Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Facebook eller Twitter.

2010-12-10

Regeringskansliets budget

Igår röstade en majoritet bestående av S, V, MP och SD i riksdagen för att dra ned ytterligare 300 miljoner kronor på resurserna till Regeringskansliet. Voteringen i sig innebär ingen dramatik; Göran persson förlorade 48 voteringar sista året vid makten. Men beslutet är skadligt, vilket jag utvecklar här.

Från koja till slott

Början av en mandatperiod lämpar sig väl för idéutveckling. Där vill jag bidra, med sikte på att stärka reformagendan. Här, i Svensk Tidskrift, skriver jag om ett synsätt som är både modernt i sitt sikte på möjligheter och framsteg men också grundat i gamla svenska värderingar.

Debatt med Åkesson

Expressen publicerade en debattartikel av mig som bemötte några motstridiga men ändå centrala påståenden från Sverigedemokraterna om invandring och arbete. Kan läsas här. Jimmie Åkesson (SD) besvarade och jag fick sedan slutreplik. Dessa kan läsas här. Ganska tydliggörande.

Budgetdebatt och marginalskattefråga

I Riksdagens kammare var det således debatt om Budgetpropositionen, där jag deltog med viss skattefokus såsom representant för utskottet ifråga. Kan ses här (replikväxlingen nedanför).

Dagen efter var det frågestund med statsministern och jag tog upp frågan om marginalskatt på inkomst, med utgångspunkt i en genomgång av RUT, som visar att den genomsnittliga nivån i EU-27 har sänkts från 47 till 37 procent sedan 1995 medan Sverige står kvar på 56 procent. Se fråga och svar här.

Tre miljoner nya jobb på fyra år

Det sägs ibland att det "bara" skapades 100 000 nya jobb förra mandatperioden. Sanningen är att det skapades mer än tre miljoner. Men många som fick nya jobb hade redan jobb. Och samtidigt som cirka 300 000 om året som inte hade jobb fick det gick många i pension. Netto blev det plus 100 000. Men vi missar dynamiken i ekonomin om vi inte ser helheten. Om detta skrev Tomas Tobé (M), ordförande i Arbetsmarknadsutskottet, och jag i Dagens Industri (tyvärr inte på nätet).

Dagens citat 1:

"Vi vill att människor ska utbilda sig, arbeta hårt, sträva framåt och uppåt, göra karriär, starta företag, bygga hus och skapa nytt. Då måste vi visa det - också genom vår skattepolitik. Vi får inte blunda för att skatterna påverkar människors och företags drivkrafter. ... Jobbskatteavdraget är inget orimligt sätt att sänka skatten på."

Mona Sahlin, tal på S-förtroenderådet

Dagens citat 2:

"I was an archconservative ideologue for injecting market forces into Medicare and a big-government liberal for creating a prescription-drug benefit. I was a heartless conservative for exposing failing schools and a bleeding-heart liberal for spending more money on poor students. It all depended on whom you asked."

George W Bush, i memoarerna Decision Points

Synpunkter

Input till detta nyhetsbrev - eller synpunkter i övrigt - är välkomna och skickas till johnny@munkhammar.org.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!