Tips och tankar om kommunikation och motivation. Problem att visa detta? Se det i webbläsaren

TANKENÖTTER OCH MORÖTTER
Med tips och tankar om kommunikationoch motivation


Vänner - nya som gamla.

Vad kul det var att köra en helt öppen föreläsning för någon vecka sedan! Längre ner finns två nya chanser, en inbjudan och två lästips. Men nu ett minne som är lite pinsamt att bjuda på...


Beslut som skaver. Beslut som stärker

När jag var i 20-årsåldern bestämde jag mig: Jag skulle bli marknadschef innan jag var 30! För mig var det ett stort och ambitiöst mål. Jag gick på IHM och läste marknadsföring. Jag jobbade som säljare och senare säljchef. Men inte som marknadschef…

När det var ett halvår kvar till min 30-årsdag började jag bli stressad. Jag skannade tidningarna och voila! Där var jobbet. Marknadschef hos en datakom-distributör (samma bransch jag redan var i). Jag kontaktade rekryteringsfirman, träffade dem och gick snabbt vidare till nästa möte med ägarna. Allt föll på plats. Och samtidigt kändes det helt fel. Utan att gå in på detaljer sade magen nej och hjärtat nej. Ja hela min själ sa nej. Sedan tog jag jobbet!

Har du själv tagit ett beslut, eller gått med på något som egentligen känts helt fel?

I hjärnan sitter din identitet och dina beslut på samma ställe. Hjärnan vet om det du gör är för eller emot dina värderingar. Och det känns, ibland till och med fysiskt.

Många organisationer jobbar idag med sin värdegrund, vilket är deras sätt att komma överens om sina värderingar och vad som är viktigt, rätt eller fel. Det är ett lovvärt arbete med ambitionen att alla ska leva efter dessa värderingar man kommit fram till.

 De som har mest nytta av värdegrunden är de som varit inblandade i processen och som känner en hyfsad samsyn på vad som är viktigt. Övriga eller nytillkomna har det lite svårare. Vad ska jag göra med tre värdeord som syns på en poster? Professionell. Positiv. Passionerad. Eller varför inte Innovativ. Flexibel. Respekt.

Problemet uppstår när vi inte har tänkt färdigt och därför inte kan koppla orden till önskvärda beteenden. Hur ska vi agera om  våra värderingar krockar med våra mål?  Eller om vi till och med har regler som går emot våra värderingar?

Jag tog alltså jobbet och hade ett internt bråk – med mig själv - under en hel månad. Sedan sade jag upp mig. Det var befriande skönt!

Än idag ser jag tillbaka på det där med skämskudde framför mig. Men kanske lärde jag mig att mål är mål och värderingar är värderingar. Om målet matchar värderingarna blir allt mycket enklare. Annars inte.

Tack för att du läser mina tankar


För dig som läst ända hit finns det mer:


Öppna kvällsföreläsningar i Helsingborg och Göteborg

Den 30 mars är jag i Helsingborg och pratar om hur man sätter mål som verkligen motiverar.

Den 6e april gör jag samma sak i Göteborg

Ta med dig din avdelning eller dina vänner och gör det till en gemensam stund. Det kan löna sig.


Möteskulturdagen 2017

Den 28e april i Malmö

Den 12e maj i Stockholm 

Den 19 maj i Göteborg

Jag tar åter på mig programledarrollen tillsammans med grundaren Micke Darmell. 

Det ger mig ett antal vip-biljetter som jag gärna ger till er som är intresserade av bättre möten. Hör av dig om du vill gå.


Virtuella möten - hot eller möjlighet?

Nyligen skrev jag en artikel om Virtuella Möten till tidsskriften Pharma Industry. Den innehåller 9 tips för bättre virtuella möten.

Jag är riktigt nöjd med resultatet.


Nu på engelska

Nu finns Virtuella möten på engelska. Till dig som jobbar i en internationell organisation är det här en bok jag verkligen rekommenderar! Virtual Meetings finns på adlibris, bokus och amazon. För nästan inga pengar alls.

Vill du köpa 20 eller fler så kontakta mig för en offert.

“Alla är modiga när fienden flyr” 
– Italienskt ordspråk


Koppla ihop oss på

LinkedIn

Twitter

facebook

Om du vill mejla mig så skicka till antoni@lacinai.se.

På www.lacinai.se finns många fler tips och kontaktuppgifter


Du får det här för att vi mötts i olika affärssammanhang. Eller så har du hittat hit via tips från någon. Om du gillar det du läst så tipsa gärna fler. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!