NYHETSBREV DECEMBER 2012

Ett avslut med framtidsvisioner

Carsten Rose, RCC syds frontfigur och projektledare går i pension. Den 12:e december samlades vänner, släktingar och kollegor till Carsten på Medicon Village i Lund, RCC syds nya hemvist.

Kvällen bjöd på ett framtidssymposium fyllt av tillbakablickar, glädje, musik och mat. Men också tankar inför framtiden och visioner om cancervården i Sverige.

Kvällens första talare, Mikael Stamming, utvecklingsdirektör i Region Skåne, gav åhörarna en inblick i hur Skåne kommer att utvecklas inom snar framtid och hur föreningen med Tyskland genom Fehmarn Bält-förbindelsen, kommer att göra Skåne till Sveriges näst största arbetsmarknad. ”Vilket innebär att vi måste ha bra forskning, sjukhus och innovation, för Skåne påverkar hela Sverige!”, poängterade han.

Per Hall, professor på institutionen för medicinsk epidemiologi på Karolinska Institutet, driver idag den uppmärksammade Karmastudien. Han gav åhörarna insyn i vikten av förebyggande arbete för att minska antalet bröstcancerfall i Sverige. Hela 60 000 kvinnor deltar i Karmastudien, den största bröststudien någonsin i Sverige med målet att samla information som kan hjälpa till att minska riskerna för bröstcancer och hitta effektivare behandlingar.

Per Hall poängterade också vilket enormt arbete Carsten har gjort för bröstcancervården i Sverige och att hans nytänk har lett till fantastiska förändringar!

Carsten Rose avrundade framtidssymposiet med att få alla lyssnare att inse att framtiden kommer att jaga oss om vi inte gör något, vad gäller cancervården! ”Det är dumt att dö av cancer, det drabbar så många. Men vi gör något och vi måste fortsätta att göra något!” konstaterade han. ”Cancervården har stärkts genom etableringen av Regionala Cancercentrum. Vi måste tänka: behandling i nutiden, forskning för framtiden”! fortsatte Carsten.

”Vi måste lyssna på våra patienter”, sa Carsten och hänvisade till musikens värld: ”Så här ska vi se på sjukvården: patienten är dirigenten, kontaktsjuksköterskan är konsertmästare och läkaren är coach”.

Vikten av cancerforskning i framtidens Sverige kunde inte nog lyftas upp denna kväll. ”Behandling och forskning är två sidor av samma mynt. Forskningen ska bli en naturlig del i patientverksamheten på samma sätt som rehabilitering”, menade Carsten. Flytten till Medicon Village anser Carsten kommer att bidra till otroliga möjligheter för företag och organisationer att samarbeta och bland annat skapa Världens centrum för Spårningsforskning.

Carsten talade också om vikten av samarbete mellan regionerna. ”Behovet av en interventionsstudie (Kiss1) baserad på Per Halls Karmastudie är av absolut högsta vikt och ger Stockholm och Skåne en unik möjlighet till samarbete och bröstcancervården en enorm skjuts åt rätt håll.”

”Att samarbeta gör oss starkare. Politiker, tjänstemän och professionen måste arbeta tillsammans!
Livet behöver inte vara enkelt, bara det inte är tomt”
, avslutar Carsten och tar emot rungande applåder.

Men lite tomt kommer det att bli. Carsten går i pension men hans visioner och framåtanda har inspirerat många och kommer att leva kvar i RCC syds arbete för att förbättra Sveriges cancervård.

Här finner du Carsten Roses presentation i sin helhet.


RCC Syd flyttar till Medicon Village

RCC Syd har flyttat till Medicon Village i Lund och har även slagits samman med Tumörregistret som arbetar med insamling och bearbetning av data inom cancersjukvården.
Därmed är man 26 medarbetare som nu har sin arbetsplats på Medicon Village.

”Det känns som en flygande start för Regionalt Cancercentrum att få flytta in på toppen av Medicon Village-backen. Regionalt Cancercentrum tar plats på bottenvåningen i byggnad 404.
De mer experimentella forskarna hoppas vi snart skall flytta in på våningarna ovanför. Vi arbetar övergripande med cancerfrågor med uppdraget att genom samverkan åtgärda brister i cancer-
vården och stå bättre rustade för att möta framtidens cancerpatienter. Uppdraget är stort
– från förebyggande insatser till rehabilitering och palliation - och innefattar både forskning, vidareutbildning och vårdrelaterat arbete”, säger tillträdande chef Mef Nilbert.


