Nyhetsbrev nr. 9, december 2010

För optimal distribution av julklappar bör tomten bo på ett berg i Kirgizistan
enligt uträkning av teknikkonsultföretag.
Men han måste ändå färdas i 5 800 km/sekund för att hinna...

 

1. Vårens kurser från Skånes hembygdsförbund
För mer information och anmälan: http://www.skaneshembygdsforbund.se , klicka på Kalendarium och kurser

Förenings- och styrelseutveckling i tre steg
Kurstid: Våren 2011.
Kursen utvecklar styrelse- och föreningsarbetet och är fördelad över tre tillfällen á tre timmar.

Kursen genomförs när vi har minst 12 deltagare. Max 3 deltagare/förening.
Kostnad: 450kr/person inkl material och fika.

Upphovsrätt
Lördagen 26 mars 2011, kl 10-14, Arkivcentrum Syd, Lund.
Sara Snyder, Gratisjuristerna, föreläser och ger råd om hur man bör tolka lagen om upphovsrätt för främst text och bild. Samarrangemang med Skånes Arkivförbund.

Vårmöte 2011 – Digitalisering som möjlighet
Lördagen 7 maj, heldag, Regionmuseet, Kristianstad
Hur kan vi använda oss av IT som ett självklart redskap i arbetet med att synliggöra samlingar, locka publik till evenemang och sprida kulturhistorisk kunskap? Det är temat för vårmötet 2011. Kom och diskutera digitaliseringens alla möjligheter!

Tema Kulturturism
Tisdagen 24 maj, heldag. Plats: Ängelholms hembygdspark.
Hur kan vi utveckla kulturturismen och tillgängligheten på hembygdsrörelsens villkor? En modell för arbete med turism i ideella föreningar presenteras. Tillgänglighetsfrågor, audioguider och synlighet på Internet tas också upp.

Medverkar gör Ingrid Ekholm, konsulent för kulturturism och Gunnar Häger, tillgänglighets­konsulent, båda från SHF, Rita Aatola Olsson, turistchef i Ängelholms kommun m fl.

Bygdeband
Helgen 9-10 april.
Bygdeband erbjuder en möjlighet att tillgängliggöra foton och arkivhandlingar för hembygdsforskare via Internet. Lördagen den 9 april och söndagen den 10 april blir det prova-på-dagar för intresserade föreningar. Välj den ena eller den andra dagen och kom och se om Bygdeband är något för er! Träffarna kommer att hållas i mellersta respektive södra Skåne.

Vi har också kurser i Hembygdsportalen – bygg en hemsida och Föremålshantering som stående erbjudanden.


2. Tack och hej!

Som redaktör får jag här ta mig friheten att skriva personligt! Den 17 december slutar nämligen jag, Jan Olofsson, min tjänst som hembygdskonsulent på Skånes hembygdsförbund. Nytt arbete väntar som platsledare på Glimmingehus. Det har varit en skojig tid och jag har lärt mig mycket, men nu är det tack och hej. Kom gärna och hälsa på mig ute på borgen!


3. Ny medlemsförening: Hembygdskretsen Tumathorp

Förening nr 105 i Skånes hembygdsförbund, Hembygdskretsen Tumathorp från Östra Tommarp, välkomnas härmed! Föreningen bildades 1947 och förvaltar ett skolmuseum som också inrymmer hembygdssamlingar och lämningar från det medeltida klostret på platsen. Dessutom har föreningen Esbjörnhuset, ett bostadshus från 1700-talet. Man deltar aktivt i museiveckan på Österlen, arrangerar konserter, visar utställningar, ger ut ett medlemsblad och sköter om Klosterplatsen.


4. Skildringar av arbetskraftsinvandringen sökes

Arbetet med förbundets temabok för år 2011 har inletts. Temat blir skånsk industrihistoria och fokus ligger på efterkrigstiden och framåt samt på människorna i industrin, inte byggnaderna eller produktionen. Som en del i detta söker vi nu bilder, minnesberättelser, tidningsklipp, föremål mm som skildrar arbetskraftsinvandringen, särskilt till mindre orter i Skåne. Har ni sådana och vill dela med er, kontakta Maria Casagrande, 046-15 80 71 / maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se


5. Vill ni synas på Turistmässan i Göteborg 2011?

På Turistmässan 2010 gjorde Ingrid Ekholm från Sveriges hembygdsförbund en undersökning som tydligt visar att hembygdsrörelsen inte syns i de regionala turistorganisationernas informationsmaterial. Enligt branschen beror det på att hembygdsgårdarna inte är bokningsbara, dvs inte har fasta öppettider med bemanning. I mars 2011 kommer SHF att delta med en monter på Turistmässan. Vill ni synas där? Sveriges hembygdsförbund har gjort en mall för pdf-fil där ni fyller i uppgifter om föreningen. Är ni intresserade? Kontakta Pia Sander, 046-15 80 73 / pia.sander@skaneshembygdsforbund.se


6. Tips och råd i remissarbetet

Vid höstens möte med Föreningsrådet föreläste byggnadsantikvarie Katarina Olsson, Regionmuseet om att arbeta med remisser inom kommunal planering. Här följer hennes råd för er som vill skriva remisser:


7. Grattis Eslöfs museiförening!

Kultur Skåne har fördelat 2011 års utvecklingsbidrag och 125.000 gick till Eslöfs museiförening för projektet Lek och lär. Med Eslöv som exempel kan barnen på ett lekfullt sätt tillägna sig kunskap om samhällsutveckling och livsvillkor de senaste 100 åren. Läs mer om lek och lär på: http://www.skane.se/templates/Page.aspx?id=318447#Esl%C3%B6fs%20museif%C3%B6rening


8. Grattis Gärdslövs byalag!

Trelleborgs kommuns landsbygdspris 2010 tilldelades Gärdslövs byalag för deras nyskapande verksamhet över generationsgränserna. Se: http://www.trelleborgsallehanda.se/trelleborgsgalan/article1301774/Prisregn-med-mycket-tacksamhet-och-glada-miner.html , välj bild nr 3!


