Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 3, maj 2014

Med förbundsstämma runt knuten och syrendoft i luften
närmar sig sommaren med stormsteg.
Nyhetsbrevet ger dig flera lästips inför sommarens lata dagar,
och arrangemangstips till de mer aktiva...

Kvidinge sockens hembygdsförening gav ut Årets hembygdsbok i Skåne 2013!

Boken Maglaby. Den stora lilla byn har nominerats till Årets hembygdsbok av Skånes hembygdsförbunds kulturprisgrupp. Tävlingen är utlyst av Sveriges hembygdsförbund som för tredje året i rad delar ut priset. En jury utser vinnaren och priset delas ut på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg i september.

I motiveringen kan man bl.a. läsa att ”Kvidinge sockens hembygdsförening har i boken Maglaby. Den stora lilla byn, öppnat ett fönster mot historien. Sammanhang blir tydliga och tolkningar möjliga; varför det blev som det blev i Maglaby?”

Läs mer, och beställ boken på Kvidinge sockens hembygdsförenings hemsida www.kvidingehembygd.se

Vill ni ringa grannföreningen? Beställ årets funktionärsförteckning!

Kontakta Skånes hembygdsförbund om ni önskar kontaktuppgifter till andra medlemsföreningar. Funktionärsförteckningen kan skickas i både digital form via e-post eller i pappersformat, ange vilket format ni önskar. Observera att förteckningen endast skickas till den beställande föreningens kontaktperson!

Beställ funktionärsförteckningen av Gunnel Pernryd, tel. 046 – 15 80 70, e-post gunnel.pernryd@skaneshembygdsforbund.se

Illustration: Elin Hägg

Hembygdskonsulenter med hemkörning!

Ni har väl inte missat att medlemsföreningen kostnadsfritt kan få rådgivning och besök av någon av Skånes hembygdsförbunds tre konsulenter? Pia Sander, Maria Casagrande och Sara Lind delar gärna med sig av sina kunskaper och nätverk. Läs mer och hitta kontaktuppgifter på hemsidan www.hembygd.se/skane/kontakta-oss

Kulturarvsdagen 14 september 2014 - "I krigens spår"

Under september månad varje år arrangeras European Heritage Days runt om i Europa. I Sverige äger Kulturarvsdagen alltid rum den andra söndagen i september och varje år med ett nytt tema. Runt om i landet bjuds allmänheten in till kulturmiljöer, kulturlandskap och kulturhistoriskt intressanta platser och byggnader – och historierna kring dessa berättas. Riksantikvarieämbetet är samordnare i Sverige och årets tema är ”I krigens spår”. Medverkande får gratis marknadsföring genom t.ex. gemensamma affischer och exponering på Riksantikvarieämbetets hemsida.

Sista anmälningsdag för arrangemang är 1 juli. Läs mer och anmäl er på Riksantikvarieämbetets hemsida www.raa.se/aktuellt/vara-evenemang/kulturarvsdagen

Slaget vid Lund 1676, teckning av Erik Dahlberg

2014 delas inget Petripris ut…

… p.g.a. ändrade statuter för Landshövdingefonderna. Förbundet har tidigare åt kunnat rekvirera 5 000 kr till priset, men får från i år ansöka om medel i konkurens med andra.

Landshövding Bengt Petris pris för framstående insats för hembygdsvården i f d Kristianstads län delades ut första gången 1978 i samband med Skånes hembygdsförbunds 50 årsjubileum. Läs mer om priset och tidigare pristagare på hemsidan www.hembygd.se/skane/kulturpriser/petripriset

Nils-Arvid Bringéus avslutar sin 65-åriga författargärning åt Örkelljunga hembygdsförening med sin fyrtionionde årsskrift!

