Hälsning från Hembygdsföreningen. Problem att se den? Kolla i webbläsaren!


Musik i skärgården

Nu när hösten är här aktiveras inomhusaktiviteterna. Bilden visar överst Göteborgs Dragspelsgilles välbesökta konsert i Styrsö kyrka den 3:e oktober. Vidare Styrsö roddares ukulelegrupp och till höger

den nystartade kören som övar varje lördag i Styrsös Elimkyrka. Det är Thomas Sjöstrand som håller i trådarna och ett smakprov på övningarna kan höras här. Intresserade är välkomna varje lördag kl 13.30.


Hemvärnets musikkår 24 oktober

Som av en händelse har vi ytterligare ett musikevenemang att bjuda på. Den 24 oktober kommer Hemvärnets musikkår Göteborg till Styrsö kyrka kl 16.00.

Brassmusik och slagverk kommer att ljuda i skön harmoni i den goda akustiken. Missa inte det!


Var med på vår julmarknad 28-29 nov

Det känns som vanligt konstigt att börja tala om jul så fort höstdagjämningen har varit. Men det kan vara dags att påminna om att alla som vill sälja något är välkomna att anmäla sig.

Läs mer i denna länk!

 

Alla är välkomna till Hembygdsföreningens julmarknad vid 1:a Advent; 28-29 november!


Tomten hjälper oss vid höstgrävningen den 4 nov

Månadens föremål

Styrsö kustsjukhus

Idag uppmärksammar vi ett ”föremål” som det bara finns minnen av: Södra skärgårdens i särklass pampigaste byggnad som revs 1981 för att ge plats åt ett nytt dagcenter, som senare ändrades till de förvaltningslokaler som finns kvar idag. Stadsdelsområdets verksamhet upphörde 2010.

Peter Silfverskiöld, som vi beskrivit tidigare, hade redan 1890 börjat vårda barn med tuberkulos i skärgårdens friska luft och 1892 byggdes en mindre sjukhusbyggnad ungefär där vägen leder upp till bron till Donsö. Sjukhuset hade bara öppet på sommaren och därför byggdes senare ett magnifikt åretrunt-sjukhus i tegel, vilket togs i bruk 1908.


Olika typer av tuberkulos behandlades av bl a överläkare Svante Orell som givit namn åt en gata i närheten. 1951 hade tuberkulosen minskat så mycket att sjukhuset inte längre behövdes och verksamheten övergick till behandling av de barn som idag kallas funktionsnedsatta.

Frank Engelbrektsson som själv arbetade på sjukhuset på 1970-talet har skrivit en detaljrik bok: Styrsö Kustsjukhus – en insulär vård över 60 år, vilken kan köpas på Konsum eller av Hembygdsföreningen.

På bilden från 1910 syns vattendammen i förgrunden och Solvik ovan till höger.


Besök vår hemsida!

Vår hemsida växer hela tiden med artiklar, notiser och bilder. Tag gärna del av innehållet och tipsa andra om att besöka den. Vårt kulturarv är viktigt!

Välkommen till Hembygdsföreningen!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Styrsö Sockens Hembygdsförening, eller intresserad av hembygden. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!