Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Månadsbrev 2015-11-12 | Till NÅDD-registrerarna


Namn åt de döda


Månadsbrev 2015-11 för Namn åt de döda

Bäste forskarvän!

Det har varit en ovanligt varm höst i år och jag såg att hortensiorna fortfarande blommar i Skåne. Här i Sjuhäradsbygden får vi glädjas åt rönnarna som är otroligt fina med mycket bär – ska vi tro att vi står inför en kall vinter?

I slutet av september gick det ut en nyhet på Rötter om att vi behöver fler registrerare till NÅDD och föreningen DIS tog med nyheten i sitt nyhetsbrev. Det gav resultat! Från 204 registrerare/kontaktpersoner som vi hade då har vi ökat till 305! Det är väldigt roligt med alla nya kontakter och det känns som en fantastisk lyx att få ta emot mängder av församlingsadoptioner och färdiga filer, men det innebär dessvärre även att det emellanåt blir lång väntetid innan jag hinner besvara mail. Jag hoppas du har överseende med det!

Längst ned i mailet finns diagram där den intresserade kan jämföra hur arbetet med NÅDD gått sedan vi fått så många nya registrerare. Det har hänt mycket på knappt 1 ½ månad. Det är inte bara på grund av våra nytillkomna registrerare; många av våra tidigare registrerare har skickat in flera färdiga församlingar och även blivit färdiga med stora församlingar. Antalet färdiga församlingar/delar är nu 515. Fliten brinner ute i släktforskarstugorna!

En del av det goda resultatet kommer från en av våra generösa föreningar som levererat material till NÅDD. Det är Nyköping-Oxelösundsföreningen som skickat oss material från sin ”skiva” (som numera är i form av ett USB-minne). Mer om den hittar du på http://nosff.org/nycopia-skivan/ . För NÅDDs del innebär det att vi har fått en mängd poster från församlingarna i Nyköping (Oxelösund), Trosa och Gnesta kommuner. Dessa poster behöver nu kompletteras med födelseorter, civilståndsdatum etc; anmäl dig gärna för komplettering på http://www.genealogi.se/soek-foersamling/d.

En fråga jag ofta får är om/hur man ska registrera dödfödda. Det är frivilligt att registrera dem; de har visserligen inte varit skrivna i Sverige, men visst har de gjort avtryck i familjehistorierna. Om du tar med dem får de efternamn på samma sätt som andra barn, ett tomt fält i förnamnskolumnen och en kommentar om att de var dödfödda.

Då en människa lämnar oss brinner ett bibliotek brukar man säga. I det här fallet är det ett ovanligt stort och välordnat bibliotek som brunnit; Carl Szabad har lämnat oss efter en lång tids sjukdom. Få har gjort ett så stort avtryck i den svenska släktforskarrörelsen som Carl med goda idéer, djupa kunskaper och stort driv. Bland mycket annat var Carl en av upphovsmännen till Sveriges Dödbok och har varit mycket aktiv och engagerad i NÅDD-arbetet. Han var mig till hjälp och stöd då jag kom in i projektet. Vi sänder en tanke till Carls närmaste.

Vänliga hälsningar,
Viktoria Jonasson
Projektledare


Ett utskick från Sveriges Släktforskarförbund och projektet Namn åt de döda.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!