Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.Tremedias e-nytt

 
 

Datum 2015-09-27

 
 

Tremedia samlar information till årets Riksväljare

RiksväljarenPå Tremedia håller vi nu på att kontakta samtliga skolor som har någon utbildning som är riksrekryterande, d.v.s. de utbildningar och skolor som eleverna kan söka oavsett var de bor i Sverige.

Riksväljaren innehåller information om:
– Riksrekryterande utbildningar
– Fristående gymnasieskolor
– International Baccalaureate
– Spetsutbildningar
– Estetiska spetsutbildningar
– Riksrekryterande idrottsgymnasier + en förteckning över de nationellt godkända idrottsutbildningarna.

Kommunens skyldighet att informera
Från och med i år är landets kommuner skyldiga att informera om kommunens olika utbildningar och även om landets riksrekryterande gymnasieutbildningar och motsvarande utbildningar på fristående gymnasieskolor. Skälet till denna skyldighet är att vårdnadshavare och elever ska få komplett och korrekt information om de utbildningar som kan väljas.

Riksväljaren hjälper dig i ditt arbete med detta
Med Riksväljaren får ni som arbetar med studie- och yrkesvägledning bra koll på landets riksrekryterande gymnasieutbildningar och fristående gymnasieskolor. Den är ett användbart komplement till er kommuns samlade skolinformation om vilka utbildningar som ges lokalt (och regionalt.) Riksväljaren hjälper till att ge heltäckande information om gymnasieutbildningar som elever kan söka till oavsett av var de bor.

Vi samlar in uppgifter direkt från skolorna
Under nästa vecka kommer vi på Tremedia att påbörja det stora arbetet att sammanställa all information vi har fått in och jaga de uppgifter som saknas. Riksväljaren är unik på det sättet att vi på Tremedia själva begär in information direkt från skolorna. Vi eftersträvar svar från samtliga skolor men om någon skola inte kommer in med information försöker vi använda uppgifter som finns på skolans hemsida.

Helt fri från reklam
Riksväljaren är helt reklamfri och kan beskrivas som ett referensverk där alla får vara med. Skolorna betalar inget för att medverka. Ingen skola blir utesluten och ingen särbehandlas.

Vi försöker sålla bort "reklamsnack"
Vi kontrollerar samtliga uppgifter mot Skolverkets uppgifter och har som målsättning att hålla informationen så informativ som möjligt. Detta innebär att vi försöker sålla bort alltför mycket "reklamsnack".

Pris
1 ex 595 kr/ex
2-4 ex 498 kr/ex
5- ex 450 kr/ex

Läs mer om Riksväljaren och beställ på order@tremedia.se.

 

 

UHR:s utbildningsdag för vägledare

UHR anordnar en utbildningsdag för vägledare som arbetar i gymnasieskolan och inom vuxenutbildningen. Utbildningen ger bakgrund och exempel på tillämpning av antagningsreglerna.

Utbildningsdagen ges den 6 november i Stockholm.

Mer om program och anmälan finns på UHR:s webbplats.

 

 

Konferens om samverkan yrkesintroduktion - arbetsliv

Skolverket bjuder in till konferens för att stödja arbetet kring frågor som rör samverkan med arbetslivet inom introduktionsprogrammet yrkesintroduktion. Målgruppen för konferensen är rektorer, lärare, apl-/praktiksamordnare, studie- och yrkesvägledare inom introduktionsprogrammet yrkesintroduktion. Gärna att 2-3 personer från samma skola deltar.

Konferenserna ges under hösten vid följande tillfällen:
20 november kl 10-15.30. Stockholm, Clarion Hotel
26 november kl 10-15.30. Göteborg,  Scandic Opalen
27 november kl 10-15.30. Malmö, Scandic Triangeln
30 november kl 10-15.30. Östersund, Clarion Hotel Grand Östersund
2 december kl 10-15.30. Luleå, Elite Stadshotellet
7 december kl 10-15.30. Arlanda, Clarion Hotel Arlanda

Läs mer om program och anmälan på Skolverkets webbplats.

 

 

SKL:s gymnasiekonferenser

Sveriges kommuner och Landsting anordnar höstens gymnasiekonferenser som går under temat: yrkesutbildning, ungdomar till arbete och elever från andra länder. Konferensens målgrupper är heltids- och fritidspolitiker, utbildningschefer, gymnasiechefer, skolledare, handläggare av mottagnings- och antagningsfrågor, ekonomer, planerare, handläggare av bidragshantering till friskolor och interkommunala frågor, studie- och yrkesvägledare, andra berörda och intresserade.

Konferenserna ges under hösten vid följande tillfällen:
3-4 november i Göteborg
16-17 november i Stockholm
19-20 november i Stockholm
25-26 november i Stockholm

Mer om program och anmälan finns på SKL:s webbplats.

 

 

Nu finns elevarbetsfoldern att hämta kostnadsfritt

Programväljarens Elevarbetsfolder
Elevarbetsfoldern är ett arbetsmaterial för dig som är studie- och yrkesvägledare och bör användas tillsammans med Programväljaren. Materialet är tänkt att delas ut till eleverna för att hjälpa dem att orientera sig i Programväljarens och gymnasieskolans innehåll. Elevarbetsfoldern består av fyra sidor med uppgifter om gymnasieskolan och dess utbildningar. Du får fritt ladda ner, skriva ut och kopiera den i det antal exemplar du önskar för ditt arbete med eleverna.Till foldern hör även ett dokument med vägledande svar.

Elevarbetsfolder (646.48 kB)

Elevarbetsfoldern Programväljaren: Vägledande svar (181.57 kB)

 

 

Regionkonferenser om T4

Under hösten bjuder Skolverket in till regionkonferenser om det fjärde året på Teknikprogrammet. Konferenserna är riktade till lärare, skolledare och SYV på vidareutbildningen, men även intresserade på teknikprogrammet och andra tekniska program är välkomna i mån av plats.

Konferenserna ges under hösten vid följande tillfällen:
14 september - Hässleholm, Hässleholms tekniska skola
16 september - Eskilstuna, Rinmangymnasiet 
24 september - Umeå, Dragonskolan
29 september - Vetlanda, Njudungsgymnasiet
30 september - Uddevalla, Uddevalla gymnasium

Mer om program och anmälan finns på Skolverkets webbplats

 

 

Ansökningsdatum för NIU och RIG inför HT 2016

Riksidrottsförbundet (RF) har sammanställt och publicerat ett pdf-dokument med de ansökningsdatum som gäller för RIG och NIU inför utbildningar som startar HT 2016.

Här finns alla ansökningstider för RIG och NIU.

 

 

WATCH - En handbok i gruppvägledning

Watch------------------------------------------------------
NU ÖVERSATT TILL SVENSKA
------------------------------------------------------
Lagervara - leverans inom en vecka

I första hand är boken skriven som en hjälp för dem som planerar att implementera och leda en gruppvägledningsprocess med syftet att förebygga avhopp från grund- och gymnasiestudier. Den kan även användas som ett stöd inom andra utbildningsinsatser för ungdomar.

Boken är tänkt som en handbok för gruppledare men även som ett stöd i en lärandeprocess. För vägledaren kan boken dessutom betraktas som en kompetenshöjning av vägledarprofessionen i samband med genomförandet av programmets struktur och innehåll.

Läs mer om WATCH och provläs 2 kapitel.

 

 

 

 
     
 

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet. © Tremedia i Borås AB 2015
Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!