktlänk mellan styrelse och utskott.

Föreningen dokumenterar bygden genom att man lägger upp äldre fotografier på sin hemsida och ber allmänheten om hjälp med identifiering. Ett annat sätt är att man anordnar ”Cykeltrim”, en slags kombination av orientering, cykeltävling och tipsrunda. Deltagarna får en karta med gamla torp utmärkta, samt bilder på torpen. När de letat sig fram till rätt torp får de svara på ett antal frågor om platsen. På så vis kan man använda dokumentationen man samlat in till att locka nya människor till att bli intresserade för bygden. Aktiviteten är även något som tilltalar många yngre.

Mer information om Röke sockengille finns på hemsidan www.rokesockengille.se

Varmt välkomna till Skånes hembygdsförbund!

... och argumenten för medlemskap är...

Det finns många olika argument för  en förening att bli medlem i Skånes hembygdsförbund och i Sveriges hembygdsförbund. Nu har vi sammanställt dessa i ett dokument som har skickats ut till alla medlemsföreningars kontaktpersoner i samband med minnesanteckningarna från höstens kretsmöten. Man hittar det även på hemsidan www.hembygd.se/skane
/medlemskap/

Skånes hembygdsförbund flyttar!

Vi ber om ursäkt om vi för tillfället är lite långsamma på att svara på e-post och liknande. Flytt pågår...

Från och med årsskiftet kommer kansliet i Lund att finnas på Arkivcentrum Syd (ACS). ACS ligger på industriområdet Gastelyckan i östra Lund, och där kommer vi att dela lokaler med bl.a. Skånes arkivförbund. Att vi flyttar till ACS innebär delvis att vi kommer att få tillgång till nya, fina möteslokaler, bemannad reception samt en stor och bra hörsal men framför allt att vi får ett utökat kollegium – idag arbetar ca 100 personer från olika arkiv i lokalerna! Det innebär dock inte att inriktningen på verksamheten förändras. Arkivfrågan kommer fortsätta att vara en del av det vi gör, men inte på något sätt konkurrera ut allt det andra.

Vår nya adress, som kommer att börja gälla efter årsskiftet, är:

Skånes hembygdsförbund
Porfyrvägen 19
224 78 Lund

Telefonnumren kommer att vara de samma, med undantag för att det tidigare faxnumret 046 – 15 80 74 numera går till Carina Johansson.

Till våren blir det inflyttningsfest!

Distriktnamnsfrågan

Under hösten har Sven Jensén, ordförande Skånes hembygdsförbund, och Olavi Olson, Västra Göinge hembygdsförening, gjort ett stort och viktigt arbete genom att på samtliga kretsmöten delta och leda diskussionen kring de nya distriktsnamnen. Berörda föreningar som inte deltagit på mötena har kontaktats under arbetets gång. Listan med namnförslag har nu skickats iväg till Sveriges hembygdsförbund som kommer att vidarebefordra den till Riksantikvarieämbetet och Lantmäteriet. Dessa myndigheter har fått regeringens uppdrag att undersöka frågan.

Nytt Hus med historia-projekt!

80 miljoner till bevarande och publik utveckling av hembygdsgårdar! Satsningen kan beskrivas som en fortsättning på Hus med historia-projektet, men ännu är det oklart exakt hur ansökningsförfarandet kommer att gå till. Under början av 2015 förväntas mer information komma, men redan nu kan föreningarna förbereda sig genom att inventera föreningens behov, uppskatta kostnader och ta in offerter från hantverkare. Börja även att fundera över era argument till ansökan. Vad vill ni att besökarna skall se, förstå och delta i när de kommer till er? På vilket sätt bidrar föreningen till lokalsamhället genom t.ex. gemenskap, evenemang, att erbjuda en mötesplats och att vara en samarbetspart till skolan osv? Mer information kommer i nyhetsbrevet framöver.

Vilka behov har föreningens byggnader? Att se över detta är en god förberedelse inför ansökan...

Motioner till förbundsstämman…

… skall ha inkommit senast den 10 februari 2015. Skickas till Pia Sander e-post pia.sander@skaneshembygdsforbund.se eller med post till Skånes hembygdsförbund, Porfyrvägen 19, 224 78 Lund (adressen gällen från 1 januari 2015).

Förbundsstämman hålls på Arkivcentrum Syd i Lund, söndagen den 10 maj 2015.

Pengar att söka!