Ny postadress: RCC Syd, Scheelevägen 8, 223 81 LUND.
Besöksadress: Medicon Village, Byggnad 404B och C, Scheelevägen 2 i Lund.


Stöd för unga vuxna med cancer är igång på universitetssjukhuset i Lund

Projektet ”Unga Vuxna med cancer” i södra
sjukvårdsregionen med utgångspunkt från Skånes universitetssjukhus (SUS) i Lund, arbetar för att förbättra vården av unga vuxna cancerpatienter mellan 16-30 år och deras närstående, genom att bl.a. skapa mötesplatser, ta fram lättillgänglig kvalitetsgranskad information för målgruppen samt bygga upp en sjuksköterskefunktion för unga vuxna med cancer i södra sjukvårdsregionen. Funktionens syfte är att identifiera specifika behov hos unga vuxna med cancer och deras närstående samt att utveckla och utvärdera interventioner som tillgodoser identifierade behov. Läs mer


Stort gensvar för diagnostiskt centrum

I cirka två månader har Diagnostiskt centrum varit öppet vid Centralsjukhuset Kristianstad (CSK) och redan har man fått in ett 40-tal remisser, betydligt fler än väntat. Projektet drivs som en försöksverksamhet under 2012-2013. Läs mer


RCC's biobanksarbete på framfart

Nu börjar RCCs
biobanksarbete ta
form och täcker allt
fler cancersjukdomar.
Målet är att blod och tumörvävnad sparas
från varje cancer-
patient. Detta är en
nödvändighet för en
framgångsrik klinisk cancerforskning.

För att förbättra cancervården och stärka vår cancerforskning är tillgång till blod och tumörer från cancerpatient mycket viktigt. Med hjälp av detta har man möjlighet att till exempel hitta nya molekyler som kan ge information om vilken behandling som är bäst för den enskilda patienten, identifiera nya mål för cancerläkemedel och kanske ta fram metoder för att tidigt upptäcka en cancersjukdom.

I december 2011 beslöt därför samtliga regioner/landsting inom RCC Syd (Blekinge, Halland, Kronoberg och Skåne) att finansiera provtagning och lagring i biobank av blod och tumörvävnad från de cancerpatienter som samtycker till det och behandlas här. Man finansierar även tryckning av patientinformation, samtyckesblanketter, särskilda biobanksremisser samt utskick av kallelse och remiss för uppföljningsblodprover. Läs mer


Försöksutbildning Kontaktsjuksköterska – samarbete mellan RCC syd och väst, start 2013

Efter drygt ett års förberedelser, involvering av nyckelpersoner från Göteborgs och Lunds universitet har arbetet framskridit för en försöksutbildning omfattande 30 högskolepoäng med start 2013.

Intresseanmälan och förfrågan finns idag hos verksamhetschefer och motsvarande. Anmälningarna inkommer i rasande fart – och innan jul ska de som blivit antagna delges information om detta – från respektive RCC syd och RCC väst som tagit fram uppdraget. Den planerade utbildningens innehåll är i linje med och harmonierar med cancerstrategins satsningar om patientfokus och stärkt ställning för patienten samt lagt vikt vid kvalitetsdriven verksamhetsutveckling.

I betänkandet i den nationella cancerstrategin föreslogs att Regionala Cancercentrum ska verka för att cancerpatienter ska få stöd av en kontaktsjuksköterska. Vi kan inom RCC syd glädjas åt att allt fler har ett skriftligt uppdrag för denna funktion efter att kravspecifikationen för uppdraget fastställdes. Läs mer

Samtidigt måste utbildningar och kompetensförsörjningen säkras för framtiden och detta var en viktig anledning för vårt samarbete mellan RCC syd och väst. Läs mer om samarbetet.


Patientinflytande säkerställs genom utbildning av patientföreträdare

Nu är patientföreträdarutbildningen i tre steg inom RCC syd genomförd och genomgår för närvarande utvärdering. Syftet med denna kunskaps- och kompetenshöjande insats för patientföreträdare är att stärka patientens ställning inom RCC Syd. I november genomfördes den avslutande delen som hade fokus på utvecklingsarbeten kring patientprocesser samt politisk styrning av hälso- och sjukvården. Satsningen avslutas inte i och med att deltagarna fick ”diplom”. Patientföreträdarutbildningen ska snarare utgöra ett framtida nav och plattform för optimal samverkan mellan patientrepresentanter och vården/ forskningen inom en rad områden.

