Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.Tremedias e-nytt

 
 

Datum 2015-10-22

 
 

Fler i jobb om högskola-näringsliv samverkar

Den bristande matchningen på arbetsmarknaden är ett problem för företagen, för medarbetarna och för samhället i stort. Den svenska högskolan måste samverka bättre med näringslivet för att lösa problemet, skriver Tobias Krantz, Svenskt Näringsliv och Samuel Engblom, TCO.

Läs debattartikeln på gp.se.

 

 

Riksväljaren ute på skolorna

RiksväljarenNu finns Riksväljaren i lager för omgående leverans.

Alla som har beställt bör ha fått sina kataloger under denna veckan. Saknar du din leverans så kontakta oss så ser vi var som hänt.

Du kan fortfarande beställa Riksväljaren.

Mejla din order till order@tremedia.se så levererar vi inom en vecka.

Riksväljaren innehåller information om:
- Riksrekryterande utbildningar
- Fristående gymnasieskolor
- International Baccalaureate
- Spetsutbildningarna
- Estetiska spetsutbildningar
- Idrottsgymnasier - RIG + NIU

Pris (exkl. moms)
1 ex. 595 kr/ex
2–4 ex. 498 kr/ex
5– ex. 450 kr/ex
Maila din order till order@tremedia.se

Läs mer om Riksväljaren.

 

 

Statsbidrag för att öka samverkan skola-arbetsliv

Regeringen ändrar i förordning 2014:375 om statsbidrag för utveckling av lärande på arbetsplatser. 17.5 miljoner avsätts under mandatperioden. Man ansöker hos Skolverket om statsbidrag för att utveckla yrkescollege eller andra samverkansmodeller inom olika branscher.

– Regeringen anser att samverkan mellan skola och arbetsliv måste öka. En god samverkan är en förutsättning för att den gymnasiala yrkesutbildningen på ett bra sätt ska kunna förbereda eleverna för arbetslivet och bidra till att arbetsgivarna får rätt utbildad arbetskraft, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic.

Läs mer på regeringens webbplats.

 

 

Skolverket inbjuder till teknikkonferens i november

Skolverket arrangerar tillsammans med Chalmers en konferens om det fjärde året på gymnasieskolans Teknikprogram. Det kommer handla om hur Teknikprogrammet och det fjärde året ska hänga ihop, om centrala ämnesområden och ingenjörsmässiga arbetssätt. I konferensen medverkar föreläsare från Chalmers, KTH, Linköpings universitet, Umeå universitet och några av de skolor som erbjuder det fjärde tekniska året.

Konferensen är riktad till Skolledare, lärare och studie- och yrkesvägledare som arbetar med teknikprogrammet. Innehållet kan även vara intressant för dig som arbetar med naturvetenskapliga programmet eller inom vuxenutbildningen. Konferensen genomförs under en heldag den 25 november vid Chalmers i Göteborg.

Läs mer om innehåll och anmälan på Skolverkets webbplats.

 

 

Seminarium om jämnare könsfördelning på yrkesprogram

Skolverket anordnar ett seminarium om hur gymnasieskolor kan arbeta för att bättre stödja otraditionella studie- och yrkesval. Hur kan vi få tjejer att i högre grad välja till exempel yrkesutbildningar i teknik eller killar att välja vårdutbildningar?

Målgruppen är gymnasieskolans lärare, studie- och yrkesvägledare och skolledare.

Seminariet är kostnadsfritt och kommer genomföras den 17 november kl. 10.00-16.00 på Clarion Sign i Stockholm.

Läs mer om anmälan på Skolverkets webbplats.

 

 

Logo TremediaBöcker på Tremedias förlag

På Tremedia har vi haft nöjet att få ge ut titlar som handlar om studie- och yrkesvägledning på olika sätt.

I Sverige har vi haft nöjet att få samarbeta med Leif Andergren och har tillsammans med honom gett ut böckerna Samtala och Vägleda som fått mycket positivt mottagande.

Tremedia ger även ut boken av Hope-Filled Engagement: New Possibilities in Life/Career Counselling av Norman Amundsen och Grey Poehnell samt boken WATCH - en handbok i gruppvägledning som nu är översatt till svenska.

Leif AndergrenFörfattaren Leif Andergren

Leif Andergren är fil.mag och har studie- och yrkesvägledarexamen och gymnasie­lärar­examen i samhällskunskap och historia. Leif har bred arbetslivserfarenhet inom vägledning och ledarskap och har bland annat arbetat vid Malmö högskola.

Leif har arbetat med interkulturella frågor både i Sverige och utomlands och har gett ut de böckerna Samtala och Vägleda på Tremedias förlag.

Läs mer om Leif och hans tankar och idéer på www.andergren.se.

Kompetensutveckling tillsammans med Leif
Leif arbetar med kompetensutveckling för studie- och yrkesvägledare, arbetsförmedlare, coacher och andra som arbetar professionellt med samtal.

