Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.Tremedias e-nytt

 
 

Datum 2015-10-08

 
 

Idag är Vägledningens dag!

Sedan några år tillbaka är den 8 oktober utsedd till Vägledningen dag. På olika håll tar man tillfället i akt och uppmärksammar vägledningen och visar vad det är, vad man gör och på vilket sätt vägledning är viktigt. Passa på att uppmärksamma denna dagen du också!

Läs mer på Vägledarföreningens webbplats.

 

 

Riksväljaren nu på tryck - i år extra viktig

RiksväljarenNu ligger årets Riksväljare på tryck. Ju mer kontakt vi har haft med skolorna ju mer inser vi att det skett stora förändringar.

Kommunernas informationsansvar betonas
Idag betonas mer och mer vikten av kommunernas informationsansvar när det gäller även denna typen av utbildningar. I detta sammanhang är Riksväljaren en viktig informationskälla som kan hjälpa kommunerna och skolorna att leva upp till dessa krav.

En nyhet för året - Gymnasieingejörsutbildning
Nytt för i år är att Riksväljaren även innehåller information om och en förteckning över Gymnasieingenjörsutbildningarna i landet. Informationen ligger sist i Riksväljaren.

Helt fri från reklam
Riksväljaren är helt reklamfri och kan beskrivas som ett referensverk där alla får vara med. Skolorna betalar inget för att medverka. Ingen skola blir utesluten och ingen särbehandlas.

Vi försöker sålla bort "reklamsnack"
Vi kontrollerar samtliga uppgifter mot Skolverkets uppgifter och har som målsättning att hålla informationen så informativ som möjligt. Detta innebär att vi försöker sålla bort alltför mycket "reklamsnack".

I år hoppas vi på att kunna leverera en Riksväljare som kan hjälpa många att hitta rätt i utbudet av utbildningar med riksrekrytering, spetsutbildningar, estetiska spetsutbildningar, International Baccalaureate, Idrottsgymnasier, Gymnasieingenjörsutbildningar samt Fristående gymnasieskolor (kedjor och enstaka).

Skickas från oss i slutet av nästa vecka
Trycket kommer att vara klart i slutet av nästa vecka och då påbörjas distributionen. Senast under vecka 43 bör alla ha fått sina Riksväljare. Skulle du inte ha fått den under vecka 43 så kontakta oss så ser vi vad som hänt.

Pris
1 ex 595 kr/ex
2-4 ex 498 kr/ex
5- ex 450 kr/ex

Läs mer om Riksväljaren och beställ på order@tremedia.se.

 

 

Än finns möjlighet att beställa Programväljaren

Programväljaren

Vi har ett antal Programväljare kvar i lager om någon önskar beställa fler.

Kommer skolan att få fler elever som börjar under läsåret?

Vill du som studie- och yrkesvägledare använda Programväljaren till våren i ditt arbete med att förbereda 8:orna inför valet?

Passa gärna på att beställ så vet du att du har katalogerna du kommer att behöva. Förra året sålde Programväljaren slut.

Läs mer om Programväljaren och se samtliga prisintervaller.

 

 

Idrottsutbildningar inför HT 2016

För de elever som är intresserade av att kombinera gymnasiestudier med idrott så är det bra att ha koll på vilka idrottsutbildningar som finns, var dessa utbildningar finns och vilka datum som gäller för den idrottsliga ansökan. Vissa utbildningar har sista ansökningsdatum redan 15 oktober nästa vecka.

I Riksväljaren hittar du alla dessa uppgifter och vi har även publicerat en PDF-fil med utdrag ur Riksväljaren  på www.programvaljaren.se (vår webbplats som vänder sig direkt till elever och föräldrar).

På Riksidrottsförbundets webbsida finns en sammanställning av de ansökningsdatum som gäller vid ansökan för RIG och NIU, och där finns även annan viktig information om ansökan och hur antagningen.

Läs om utbudet av idottsutbildningar (RIG och NIU) på www.programvaljaren.se.

Läs om ansökan och antagning på Riksidrottsförbundets webbsida.

pdf PDF med specialidrottsförbundens sista ansökningsdatum för RIG och NIU

 

 

Ungdomar oroar sig för framtiden

Mentor Sverige och Ungdomar.se har frågat ungdomar om framtiden. I en enkätundersökning har ungdomar i åldern 13-24 år tillfrågats om framtiden, jobb och stöd från omgivningen. Resultatet visar att ungdomar känner ångest för framtiden, osäkerhet inför jobbmarknaden och saknar vuxna som tar sig tid att lyssna och finnas där.

Läs mer på webbsidan Dagens Samhälle

Länk till rapporten "Jobbiga tankar"

Länk till presentation av rapporten "Jobbiga tankar"

 

 

Ändring gällande gymnasieexamen från komvux

Alla kurser förutom kurser i ämnet Idrott och hälsa kan från och med den 27 oktober 2015 ingå i en gymnasieexamen från komvux.

Läs mer på Skolverkets webbplats

 

 

Fler elever är obehöriga till gymnasiet

Skolverkets har tagit fram ny betygsstatistik som visar att 14 000 elever inte var behöriga till gymnasieskolan när de gick ut grundskolan i våras och det är fler än året innan. 14,4 procent var obehöriga jämfört med 13,1 procent 2014. Samtidigt stiger de genomsnittliga betygen mer än tidigare år.

– Vi ser att skolresultaten dras isär. Fler får höga betyg samtidigt som fler misslyckas. Antalet elever som inte blev behöriga till gymnasieskolan ökade med 1300 jämfört med förra året. Det är en allvarlig utveckling, säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström.

Läs mer på Skolverkets webbplats

 

 

Forskning kring effekt av internationella utbyten

Forskaren Åsa Pérez Karlsson från Umeå universitet har i sin doktorsavhandling försökt besvara frågan - vad lär sig egentligen ungdomar som reser utomlands inom ramen för ett kortare utbytesprogram?

Läs mer på webbplatsen utbyten.se

 

 

Meddela CSN om studieavbrott och andra ändringar

Om den studerande avbryter sina studier eller ändrar sin studieplan ska både skolan och den studerande meddela ändringen till CSN.

Läs mer om skolans ansvar och den studerandes ansvar på CSN:s webbplats

 

 

Kommuner missförstår Arbetsmiljöverket

Flera skolor och huvudmän väljer att inte skicka elever på prao.

– Det verkar handla om en missuppfattning, där skolorna tror att de ska ut och göra riskbedömningar på arbetsplatsen, enligt Skolverket.

Läs mer på Skolvärldens webbplats

 

 

 

 

 
     
 

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet. © Tremedia i Borås AB 2015
Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!