Problem att visa nyhetsbrevet? Se det i webbläsaren.

Brevhuvud Nytt om Ladok3. Klicka på bilden för att komma till ladok.se

Konsortiechefen har ordet

Projektledaren för Ladok3-projektet, Johan Sjödin, och jag gör just nu och ett tag framöver lärosätesbesök där vi träffar styrgruppen för lärosätets införandeprojekt. Vi börjar med att presentera var Ladok3-projekt befinner sig i dag, sedan presenterar lärosätet sitt  införandeprojekt, hur långt de har kommit och sin projektplan. Utifrån dessa presentationer för vi sedan en dialog runt projektet, produkten, införandet och vad som händer efter projektet. 

Hittills har vi besökt SU, LU, GU, Linné och MDH och vi har ytterligare sju besök inplanerade innan årets slut. Under våren 2016 fortsätter vi med fler besök. Som vanligt så är sådana besök väldigt givande. Det är bra att vi kan presentera mer specifikt vad Ladok3 innehåller, eftersom Ladok3-projektet nu har tagit fram en produktplan som består av 9 versioner, version A-I, och det till varje version finns en beskrivning av vad den innehåller. Det är också intressant att höra de utmaningar som lärosätena har inför införandet 

Under min första tid som Konsortiechef har jag arbetat med organisationen av Ladokkonsortiet och det har mynnat ut i en rapport som jag presenterade för styrelsen. Rapporten finns här (länk till rapporten i pdf-format). Den visar hur den framtida organisationen efter Ladok3-projektet kan se ut och vilka kompetenser som behövs då. Under 2016 kommer vi dock ha fokus på hur ska vi kunna leverera Ladok3 ute på lärosätena och forma vår organisation för just det. När Ladok3-projektet är slut får vi fundera på hur vi ska bilda den organisation som ska fortsätta vidareutvecklingen. Detta medför att det nu förs samtal med de medarbetare som varit med i förvaltningen hittills, om möjligheter för fortsatt engagemang under 2016. 

Den 18 november så är det höststämma som bland annat kommer att behandla medlemsansökan av Kungliga Konsthögskolan, verksamhetsplan för 2016 och information om Ladok3-projektet. 

Mauritz Danielsson, Konsortiechef


Nytt från Ladok3-projektet

I veckan har vi produktionssatt Ladok3 Resultathantering. Detta sker senare än planerat, med version 1.3, därför att vi har haft en del utmaningar med, framför allt, funktioner som inte riktigt levt upp till ställda förväntningar. Då detta är den första skarpa produktionssättning projektet levererat till, har vi också beredskap för en version 1.4 någon gång efter årsskiftet, om det behövs större rättningar.

Den stora lärdomen från den här leveransen är att det är väldigt svårt att kontrollera och testa av all funktionalitet och alla eventuella handgrepp i ett nytt system utan att gå i skarp drift. De erfarenheter vi gjort, tar vi med oss till framtida leveranser. En parentes i detta är att vi nu fått ut ett system för användning på riktigt, mer än 12 månader tidigare än den ursprungliga planen från 2012. 

Vi har också låtit meddela förvaltningen att vi ur ett prioriteringsperspektiv valt att skjuta på Uppföljningsleveransen, som vi skulle lämnat över till dem den 13 november. Den kommer att komma senare under månaden men denna försening påverkar produktionssättningarna av Uppföljning och detta är kommunicerat i särskild ordning.

Nu lägger vi all tillgänglig kraft på arbetet med versionerna och för er som har tillgång till vår testmiljö (MIT) kan ni redan i dagarna se en version som produktionssatts direkt från vår utvecklingsmiljö och vi hoppas ni får se en del nyheter där, samt att demodata hänger ihop på ett bättre sätt än tidigare. 

Johan Sjödin, huvudprojektledare Ladok3-projektet


Material från Ladok-Inkubator

Nu finns agenda och presentationer från Ladok-Inkubatordagarna på Umeå universitet den 14 och 15 oktober publicerade här på ladok.se

Du hittar allt material på denna länk (kräver inloggning på ladok.se)


Nya ladok.se tar form

Sakta men säkert växer nya ladok.se fram. Planerad lansering av nya sidan och avveckling av nuvarande ladok.se samt delar av "wikin" är i december 2015. Ännu kvarstår en del tekniska och designmässiga finesser samt att kvalitetsgranska allt innehåll. 

Målet med den nya sidan är att Konsortiets målgrupper ska få lättare att hitta information genom att vi samlar nästan allt på ett ställe, att sidan följer en modern navigering och genom en klart förbättrad sökfunktion. 


Ny blogg om användarbarhet

Nu finns det en blogg som fokuserar på användbarhet och gränssnittsfrågor. I den presenterar Anders Stenebo, desginer i Ladok3-projektet, olika områden och frågor som rör detta.

Du som är intresserad av denna typ av frågor är välkommen att ta del av inläggen och att själv vara med och diskutera. 


Material från öppen frågestund

Nu finns inspelningen och materialet från den öppna frågestunden den 21 oktober att ta del av.

På denna sida finns allt om öppna frågestunder.

Nästa öppna frågestund är den 18 november klockan 11-12.

Nyhetsbrev #9 2015

Om Ladokbrevet

Ladokbrevet är nyhetsbrevet för alla som är intresserade av Ladok, nuvarande såväl som nya. Ladokbrevet kommer ut 10 ggr/år.


Ladok3 wiki

I wikin hittar du alltid den senaste informationen om exempelvis införande, miljöer och utveckling.


Gamla nyhetsbrev

Här hittar du gamla nyhetsbrev.


Dela nyhetsbrev


Tipsa oss!

Har du tips på nyheter eller aktiviteter? Kontakta kommunikationsansvarig Sophia Hansson Ridman.


Ladokkonsortiet | Wallingatan 2 vån 7  111 60 Stockholm www.ladok.se

Du får detta brev för att du prenumererar på nyheter om Ladok och Ladok3.

Avsluta din prenumeration genom att klicka på denna länk och följa instruktionerna

.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!