Nyhetsbrev från Sveriges Hembygdsförbund.
Ser brevet konstigt ut? Öppna i webbläsaren

Nyhetsbrev september 2013

Vem blir vinnare av priset Årets Hembygdsbok?
Lördagen 28 september kl 14.00 offentliggörs pristagaren för Årets Hembygdsbok. Priset delas ut i SHF:s monter på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg i närvaro av pristagare, jury samt SHF:s ordförande Birger Svanström. Läs mer om de sexton nominerade bidragen på SHFs webbplats.

 

Sök bidrag för kulturmiljövård senast 31 oktober
Den 31 oktober är sista datum för att söka bidrag för kulturmiljövård från länsstyrelserna. Bidraget ges till förvaltning och vård av värdefulla kulturmiljöer i form av markområden och byggnader. Bidraget är ett statsbidrag från länsstyrelserna som årligen beslutar vilka som ska få bidrag. Läs mer om hur du ansöker och ladda ned blankett på SHFs webbplats.

 

Utvecklingsarbetet med Bygdeband igång
Sammankopplingen mellan Bygdeband och K-samsök är påbörjad, och utvecklingsarbetet kommer att fortsätta under hösten. Läs mer om Bygdeband och om utveckling, ägande, drift, support, utbildning med mera. Fortfarande saknas många avtal mellan föreningar och SHF. Sedan Bygdeband gick över i SHFs ägo, behöver nya avtal fyllas i och lämnas in till SHF. Ladda ned avtalet här om din förening använder ett avtal som inte längre gäller.

 

SHF kritiserar yttrande kring ändrad plan- och bygglag
Socialdepartementet yttrande”En effektivare plan- och bygglovsprocess (SOU 2013:34)” får kritik i remissvar från SHF som menar att de föreslagna förändringarna riskerar att underminera det lokala medborgarinflytandet och skyddet för kulturmiljövärden. Bland annat motsätter sig SHF utredningens förslag att utställningen ska avskaffas och att kravet på samråd reduceras till att kommunen själv får avgöra hur det ska genomföras och redovisa detta.

 

Avstämning av statistiken kring ideell tid
Ni kommer väl ihåg att registrera den ideella tid ni lägger ned i hembygdsföreningen? Alla föreningar har fått i uppgift att månad för månad registrera antalet timmar som de lägger på ideellt arbete inom föreningen. Vid årets slut ska en sammanfattning skickas in till SHF. Statistiken är viktig och kommer att användas i olika sammanhang för att visa på rörelsens samlade insatser och betydelse. Läs mer om varför vi samlar in statistiken och hur föreningen ska gå till väga på SHFs webbplats.

 

Information för aktiva på SHFs webbplats
Just nu pågår ett arbete på www.hembygd.se med att publicera material som föreningar har nytta av i sitt arbete. Under ingången ”För aktiva” fylls under hösten på med information om bidrag, lagar, arkiv, tillgänglighet, föreningsarbete, kulturmiljövård, landskap och miljö och mycket mer.

 

Ny studiehandledning kring berättandets pedagogik
”Levande kulturarv – berättandets pedagogik på hembygdsgården”. I en ny studiehandledning ges tips och inspiration till hembygdsföreningar kring konsten att levandegöra kulturarvet. Beställ den kostnadsfritt från SHF, 08-34 55 11 eller kansli@hembygdsforbundet.se.  

 

Nytt nummer av Bygd och Natur
Nummer 3/2013 kommer nästa vecka. Här kan du bland annat läsa om varför det går så bra för hembygdsrörelsen i Skåne, om succén retrobygden Nossebro och om den växande trenden med stadsodling i parker, på bakgårdar och gamla järnvägsspår. Möt också Anna Ulfstrand som dokumenterar samtiden på Stadsmuseet i Stockholm och Bygd och naturs nya krönikör, författaren Maja Hagerman, som skriver att det ”typiskt” svenska inte finns.

 

Tipsa någon du känner om SHFs nyhetsbrev!
Via nyhetsbrevet håller du dig uppdaterad kring vad som är på gång inom hembygdsområdet. Tips gärna någon du känner att gå in på www.hembygd.se för att anmäla sin epostadress.

 

Bygdeband på Facebook lever igen!
Efter en tid på sparlåga har nu Bydebands Facebooksida fått nytt liv. Ta del av det som händer kring Bygdeband och dela med dig av erfarenheter och åsikter. Surfa in på www.facebook.com/bygdeband och klicka på ”Gilla”. På sidan finns ännu ingen omslagsbild. Har du bildförslag från din förenings Bygdebandsarkiv? Lägg upp bildförslaget på Facebooksidan eller skicka till olov.norin@hembygdsforeningen.se.

 

Gilla SHF på Facebook!
Gå in och gilla vår sida så får ni löpande uppdateringar om våra aktiviteter och möten.

Sveriges Hembygdsförbund

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har valt att prenumerera på SHF:s nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!