1978 delades Landshövding Bengt Petris pris för framstående insats för hembygdsvården i f.d. Kristianstads län ut första gången. P.g.a. ändrade statuter för Landshövdingefonderna delades inget pris ut 2014, men inför 2015 års förbundsstämma har Skånes hembygdsförbund ansökt om, och fått, 10 000 kr att dela ut till förtjänt person eller förening i skånsk hembygdsrörelse. Mottagaren skall på ett nytänkande sätt, med god lokal spridning och gärna i samarbete med andra föreningar och organisationer ha bidragit till någon eller flera av följande punkter:

  • utvecklande av nya sätt att förmedla och presentera lokal historia och kulturarv, t.ex. genom utställning, bokutgivning, hemsidor eller genom användande av digital teknik
  • bevarande av kulturhistoriska byggnader, föremål och miljöer samt förmedling av berättelser om dessa
  • verka för en helhetssyn på natur och kultur och bidra till en ökad kunskap om dessas ömsesidiga beroende
  • genom aktiviteter främja kontakter mellan människor i städer och på landsbygd
  • skapande av mötesplatser och utbyte mellan generationer, ortsbor och nyanlända svenskar.

Ansökan skickas till Pia Sander senast den 1 mars 2015, e-post pia.sander@skaneshembygdsforbund.se. Postadress Skånes hembygdsförbund, Porfyrvägen 19, 224 78 Lund.

2013 gick priset till Kristianstadsortens Lagerhusförening för deras förtjänstfulla restaurering av Skepparlövs kvarn. Läs mer om priset, och om tidigare pristagare på hemsidan www.hembygd.se/skane/kulturpriser/petripriset/

Konferens i Höör ”Betaltjänster för alla?”

På uppdrag av Länsstyrelsen i Skåne och Region Skåne har en förstudie om betaltjänster i Skåne utförts av Skånes hembygdsförbund i samarbete med Hela Sverige ska leva Skåne. Förstudien har genomförts av Jenny Sjöblom, som under året varit anställd på Skånes hembygdsförbund.

På vårens föreningsråd diskuterades betaltjänstfrågan.

Fokus har legat på att utreda huruvida nuvarande system kring betaltjänster och kontanthantering är tillräckligt för att tillgodose de behov som finns. Resultaten kommer att presentaras på en konferens i Höör den 8 december.

Tid: 8:e december kl. 14.00 – 17.00
Plats: Höör
Anmälan senast den 4 december till Jenny Sjöblom e-post jenny.sjoblom@skaneshembygdsforbund.se

Läs mer på hemsidan www.hembygd.se/skane/files/2014/10/Inbjudan-slutkonferens-Betaltj%C3%A4nster-f%C3%B6r-alla.pdf

Det goda exemplet: ta tåget till Tjörnarp och vandra ut i naturen!

I samband med att tågen återigen ska börja stanna i Tjörnarp har Tjörnarps sockengille tillsammans med Tjörnarps fiskevårdsområdesförening tagit fram och utvecklat flera fina vandringsleder som alla börjar och slutar vid stationen. Med hjälp av finansiering från Leader Mittskåne har man markerat ut leder, placerat ut bänkar och bord samt tryckt upp en karta som visar lederna i området.

”Vi har fått en väldigt fin respons från alla möjliga håll,” berättar Ann Jönsson, Tjörnarps sockengille ”och den 14 december invigs det hela, med att det första tåget med pompa och ståt stannar kl. 11.15!”

Invigningen är öppen för allmänheten, och både glögg och varm korv utlovas. Kartan över vandringslederna kommer framöver att finnas på stationen. Förutom Skåneleden finns det tre stycken vandringleder i området: Tegelbruksrundan är 4,7 km lång, Tjörnarpssjön runt 5,8 km och Bokskogsrundan 3 km.

Om man är intresserad av hur föreningen har arbetat med att ta fram rundorna får man gärna kontakta Ann Jönsson, e-post ann@ljusningen.se

Nätverket ”Det gröna kulturarvet”…

… är öppet för alla som arbetar med historiskt anknuten grönska. Nätverket ligger under Hållbar Utveckling Skåne och man träffas ett par gånger om året för att utbyta erfarenheter och tankar.

Deltagandet är helt frivilligt – man kommer om man kan – och deltagare är i dagsläget en blandning av personer från skånska kommuner, föreningar, Sveriges Lantbruksuniversitet, Lunds stift, museer och företag.

Mer information om nätverket finns på hemsidan www.hutskane.nu/temagrupper
/det-grona-kulturarvet/
och är man intresserad av att delta är man välkommen att kontakta Åsa Jakobsson på Regionmuseet. E-post asa.jakobsson@regionmuseet.se
tel. 044 – 13 61 56.

