Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

2015-11-17 | Föreningsinformation


Finns intresse för en redaktörskonferens?


Redaktörskonferens

Sveriges Släktforskarförbund skulle behöva veta om det finns ett intresse för en redaktörskonferens i samband med nästa års Släktforskardagar i Umeå.

Är er förenings redaktör intresserad av att delta i en redaktörskonferens som i sådant fall skulle hållas fredagen 19 augusti?

Mejla ert svar till: redaktorskonferens@genealogi.se


Vägledning för nya släktforskare

Vilket program ska jag använda? - Det är många som tycker att det är dags att vi i förbundet hjälps åt och vägleder nya släktforskare i den uppsjö av släktforskningsprogram som finns på marknaden.

Konsumentvägledning i Släkthistoriskt Forum

Till att börja med hoppas Släkthistoriskt Forums redaktör Maria Bratt på er hjälp med att ta reda på vilka släktforskarprogram som är de mest använda av medlemmarna i er förening.

Svaren på frågorna behöver inte vara exakta och det finns för närvarande inga särskilda kriterier för vad som kan klassas som ett släktforskarprogram/tjänst.

Det vi vill veta är vad ni använder er av i er forskning och era svar kommer utgöra en grund för vidare undersökningar och i slutändan en grundlig artikel som förhoppningsvis kan ge en överblick över utbudet.

Frågorna:

1. Rangordna de fem - tio mest använda betaltjänsterna/programmen medlemmarna i er förening använder sig av i släktforskningen.

2. Rangordna de 5 - 10 mest flitigt använda gratistjänsterna som finns på nätet. (t.ex: databaser, tjänster som ger möjlighet att ladda upp/dela material, sociala nätverk, forum etc.)

3. Finns det någon hos er som är användare av/kunnig om ett flertal av programmen och som skulle kunna tänka sig att bistå tidningen med sin kunskap?

Mejla era svar till redaktor@genealogi.se innan månadens
slut så får er förening en extra prenumeration på
Släkthistoriskt Forum


Vem/vilka ska få Genealogisk Ungdoms stipendium?

Genealogisk Ungdoms stipendium kommer att delas ut i samband med Släktforskardagarna och summan är ännu inte fastställd.

Mottagare kan nomineras av vem som helst inom eller utom fondstyrelsen.

Vi ser gärna att även föreningar nominerar - eller varför inte tipsa fondnämnden om ert eget arbete med att väcka intresse hos unga släktforskare.

En lämplig kandidat till stipendiet bör vara:

  • En person som har en påbörjad verksamhet (inte bara har en idé) exempelvis ett publiceringsprojekt eller webbprojekt vilket kan inspirera andra.
  • En person som verkat för att främja forskning bland yngre (därmed behöver det inte vara någon yngre).
  •  En förening/institution som verkat för att främja forskning bland yngre (skulle kunna vara en skola, ett arkiv, ett bibliotek, etc.).

Nomineringar till Genealogisk Ungdoms Fond kan ske i samband med nomineringarna till förbundets andra utmärkelser. Sista datum för alla nomineringar är den 31 mars varje år. Läs mer här


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!