9. Forntid i byarna

Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne driver ett pilotprojekt för att tillgängliggöra samlingarna på Österlens museum. Projektet heter Forntid i byarna. Fem byar har valts ut: Borrby, Gladsax, Ö. Vemmerlöv, Brantevik samt Hammenhög. I projektet gör man fornminneskartor för varje by, anordnar temadagar där man visar fynd samt lägger ut bilder och information om föremålen på Internet – virtuellt och sökbart museum. Dessutom kommer en del artiklar att publiceras.
Se mer på http://www.simrishamn.se/sv/kultur_fritid/osterlens_museum/byar-pa-osterlen/


10. Tuffa tider, tuffa beslut

Gärds härads hembygdsförening har sålt Blåherremölla och Skepparslövs kvarn till Knadriks Kulturbygg respektive Kristianstadortens Lagerhusförening. Skälet är ansträngd ekonomi. I båda fallen betyder det att byggnaderna bevaras och i båda fallen kommer föreningen att också fortsättningsvis arrangera kvarn- och bakdagar i lokalerna. Positiv utveckling i svåra tider med andra ord! Läs mera i senaste numret av Gärdsingen: http://www.hembygd.se/index.asp?lev=29921

 
11. Tidsresenätverk bildat
Vid ett möte i Fjälastorp skola bildades ett nätverk för föreningar som arbetar med tidsresor som pedagogisk metod. Det är i nuläget, såvitt vi vet, tre föreningar som arbetar med detta sätt att förmedla historia. Nästa träff i nätverket kommer att bli i april. Intresserad? Hör av dig till pia.sander@skaneshembygdsforbund.se / tel: 046-15 80 73.


12. Ännu mera stenåldersväg hittad!

Den helt fantastiska utgrävningen av Döserygg vid utbyggnaden av E6 mellan Malmö och Trelleborg ledde fram till fyndet av en 5000-årig väg omgärdad av inte mindre än 20 dösar! Nu har arkeologerna funnit fortsättningen på vägen som därmed är över en kilometer lång, kantad av resta stenar och träpalissad. Läs mer i denna artikel


13. Julklappstipset

Köp många årsböcker av oss och ni får mängdrabatt! Dvs köp minst tio och det blir läge för rabatt. Pia Sander är den ni ska kontakta och förhandla med.


14. Dags för dialog

Det civila samhället brukar definieras som organisationer, föreningar, förbund etc som ej är myndigheter och ej är företag. Dessa har stor betydelse för både den utövande kulturen och på kulturarvsområdet. Det finns  ett behov av ökad samverkan på kulturområdet mellan det civila samhället, kommuner, landsting och staten. Mot den bakgrunden bjöd Kulturdepartementet under första halvåret 2010 in representanter för det civila samhället, kommunerna, landstingen och staten till en gemensam dialog. Rapporten Dags för dialog finns i pdf-form.


15. Smidesredskap och byggnadsdetaljer

Någon att kontakta om man är på jakt efter smidesredskap och handgjorda beslag, gångjärn mm till byggnader är Jan Persson i Gärds Köpinge. Ring honom på tel 044-23 53 36.

 
16. Stöd från Skogsstyrelsen
Det kan vara värt att gå in på Skogsstyrelsens hemsida för stöd och bidrag. Här finns t ex stödprogrammen Kompetensutveckling och Bevara skogens mångfald vilka kan vara intressanta även för hembygdsföreningar. Stöden betalas ut till markägare, men sådana kan man ju samarbeta med för att t ex bevara och utveckla skogens kulturvärden.


17. Glad Jul med stängt kansli

Det lackar mot jul. Från oss alla, till er alla, önskar vi på Skånes hembygdsförbund, en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! Kansliet är stängt från 23 december och öppnar igen den 10 januari. Därefter stundar nya tag under 2011!


Om Nyhetsbrevet
Skånes hembygdsförbunds digitala nyhetsbrev utkommer minst 6 gånger per år. Har Du idéer om innehåll och material till kommande nummer, kontakta Maria Casagrande på tel 046-15 80 71 eller maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se


Vill du veta mer?
Är du nyfiken på vad Skånes hembygdsförbund gör, var vi finns eller vill du komma i kontakt med oss? Kanske läsa om medlemsföreningarna och deras mångsidiga verksamhet eller beställa böcker? Allt detta finns på vår hemsida. Välkommen in på: http://www.skaneshembygdsforbund.se


Vill du också ha Skånes hembygdsförbunds Nyhetsbrev?

Anmäl dig på denna sida:
http://www.skaneshembygdsforbund.se/


Jan Olofsson

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!