Kulturvaneundersökning i Skåne

Hur mycket kultur konsumerar egentligen skåningarna? Och vad går de på för kulturaktiviteter? Det är två av frågorna som ställdes i den kulturvaneundersökning som Region Skåne genomfört. Det är andra gången som regionen genomför undersökningen, första gången var 2012. 15 000 skåningar har tillfrågats, och själva fått uppskatta hur mycket och vilken typ av kultur man deltagit i under det senaste året. I sammanställningen kan man särskilt uppmärksamma att 66% har besökt en historisk sevärdhet/byggnad det senaste året och att
63% har besökt ett museum. I jämförelse med rikssnittet för museibesök, 47%, ligger Skåne högt.

Läs hela undersökningen på hemsidan www.skane.se/Public/Kultur
/Utredningar%20och%20rappor
ter/Rapport%20Kulturvaneunders
%c3%b6kning_1%200_skickad.pdf

Låna utställningen Lungo drom, om romers och resandes historia

Regionmuseet har tillsammans med Romska Kulturcentret i Malmö tagit fram en vandringsutställning om romer och resande. I två koffertar finns föremål och bilder som berättar om och levandegör minoritetens historia, kultur, religion och berättelser. Innehållet är indelat i olika teman, så som ”romska kläder”, ”yrke”, ”myter och fördomar” och ”romskt bröllop”. Tillsammans med föremålen finns även ett fördjupningsmaterial med övningar som är lämpliga för skolelever åk 6-9, gymnasiet, särskolan och SFI.

Utställningen bokas via AVMedia i Hässleholm. Man får låna materialet kostnadfritt och AVMedia kan köra ut det till biblioteken inom gamla Kristianstads län. För mer information om bokning, kontakta Martin Sarkar på AVMedia, tel 0451 - 38 85 84. För mer information om utställningen, kontakta Elisabeth Ekstam på Regionmuseet Kristianstad. E-post elisabeth.ekstam@regionmuseet.se

Frysskadornas tid är snart här - information från Hembygdsförsäkringen

De allra flesta frysskador inträffar av förklarliga skäl vintertid. Ett viktigt sätt att förebygga detta är att ha fullgod underhållsvärme som klarar av om det kommer en köldknäpp. Från och med årsskiftet så skärper försäkringsbolaget detta ytterligare då man skriver in i säkerhetsföreskrifterna att inomhustemperaturen ska vara minst 15 grader för att förebygga frysning. Att ha en anordning som larmar föreningens funktionärer om uppvärmningen slutar fungera eller inomhustemperaturen sjunker kan vara ett komplement till regelbunden tillsyn.

En del hembygdsgårdar kallställs helt vintertid, men då är det viktigt att se till att vattensystemet stängs av och töms samt behållare där vatten finns kvar anti-frysbehandlas med exempelvis glykol.

Om vattenledningarna ändå skulle frysa sönder, eller om det blir ett läckage på vattenledningen av någon annan anledning, begränsar det skadan om vattentillförseln till huset är avstängd när den är obemannad. Till en sådan installation kan föreningen få investeringsbidrag från Hembygdsförsäkringen, och efter installationen även säkerhetsrabatt och halverad självrisk på vissa vattenskador. Kontakta Försäkringskansliet om du vill ha mer information om detta, tel. 0200 - 22 00 55

Litteraturrundan 25 - 26 april 2015

Anmäl ert färdiga program till Stina Larsson, e-post litteraturrundan@forfattarcentrum.se Mer information finns på hemsidan www.litteraturrundan.se/

Ändrade rutiner gällande årsrapporten

Skånes hembygdsförbund kommer att skicka ut förfrågan om medlemsantal och statistik redan i slutet av året för att därefter kunna rapportera medlemsantal till Sveriges hembygdsförbund senast den 15 februari 2015. Förfrågan kommer att gå ut genom ett elektroniskt formulär, som enkelt fylls i på internet. Föreningar som inte har tillgång till internet kommer att kunna skicka in svaren i pappersform. Nya uppgifter om styrelsemedlemmar kommer även fortsättningsvis att efterfrågas först efter att de flesta föreningar hållit sina årsmöten, dvs. framåt våren.

Är du nyfiken på hur en stock blockas och klyvs till sparrar? Eller kanske vilka olika sorters ädelputs det finns?

Då kan Hantverkslaboratoriets kanal på Youtube rekommenderas. Här ligger flera klipp om olika hantverkstekniker, där man både berättar om hantverket och visar hur det går till. Klippen finns på hemsidan www.youtube.com/channel/UCISZUm8lwGl1e0I1kmgMaMw

Trevlig första advent!
/Sara Lind

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Skulle du vilja börja prenumerera på vårt nyhetsbrev, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!