Hälsning från Hembygdsföreningen. Problem att se den? Kolla i webbläsaren!


Nytt föreningssamarbete på Styrsö

Länk till uppropet

I Danbratt/Odenviks ”Styrsö Socken” lär vi att byarna i gamla tider samverkade i gemensamma byordningar. Så även i vår socken där vi under hundra år till och med hade egen tingsplats på Brännö! Vi har tidigare berört detta i Vår artikel om Byordningar.

Nu har på Styrsö initiativ tagits för att försöka återinföra lite av det lokala inflytande som förlorats till storkommunen Göteborgs Stad.
Läs hela uppropet i länken här!


Anmäl intresse per: styrsosamverkan@gmail.com


Svampdags

Vi upptäckte plötsligt en massinvasion av svampar utanför redaktionen (bilden ovan). Dom kalasar på resterna av ett dött träd.
Det visar på att det nu är dags för alla läckergommar att hämta hem matsvampar till kycklinggrytan, eller svampstuvningen! Och så hummer förstås...


Nya bostäder på Styrsö

Bilden ovan visar hur de fyra nya husen ovanför Sandvik kommer att te sig. Stilen är väl inte direkt skärgårdsklassisk, men huvudsaken är att vi blir fler åretruntboende.

Boplatsen är ju den äldsta i hela Södra skärgården. Läs vår artikel om Mesolitikum!

Hoppas dom nya bebyggarna blir medlemmar i Hembygdsföreningen!

Husen byggs på en grund av stålstolpar

Månadens föremål

Tillsammans med några tidiga nummer av tidningen Lyckoslanten har vi tagit fram denna sparbössa för skolklasser ur samlingarna. Några minns med vånda den dagen i veckan då alla skulle lägga sin slant i facket. En del av oss hade inga slantar att lägga i och fick skämmas inför de andra.

Och nog var det konstigt, som några påstod, att den minsta pengen var bättre är den största! Det var innan man fått lära att fem myror är fler än fyra elefanter.

Lyckoslanten ges ut fortfarande - gratis till de skolor som beställer den.


Besök vår hemsida!

Vår hemsida växer hela tiden med artiklar, notiser och bilder. Tag gärna del av innehållet och tipsa andra om att besöka den. Vårt kulturarv är viktigt!

Välkommen till Hembygdsföreningen!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Styrsö Sockens Hembygdsförening, eller intresserad av hembygden. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!