Professor emeritus och tillika hedersordförande i föreningen har på den tiden även hunnit skriva sex småskrifter. På Örkelljunga hembygdsförenings årsmöte höll han ett föredrag om biografin Nils-Arvid Bringéus. Örkelljungapåg och Lundaprofessor, som släpptes i samband med detta. Boken finns att beställa på Kungliga Gustav Adolfs akademien för svensk folkkulturs hemsida www.kgaa.nu

43 medlemsföreningar arbetar i hembygdsportalen…

… och vi undrar hur det går för er? Vad fungerar bra och vad fungerar mindre bra? För att ta reda på det vill Skånes hembygdsförbund arrangera ett nytt användarmöte i höst.

Anmäl ert intresse till Sara Lind,
tel. 046 -15 80 72, e-post sara.lind@skaneshembygdsforbund.se senast den 30 juni. Arrangemanget bygger på att intresse finns.

Universitetsbiblioteket i Lund efterlyser vardagstryck!

Förutom pliktexemplar av tryckta böcker tar biblioteket gärna även emot sådant som kallas vardagstryck, dvs. affischer, broschyrer, nyhetsbrev, kalendrar… Detta blir i framtiden ett viktigt underlag för forskningen.

Läs mer om pliktexemplar, och hur man kostnadsfritt kan skicka in dem:
www.kb.se/plikt/tryck

Ny skrift från Nordgen om kulturreliktväxter

Skriften handlar om Nordens kulturreliktväxter, samt ger tips och råd på hur man kan sköta en plats för att de skall trivas och bevaras. Kulturreliktväxter - Levande fornminnen och hur vi bevarar dem finns kostnadsfritt att ladda ner på Nordgens hemsida, där den kan även beställas.

Läs mer på hemsidan www.nordgen.org/index.php/skand/
content/view/full/837

Vandringshelg den 6 – 8 juni

Den gamla pilgrimsleden mellan Lund och S:t Olof håller på att få nytt liv genom Leader-projektet Vandra i Skåne och denna helg har leden extra öppet. Längs med vägen kommer det att finnas olika arrangemang att stanna till på och kyrkor och församlingshem håller öppet för både vandrare och allmänhet.

Läs mer om arrangemanget på hemsidan www.vandraiskane.se

Studieförbundet Vuxenskolan arrangerar "Skapardagar" i Ronneby

Den 16 – 17 juni kan man få inspiration och idéer till hur man kan arbeta utåtriktat med hantverk och kultur, samt lära sig mer om material och olika tekniker på Slöjdhuset i Ronneby. Välj mellan olika verkstäder så som lin, björk och pilflätning.

Foto: Angelica Bondesson

Kostnad: 1 500 kr inkl. logi på Ronneby vandrarhem
Sista anmälningsdag: 21 maj 2014

Läs mer på Studieförbundet Vuxenskolans hemsida
www.sv.se/Documents/Avdelningar/Region-Skane/Dokument/Skapardagarna%202014.pdf

Skånes hembygdsförbund vill lyfta fram hembygdsrörelsen i den regionala utvecklingsstrategin

Under hösten 2012 och våren 2013 träffade Region Skåne de skånska kommunerna, statliga myndigheter, universitet och högskolor, representanter från den idéburna sektorn och näringslivet för att diskutera ett nytt, strategiskt dokument som tar sikte på Skåne år 2030. Resultatet av detta sammanställdes i skriften Tankar om Skåne 2030, som under hösten 2013 har diskuterats i olika forum. Skånes hembygdsförbunds styrelse har deltagit i dessa diskussioner. Ett förslag till en regional utvecklingsstrategi har nu tagits fram, och förbundet har lämnat ett yttrande till Region Skåne. Det lyfter bl.a. fram att kulturen bör räknas in som en tillväxtfaktor - där den idéburna sektorn står för en stor del av kulturutbudet i regionen, att utvecklingsstrategin tydligare borde lyfta kulturarvets betydelse för kulturturismen och som en skapare av arbetstillfällen på landsbygden, samt den idéburna sektorns och däribland den skånska hembygdsrörelsens roll för den regionala spridningen av kulturutbudet. Överhuvudtaget fokuserar yttrandet på att visa på den idéburna sektorns tyngd och kraft.