Leif erbjuder bland annat:
• Inspirationsföreläsning (1-2 timmar)
• Inspirationsdag (hel- eller halvdag)
• Seminarier kring innehållet i mina böcker
• Uppföljning av inspirationsföreläsning/inspirationsdag efter en tid av egenreflektion och fördjupat arbete kring Etappmodellen och Den möjlighetsbaserade vägledningsprocessen.
• Handledning i frågor rörande tankar och utveckling av vägledningsverksamhet. Jag kan hjälpa till att initiera och stödja nya vägar när ni kört fast och behöver idéer för utveckling.
• Förutom dessa aktiviteter erbjuder jag träning i samtalsmetodik på både grundläggande och mer avancerad nivå. Jag har dokumenterad kompetens i studie- och yrkesvägledning, coaching och motiverande samtal men använder inte dessa isolerat utan kombinerar dem i Etappmodellen.

Allt kan specialdesignas efter behov och önskemål.

Kontakta Leif för en förutsättningslös diskussion - ring eller mejla tel. 070-750 24 91, leif@andergren.se.

 

SamtalaSamtala av Leif Andergren

Titel: Samtala – Vägledning för framtid och karriär i en kaotisk värld.
Format: 169x239 mm (G5)
Antal sidor: 256
ISBN: 978-91-981878-0-9
Pris (exkl. moms och frakt): 475 kr/ex.
Beställ: Mejla till order@tremedia.se

Samtala är en bok för alla som ser det individuella samtalet som ett arbetsredskap och för dem som samtalar mycket i sin profession.

Undertexten Vägledning för framtid och karriär i en kaotisk värld leder tankarna till personlig utveckling och det är precis vad den handlar om.

Teorier och modeller
Boken går på ett pedagogiskt och strukturerat sätt igenom teorier och metoder inom vägledningsområdet – både historiskt och idag. Författaren försöker, med sin egen erfarenhet i bagaget, att knyta ihop detta på ett sätt som beskriver vägledningens utveckling och ger sin personliga syn på hur man kan arbeta med samtalet som arbetsredskap.

”Träningspass” och ”Idé”
Varje teori/metod presenteras med en eventuell modell och grundlig genomgång. Under rubrikerna ”Träningspass” och ”Idé” försöker författaren sedan konkretisera teorierna och metoderna och hjälpa läsaren att applicera kunskapen i sin egen yrkesutövning. På detta sätt vill författaren förmedla kunskaper som kan vara värdefulla för alla professionella samtalsledare.

Etappmodellen
En stor del av boken ägnas åt författarens egen vägledningsmodell – Etappmodellen. Här ses samtalet som en pyramid som innehåller 10 olika etapper; Välkomnande, Varmprat, Ramar, Syfte, Nuvarande situation, Se mer än vanligt, Önskad situation, Aktiviteter, Utvärdering och Avslutning.

Författaren presenterar dessa etapper utifrån tre olika ”vägledningstyper”. Dessa är ”Processvägledaren”, ”Konstruktivisten” och ”Coachen”. Presentationen innehåller dialoger och genom att använda dessa ”vägledningstyper” vill boken belysa olika delar av samtalet och hjälpa läsaren ”att nå längre” i sin profession.

En personlig bok
Boken är intellektuellt rörlig och inte strikt akademiskt skriven. Författarens alla reflektioner och idéer ger den en spänst som man inte så ofta finner i facklitteraturen. Mycket handlar om att få samtalspartnern att se mer än vanligt för att därför kunna förstå och nå längre in i den ovissa framtiden, gränsande till kaos.

Samtala adderar värde till såväl professionsutbildningar, kompetensutveckling som till dem som vill utveckla sin egen samtalskonst.

PROVLÄS ETT KAPITEL

PROVLÄS ÄNNU ETT KAPITEL

 

 

VägledaVägleda av Leif Andergren

Titel: Vägleda - i en möjlighetsbaserad process
Format:
169x239 mm (G5)
Antal sidor: 130
ISBN: 978-91-981878-3-0
Pris (exkl. moms och frakt: 375 kr/ex.
Beställ: Mejla till order@tremedia.se

Vägleda är en bok för alla som arbetar med vägledning.

Här presenteras teorier, metoder och idéer samt 44 gruppövningar som alla kan användas i det författaren Leif Andergren kallar ”vägledning i en möjlighetsbaserad process”.

Vägledarens uppgift
Författaren menar att vägledarens uppgift är att stödja och uppmuntra den sökande att se mer än vanligt. För att göra detta behöver begränsningar identifieras och tydliggöras och författaren menar att det är först när man har gjort detta som man kan se sina möjligheter och uppnå sina drömmar.

Att se sig själv och omvärlden
Boken betonar vikten av att se sig själv och omvärlden. Båda är föränderliga. Omvärlden i snabbare takt och ofta slumpmässigt och kaosartat. Då gäller det att kunna ”ställa om” och ”gilla läget”, att förhålla sig till omvärlden och agera. Den möjlighetsbaserade vägledningsprocessen och Etappmodellen är kraftfulla metoder som kan användas i detta arbetet.

