Hälsning från Hembygdsföreningen. Problem att se den? Kolla i webbläsaren!


Julmarknad

Som vanligt arrangerar Hembygdsföreningen julmarknad på Öbergska på Styrsö Bratten.

Tomten har fiskedamm för barnen kl 12-14.

Lotterier, finfina julprylar och kvalitetspresenter säljs. Caféet har julöppet, nu med riktig glögg

Väkomna 28 & 29 november, kl 11.00-16.30!

På Donsö är det julmarknad den 28.e och Brännö har julvandring den 6 december


Bredband i stugorna

I dessa teknikens tider verkar det underligt att man skulle kunna bli av med den gamla hederliga telefonen. Dessvärre har sådant skett i andra svenska kommuner och vissa menar att även Södra Skärgården förr eller senare kan råka ut för detta.

En intressegrupp har bildats för att vi skall kunna få modernt bredband via fiberkabel, vilket medger telefoni, blixtsnabb datoruppkoppling och massor av TV-kanaler. Tidig intresseanmälan gör den nödvändiga investeringen billigare. Läs mer på donso.com


Sjung med Hembygdsföreningen

Inte bara bruksföremål och bilder ligger inom det område som Hembygdsföreningen vill bevara för framtiden, utan även berättelser och visor. Om man inte använder vårt kulturarv, så riskerar det att glömmas bort i det stora utbudet som står till buds för dagens människor.

I vår socken har det funnits vismakare som blivit mycket kända och som har använt hembygden som inspiration för sina alster. Vi har börjat samla dessa och kommer att försöka uppmärksamma fler vad det lider. Vi har till och med gjort några enkla inspelningar som vi vill dela med oss av. Dessa finner du på vår sida om Sånger.


Månadens föremål

Nu när kylan har slagit till tänkte vi uppmärksamma ett praktiskt redskap från vedspisens dagar. Då var det inte bara att vrida på en knapp när morgonkaffet skulle kokas, utan man var tvungen att få igång köksspisen och andra eldstäder som slocknade varje natt. Även om man hade torr ved måste man ha tillgång till klena träflisor som lätt kunde få igång elden.

Här har vi ett redskap som hjälpte till att klyva veden till behändiga spånor, även om råmaterialet var av olika längd.


Berätta mera...

Senior Göteborg, ABF och nätverket ”Att åldras tillsammans” arrangerar på torsdag den 26.e kl 13.00-15.00, en tillställning där Rose-Marie Wallengren, Richard Magito Brun och Eva Magnusson berättar om sina liv och resandefolkets historia. Det blir underhållning, miniutställning och kaffemingel.

Platsen är Folkteatern vid Järntorget och entrén är gratis.


Besök vår hemsida!

Vår hemsida växer hela tiden med artiklar, notiser och bilder. Tag gärna del av innehållet och tipsa andra om att besöka den. Vårt kulturarv är viktigt!

Välkommen till Hembygdsföreningen!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Styrsö Sockens Hembygdsförening, eller intresserad av hembygden. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!