Problem att visa nyhetsbrevet? Se det i webbläsaren.

Brevhuvud Nytt om Ladok3. Klicka på bilden för att komma till ladok.se

Konsortiechefen har ordet

Under förra veckan så gick årets NUAK av stapeln och för första gången var den på ett lärosäte, Uppsala universitet. Två givande dagar med intressanta föreläsningar, tid att skapa kontakter och ha fördjupande diskussioner. Naturligtvis handlade många av passen om Ladok3 och jag hoppas du som var där fick en inblick i vad som händer. Inom kort hittar du alla våra presentationer på ladok.se.

Under veckan hade vi också ett stormöte med Ladokstyrelsen, Ladokförvaltningensstyrgrupp och Ladok3-styrgruppen. Vi pratade bland annat om leveranser av Ladok3, organisation av Ladokkonsortiet och tillgång till Ladok för rätt person med rätt information. På fredagen fortsatte Ladokstyrelsen med ett ordinarie styrelsemöte, protokoll läggs snart upp på hemsidan.

Under stormötet fick vi även en presentation av Kungliga Konsthögskolan, som önskar bli medlem av Ladokkonsortiet.  Kungliga Konsthögskolan har idag ett eget utvecklat studieadministrativt system och ser många fördelar med att gå med i Ladok. Kungliga Konsthögskolan är villig att bli en testhögskola, vilket innebär att de börjar använda Ladok3 så fort projektet har färdigt en version som täcker deras behov.  Det är bra både för Kungliga Konsthögskolan som tidigt får tillgång till systemet och för Ladok3-projektet som får återkoppling från riktiga användare. 

Mauritz Danielsson

Konsortiechef


Från Ladok3-projektet

Ladok3-projektets nya arbetssätt finner nu sina former och efter höstens två inledande sprintar (arbetspaket) har vi

nu en stabil grund för fortsatt utveckling. Vidare har vi delat in Ladok3 i versioner, just nu är det nio stycken och de benämns version A till I. Med detta hoppas vi kunna förklara vilken funktionalitet som blir tillgänglig när. Här kan du läsa mer om våra versioner.

För några veckor sedan lämnade vi över Resultathanteringsleveransen till förvaltningsledningen. Produkten är en hybrid av Ladok3 och dagens Ladok. Vi använder delar av Ladok3-systemet för handläggning och beslut av studieresultat. Den information som läggs in lagras i dagens databaser och blir tillgängliga både i Ladok3-miljö och i dagens system. Att få ut en del av systemet tidigt är viktigt för återkoppling till projektet på om vi tänker rätt eller inte. Men ännu viktigare att sektorn får börja använda ny funktionalitet tidigt och där med bygga upp kompetens på lärosätet. Denna leverans är en tidigareläggning av riktig ladok3-funktionalitet med upp till två år mot den ursprungliga planen.

Som Konsortiechefen också nämner i detta nyhetsbrev har ytterligare en möjlighet öppnats och det är tidig produktionssättning av Kungliga Konsthögskolan. Vägen till en sådan produktionssättning utreds just nu och kan ge ytterligare viktig kunskap om användande och stabilitet i riktigt användande.


Ladok-Inkubator i oktober

Välkommen till Ladok-Inkubatordagar 14-15 oktober på Umeå universitet i Umeå!

Detta är en del av SUNET-dagarna hösten 2015 som äger rum på Umeå universitet i Umeå, för mer information se och agenda: proj.sunet.se/Sunet-dagarna-H15/

Ladok-Inkubatordagarna blir ett lunch-till-lunch-möte den 14-15 oktober med en gemensam kvällsaktivitet på onsdagskvällen.

Sista anmälningsdag är 5 oktober kl. 17:00Anmäl dig via denna länk.


Öppen frågestund

Inspelning och material från öppen frågestund den 16 septemberhittar du via  denna sida

På samma sida finns även äldre inspelningar sam information om höstens kommande öppna frågestunder.


Nationell support för nya Ladok

Ladokkonsortiets nationella support för nya Ladok har startat från och med höstterminen. Den nationella supporten ska stödja de som arbetar med förvaltning och införande av nya Ladok lokalt på lärosätena, till exempel lokala kontaktpersoner och lokala projektledare.

Supporten drivs på Ladokkonsortiets uppdrag av Umeå universitet. Den nås via telefon 090-786 6600  eller www.support.ladok.se.

Supporten använder ett webbaserat verktyg som heter ServiceDesk+. För att kunna skapa ärenden i ServiceDesk+ behöver man ett konto. Lokala kontaktpersoner och lokala projektledare har fått information under sommaren om hur de kan få konton och de kan även beställa ytterligare konton direkt i ServiceDesk+ till sina kollegor. 

Observera att denna förändring endast gäller projektsupporten för nya Ladok/Ladok3 (L3Support). Åtgärdsrapportering för nuvarande Ladok (Ladok Nouveau, LPW med mera) ändras inte, utan sker fortfarande direkt via Jira.

Du kan läsa mer om nationella supporten på denna sida.

Nyhetsbrev #8 2015

Om Ladokbrevet

Ladokbrevet är nyhetsbrevet för alla som är intresserade av Ladok, nuvarande såväl som nya. Ladokbrevet kommer ut 10 ggr/år.


Ladok3 wiki

I wikin hittar du alltid den senaste informationen om exempelvis införande, miljöer och utveckling.


Gamla nyhetsbrev

Här hittar du gamla nyhetsbrev.


Dela nyhetsbrev


Tipsa oss!

Har du tips på nyheter eller aktiviteter? Kontakta projektets kommunikatör Sophia Hansson Ridman.


Ladokkonsortiet | Wallingatan 2 vån 7  111 60 Stockholm www.ladok.se

Du får detta brev för att du prenumererar på nyheter om Ladok och Ladok3.

Avsluta din prenumeration genom att klicka på denna länk och följa instruktionerna

.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!