Att synliggöra vägledningsarbetet
Boken tar även upp vikten av att synliggöra vägledning och ger förslag på hur man kan förklara och belysa vikten av vägledningsprocessen för chefer/beslutsfattare, kollegor/lärare, föräldrar och elever/vägledningssökande.

44 olika gruppövningar
Boken innehåller 44 olika gruppövningarna som är indelade i tre kategorier. Detta gör det lätt för dig som läsare att hitta den förhoppningsvis lämpligaste övningen för situationen. Varje övning presenteras på en sida. Detta är de tre olika kategorierna:

1. Lära-känna-varandra-övningar och skapa-gruppkänsla-övningar (5 övningar)
2. Övningar om självkännedom: färdigheter, intressen, värderingar och personlighet (30 övningar)
3. Övningar om omvärldskunskap/yrkesvärlden (9 övningar)

Idéerna till övningarna kommer från många olika källor och några övningar har författaren (Leif) själv konstruerat.

Övningarna är valda för att fungera under såväl mentorns, elevvårdspersonalens, skolledarens som vägledarens gruppledarskap.

PROVLÄS ETT KAPITEL

PROVLÄS ETT URVAL AV ÖVNINGAR

 

 

WATCH - En handbok i gruppvägledning

WATCH

Titel: WATCH
Format:
169x239 mm (G5)
Antal sidor: 154
ISBN: 978-91-981878-2-3
Översättare: Ann-Christine Ringström
Pris (exkl. moms och frakt): 375 kr/ex.
Beställ: Mejla till order@tremedia.se

Nu översatt till svenska!

I första hand är boken skriven som en hjälp för dem som planerar att implementera och leda en gruppvägledningsprocess med syftet att förebygga avhopp från grund- och gymnasiestudier. Den kan även användas som ett stöd inom andra utbildningsinsatser för ungdomar.

Boken är skriven av Anna Sigurðadóttir, Björg Birgisdóttir och Sigríður Hulda Jónsdóttir och ​tänkt som en handbok för gruppledare men även som ett stöd i en lärandeprocess. För vägledaren kan boken dessutom betraktas som en kompetenshöjning av vägledarprofessionen i samband med genomförandet av programmets struktur och innehåll.

Detta är WATCH:
• WATCH är en detaljerad handbok i gruppvägledning.
• WATCH är ett stödprogram för lärande.
• WATCH-programmet övertygar i sin struktur och systematik genom att visa på individens kraft att växa av gemenskap och samhörighet.
• WATCH är ett förebyggande program – en stödinsats för potentiella av­hoppare med målet att få individen att stärka sin identitet inför val av framtid.
• WATCH-programmet inbjuder till, både formmässigt och innehållsmässigt, att användas vid olika stödinsatser för barn, unga och unga vuxna.
• WATCH är ett genomgripande program som stöd för individens lärande, utveckling, och förändring.

PROVLÄS ETT KAPITEL

PROVLÄS ÄNNU ETT KAPITEL

WATCHs författareFörfattarna och WATCH-programmet
Anna Sigurðadóttir, Björg Birgisdóttir och Sigríður Hulda Jónsdóttir.Författarna och WATCH-programmet
Sedan 1998 har Anna Sigurðadóttir, Björg Birgisdóttir och Sigríður Hulda Jónsdóttir arbetat tillsammans med att utveckla stödprogram och förebyggande program för unga. Vid starten utvecklades ett stödprogram till vägledare på Island. Detta testades vid 70 skolor på olika utbildningsnivåer. Arbetet fortsatte sedan i det europeiska SPIDERWEB-projektet, med stöd av Leonardo da Vinci (EU finansierat projekt).

WATCH-programmet var ett av projektets resultat och har testats på Island, i Slovakien och på Irland. Översättningen till svenska har medfinansierats av Europeiska Socialfonden inom ramen för PlugIn-projektet.

 

 

Hope-Filled Engagement:
New Possibilities in Life/Career Counselling

HpeFilled Engagement

Titel: Hope-Filled Engagement: New Possibilities in Life/Career Counselling
Författare:
Grey Poehnell, Norman E. Amundsen
Språk: Engelska
Antal sidor: 357
ISBN: 9780978465315
Pris (exkl. moms och frakt): 558 kr/ex.
Beställ: Mejla till order@tremedia.se

Boken behandlar den ökande mångfalden och komplexiteten som vägledare möter i sitt arbete.

Boken vill skapa en miljö av hopp för människor med fokus på verktyg och processer som kombinerar en holistisk världsbild (inklusive kreativitet, andlighet, samhörighet, värderingar och balans i livet) med nutida vägledningsbegrepp.

Det är ett lösningsfokuserat och hoppfyllt synsätt som sätter individen i centrum och som vill engagera människor i deras liv och som utrustar dem att göra sina livsval med värdighet oavsett utmaningar.

PROVLÄS AVSNITT

 
     
 

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet. © Tremedia i Borås AB 2015
Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!