Utvärderingen av vårens första utbildningstillfälle visade att de valda områdena gav ny kunskap om cancerstrategin och kliniska prövningar. Utbildningstillfälle två som genomfördes i september grundade sig på deltagarnas önskemål och innehöll bland annat kunskapsstyrning och hur hälso- och sjukvården och metoder kan utvärderas strukturerat genom HTA (Health Technology Assessment). Läs ett referat från utbildningsdagen och HTA broschyren som Nätverket mot cancer tagit fram.

RCC Syds patientföreträdarutbildning vänder sig till samtliga cancerprofilerade patientföreningar och nätverk inom Södra sjukvårdsregionen. Länk

RCC syds samverkansgrupp med patientföreträdare och nätverk för patientföreningar har under projektåren på olika sätt varit företrädda i regionens processarbete, processteam och haft inflytande i en rad aktiviteter och projekt. Läs mer


Patientens plan på väg...!

Sedan i våras pågår ett nationellt utvecklingsarbete
– RCC i samverkan för att ta fram en modell för individuell vårdplan för cancerpatienter. Samtliga RCC deltar i arbetet och hälften av deltagarna är patientrepresentanter. Katarina Johansson (patientrepresentant i styrgruppen) och Christina Carlsson deltar från RCC syd. RCC i samverkan ska arbeta för att en individuell skriftlig vårdplan tas fram för varje cancerpatient.
Länk till Cancerstrategin Patientens ställning 4:4

Modellen ska vara användbar för alla patienter oavsett cancerdiagnos. Planen benämns "Min vårdplan" för att framhålla att den ska utformas för och med patienten där patienten är delaktig och ägaren. Texten ska vara kortfattad och kunna förstås av patienten. Under hösten genomfördes en första ”remissrunda”. Inom RCC syd valde vi att hämta synpunkter från de patientföreträdare som genomgår patientföreträdarutbildning; Regionala patientprocessledare och samordnare för kontaktsjuksköterskor. Synpunkter efterfrågades om när planen ska upprättas och de huvudområden och innehåll som föreslogs. Samtliga RCC:s synpunkter vägs in liksom utvärderingar av olika försök. Det nationella arbetet beräknas vara klart när försöken har utvärderats. Min vårdplan innefattar inte IT lösningar; som ligger inom varje landsting och region att lösa. Läs mer om SKLs utvecklingsarbete – Individuell vårdplan.


Cancerfonden stödjer ny studie av metoder för att förebygga fatigue

Cancerfonden har nyligen beslutat att stödja en ny studie av metoder för att förebygga fatigue* hos cancerpatienter och har beviljat anslag till Maria Hellbom, som är chef för Skånes Onkologiska kliniks rehabiliteringssektion, för ett forskningsprojekt där man med beteendemedicinska metoder och fysisk träning ska försöka förebygga uppkomst av fatigue hos cancer patienter.

Här följer en intervju med Maria Hellbom, leg. Psykolog med en filosofie doktorsexamen i omvårdnadsvetenskap och RCC Syds resurs för rehabilitering inom cancervård.

Läs hela intervjun här


12 februari 2013 – inspirationsdag för ännu bättre cancervård!

Vi vill tipsa om att SKL och Socialdepartementet gemensamt bjuder in till en nationell inspirationsdag om cancerstrategin – vägvisaren, kraftsamlaren, förbättringskraften. ”Välkommen att ta del av allt som gjorts och görs inom nationella cancerstrategin. Boka plats redan nu!” Läs mer och anmäl dig här


Missa inte Världscancerdagen!

På den internationella World Cancer Day genomförs runt om i världen många olika arrangemang. I Stockholm arrangerar Nätverket mot cancer ett halvdagsseminarium,
på Berns Salonger, måndagen den 4 februari.

Tema 2013:

”Priset för min cancer – patient, anhörig, samhälle”

Program och hur man anmäler sig hittar du här



Regionalt cancercentrum syd (RCC Syd) är ett av sex regionala cancercentrum i landet. Uppdraget innebär
att förverkliga mål i den nationella cancerstrategin, En nationell cancerstrategi för framtiden (SOU 2009:11).
Ansvarig utgivare:
Regionalt cancercentrum syd. Redaktör: Jenny Patera, Kommunikatör, RCC Syd.

Övriga bilder: Colorbox.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!