Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Så tar du hand om granen ...

Kanske har du redan tagit in granen? Eller har du inte fått den ännu? Här kommer en komplett guide på hur du bäst tar hand om dem. Inget steg är mindre viktigt. Några av stegen sköter vi resten är upp till dig.

Grundtips för julgranen
· Välj en färsk gran. Samtliga av våra granar huggs i slutet på november vilket ökar livslängden avsevärt. Det är viktigt!
· Låt granen gradvis vänja sig vid husvärmen. Du kan ställa den i farstun eller garaget i något dygn. Eller i trappuppgången. Gärna i ljummet vatten.
· Placera inte granen för nära element, kaminer eller andra värmekällor.
· Mycket vatten – utan socker eller Magnecyl. Torkar julgranen ut ryker barren.
· Se till att den har en färsk yta i sågskäret. Detta gör vi naturligtvis åt dig.
· Slå inte rotändan mot golvet, då stängs ledningsbanorna för vattnet och granen börjar snart torka på grund av vattenbrist.


En halv miljon barr i vardagsrummet
Hur mycket vet du om granen som får flytta in i ditt hem? Om granen barrar på julafton eller håller till påska är inte bara en slump. Det handlar om kunskap och skötsel. En halv miljon barr finns det på en två meter hög gran. Alla dessa barr, eller åtminstone de flesta av dem, vill vi ska sitta kvar på vår julgran över jul- och nyårshelgerna. Hur fixar vi det? 

1.Välj en färsk gran

Tänk på att ta reda på när din gran är huggen. Fråga alltid detta! Eller om du hugger den själv – hugg den så sent som möjligt. Så färsk gran som möjligt är bäst. De allra flesta granar som säljs i Sverige är huggna i slutet på november, så även våra. Och är det väldigt kallt ute är tidpunkten när granen höggs inte lika viktig eftersom granen invintrat och ej är aktiv. Tänk även på barren när du köper eller hugger din gran. Du vill inte ta med dig en julgran hem som redan har börjat barra. Men de äldsta barren kan lossna året om, vilket är helt normalt. Besikta granen och känn på barren närmast skottens toppar – lossnar de lätt är granen redan torr, sitter de fast är granen färsk. Viktigt att den inte är brun någonstans. Vi levererar alltid färska granar och du har alltid möjlighet att nytta vår nöjd-kund-garanti.

2.Mellanlanda 

Om granen är frusen, bör den tinas upp långsamt innan man placerar den i foten. Se till att den hela tiden har vatten. Gärna ljummet till en början. I norra Sverige kan det skilja 40 grader mellan utomhus- och inomhustemperatur (-20 till +20). En gran som utsätts för detta miljöombyte i ett enda steg riskerar att barra tämligen snabbt. Granen blir chockad av omställningen från vinter till ”sommar”. Om granen får tina för snabbt kan det vara så att cellhinnorna i barrens celler förstörs. När hinnorna spricker frigörs olika kemiska föreningar som avdunstar i inomhusluften och avger en illaluktande lukt. En gran som skadats på detta sätt återhämtar sig inte eftersom barren inte längre kan suga åt sig vatten. En bra upptiningsplats är ett svalt utrymme med några plusgrader. Något dygn i farstun eller garaget kan vara avgörande. Eller i trappuppgången om det är okej för fastighetsvärden och gällande brandregler. Har du inte tillgång till ett svalt utrymme kan man ta in den i till exempel badrummet och se till att roten hela tiden står i vatten och samtidigt duscha granen varannan timme i kallt vatten. Efter cirka ett halvt dygn är granen redo att sättas i julgransfoten. Att låta granen ”mellanlanda” är alltid viktigt – oavsett utomhustemperatur. Men ju kallare desto viktigare.

3.Värmekällor
Placera inte granen för nära element, kaminer eller andra värmekällor. Då torkar den snabbt ut och börjar barra.

4.Vattna mycket
Ge granen mycket vatten – utan socker, magnecyl eller whiskey. Det är bara en myt att dessa ingredienser skulle vara bra för granen. Fyll istället på med mycket vatten, särskilt det första dygnet. En stor kungsgran kan sörpla i sig upp till fem liter det första dygnet medan en rödgran kan dricka upp till två liter vatten. Torkar julgranen ut ryker barren. Eventuellt kan du hälla i en påse växtnäring. Man kan gärna spreja med vatten på grenarna, på samma sätt som man duschar blommor. Granar gillar hög luftfuktighet.

5.Färsk snittyta
Se till att granen har en färsk snittyta precis innan du sätter ner den i foten. Precis som nysnittade snittblommor, sugs vattnet upp lättare då. Detta gör nästan alltid julgransförsäljaren åt dig och självklart gör vi också det åt dig. Låter du granen stå längre än några dagar innan du tar in den, såga då gärna en ny snittyta igen när du ska sätta ner den i foten. Du kan också skära skåror i granfoten för att få samma effekt. Slå inte rotändan mot golvet dock, då stängs ledningsbanorna för vattnet och granen börjar snart torka på grund av vattenbrist. Man ska helst inte avlägsna bark från rotändan, utan granen bör rymmas i foten som sådan.

Vi önskar dig en riktigt god jul!


Vi ger tips och råd i alla Stockholms Mitt i- och lokaltidningar. Du som får den - enjoy!

Lyssna på oss i P1 Morgonnär vi ger tips om hur din julgran ska överleva julen.

Läs om vår affärsidé i DN eller lyssna på P4 Extra om granar, skötsel och trender.

Kontakta oss på info@smalandsgran.se eller på vår Facebooksida. #smålandsgran Dela på Facebook
Önskar du avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!