Läs den regionala utvecklingsstrategin på Region Skånes hemsida:
www.skane.se/utvecklingsstrategi

Läs Skånes hembygdsförbunds yttrande på hemsidan:
www.hembygd.se/skane/files/2014/05/Yttrande-regionala-utvecklingsstrategin.pdf

Den ideella sektorn står för en stor del av kulturutbudet i regionen, och bör därför räknas in som en tillväxtfaktor enligt hembygdsförbundets yttrande. Foto: Alexander Westergård

Det goda exemplet: hembygdsföreningar i samarbete med Författarcentrum syd

Helgen den 10 – 11 maj bjöd flera föreningar in till arrangemang i samband med årets litteraturrunda. Rundan arrangerades för andra gången av Författarcentrum Syd i samarbete med ABF och Region Skåne. Västra Göinge hembygdsförening presenterade nyutkommen lokal litteratur och jublieumsboken Hässleholm 100 år, Billesholmstraktens hembygdsförening höll föredrag under rubriken Litteratur i en gammal prästgård och Oppmanna-Vånga hembygdsförening genomförde programmet Aniara vid Immelsjöns strand. Dessutom arrangerade Skånes hembygdsförbunds styrelseledamot Madeleine Brandin litterär salong i Trelleborg. Arrangemanget lockade folk till 53 platser runt om i Skåne!

Skånes hembygdsförbunds kurser och arrangemang

Temadag: Självhushållning på Ballingstorp

Söndagen den 15 juni kl. 12.00 - 16.00
Entré 20 kr, barn upp till 19 år gratis.

"Man tager vad man haver..." Vad innebär egentligen det? Och vad kan man göra av det man har? Kom och smaka, lukta, känn och lär dig om hur självhushållningen såg ut - långt före snabbköpens tid!

Läs mer om Ballingstorp på hemsidan www.hembygd.se/skane/forvaltade-byggnader/

Prova på! Hur aktiverar man besökaren?

Onsdagen den 18 juni kl. 9.00 - 16.00

Regionmuseet, Stora torg Kristianstad
Kostnad: 200 kr inkl. lunch, förmiddags- och eftermiddagsfika. Priset gäller för medlem i förening ansluten till Skånes hembygdsförbund. Övriga betalar 500 kr. Kursavgiften faktureras.

Anmälan senast den 28 maj till Sara Lind, tel. 046-15 80 72 eller
e-post sara.lind@skaneshembygdsforbund.se

Biskopens dag 5 juli

Premiär för sommararrangemang på Biskopskällaren, Ivö. Under dagen ger arkeolog Sara Lind guidade visningar av den medeltida källaren, murare Henrik Nilsson berättar och visar hur man murade och hur man tillverkade kalkbruk på medeltiden. Besökarna kan även prova på att gå en rundvandring på platsen med mobilapplikationen Tidsmaskinen.

Lördagen den 5 juli kl 12.00 – 16.00
Biskopskällaren på Ivö
Fritt inträde

För karta och mer information, se hemsidan
www.hembygd.se/skane/forvaltade-byggnader/biskopskallaren

Hur gjorde man kalkbruk på medeltiden? Och varför heter det egentligen "släckt kalk"? Vad släcker man? Kom till Biskopskällaren den 5 juli och få reda på mer! Foto: Sara Lind

Efterlysning: bilder från föreningarnas verksamhet

Skånes hembygdsförbund tar gärna emot bilder från alla de olika aktiviteter och arrangemang som föreningarna håller i. Bilderna kommer att användas i marknadsföring av olika slag för att berätta om hembygdsrörelsens betydelse och bredd. Alla typer av foton är välkomna, tänk bara på att fotografen skall ha gett sitt tillstånd att bilden får användas av Skånes hembygdsförbund.

Kontakta gärna Sara Lind för mer information, tel. 046 – 15 80 72 e-post sara.lind@skaneshembygdsforbund.se

Vi ses väl på förbundsstämman?

/Sara Lind

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbre
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Skulle du vilja börja prenumerera på vårt nyhetsbrev, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!