Problem att visa nyhetsbrevet? Se det i webbläsaren.

Brevhuvud Nytt om Ladok3. Klicka på bilden för att komma till ladok.se

Terminsstart hösten 2015

Välkommen till en ny termin med nya möjligheter och utmaningar!

Till att börja med så kommer två leveranser från Ladok3-projektet som ska produktionssättas. Produktionssättningen går snart igång med Resultathantering och i slutet av året så börjar Uppföljning att produktionssättas.  

NUAK är också en möjlighet under september månad. Konferensen är ett bra tillfälle att få nya kunskaper samtidigt som möjligheten finns att nätverka med likasinnade. Jag hoppas vi träffs där.

Under hösten kommer Johan Sjödin, projektledare för Ladok3, och jag att göra en turné på lärosätena för att informera och samtala om möjligheterna och utmaningarna framöver.  

//Mauritz Danielsson, konsortiechef


Nationell Ladoksupport för nya Ladok

Ladokkonsortiets nationella support för nya Ladok har startat från och med höstterminen. Den nationella supporten ska stödja de som arbetar med förvaltning och införande av nya Ladok lokalt på lärosätena, till exempel lokala kontaktpersoner och lokala projektledare.

Supporten drivs på Ladokkonsortiets uppdrag av Umeå universitet. Den nås via telefon 090-786 6600  eller www.support.ladok.se.

Supporten använder ett webbaserat verktyg som heter ServiceDesk+. För att kunna skapa ärenden i ServiceDesk+ behöver man ett konto. Lokala kontaktpersoner och lokala projektledare har fått information under sommaren om hur de kan få konton och de kan även beställa ytterligare konton direkt i ServiceDesk+ till sina kollegor. 

Observera att denna förändring endast gäller projektsupporten för nya Ladok/Ladok3 (L3Support). Åtgärdsrapportering för nuvarande Ladok (Ladok Nouveau, LPW med mera) ändras inte, utan sker fortfarande direkt via Jira.

Du kan läsa mer om nationella supporten på denna sida.


Utbildning i ServiceDesk+

Inför övergången till det nya supportverktyget ServiceDesk+ så erbjuder Konsortiet ett antal utbildningstillfällen i det nya verktyget, via Adobe Connect. Mötet hålls i följande connectrum: https://connect.sunet.se/ladoksupport/. Det krävs ingen anmälan utan du är välkommen att ansluta till den dag och tid som passar dig bäst. Nedanstående datum och tider är aktuella:

Torsdag 3 september:
Klockan 9:00 samt klockan 11:00

Fredag den 4 september:
Klockan 14:30

Tisdag den 8 september
Klockan 9:00 samt klockan 11:00

Torsdag 10 september
Klockan 9:00, 11:00, 13:00 samt 14:00

Dessutom är ytterligare utbildning planerat till den 16 september, dock är ingen exakt tid fastställd. 


Projektsupporten och Jira

Information till dig på lärosätet som i dag lägger och läser ärenden i Jira angående nya Ladok/Ladok3.

Idag används systemet Jira av er på lärosätena för att lägga ärenden till projektsupporten för Ladok3 (i Jira heter projektsupportens kö L3Support).

En förändring från och med den 14 september är att det inte längre går att skapa nya ärenden direkt i Jira. Istället ska ärenden skapas i ServiceDesk+, www.support.ladok.se. Kan personalen i supporten då lösa ärendet gör de det, annars flyttas ärendet till Jira och hanteras inom Ladok3-projektet.

Denna förändring genomförs för att få ett effektivare flöde för supportärendena, som i sin tur gör att ärenden kan lösas snabbare. Det kommer fortfarande gå att läsa, bifoga filer, kommentera och rösta på de olika ärendena i Jira.

Observera att denna förändring endast gäller projektsupporten för Ladok (L3Support). Åtgärdsrapportering för nuvarande Ladok (Ladok Nouveau, LPW med mera) ändras inte, utan sker fortfarande direkt via Jira.

Du kan läsa mer om supporten på denna sida.


Produktionsättning Resultat

Acceptanstester av Resultathanteringsleveransen pågår just nu för fullt inför den kommande produktionssättningen.

De första  lärosätena som går igång med Resultathantering är Kungliga musikhögskolan och Linneuniversitetet. Sedan följer de andra piloterna tätt efter och i början av 2016 ska alla lärosäten som önskar vara produktionssatta.


Status Ladok3-projektet

Under våren utformade och implementerade Ladok3-projektet ett nytt arbetssätt med därtill hörande organisation. Från den 12 augusti är vi igång med arbetet och redan nu efter två veckor så ser vi en positiv förändring i angreppssätt av problem och utmaningar. Vi har gått från ett stuprörsorienterat arbetssätt till att realisera funktionalitet i flöden. Vi lägger också stor vikt vid den inre kvaliteten i systemet där områden som användarupplevelse, teknisk stabilitet och funktionell tillväxt samsas om tillgängliga resurser på ett bättre sätt än tidigare.

I samband med införandet av det nya arbetssättet har vi också stuvat om personal och arbetsuppgifter. När det gäller resurser som lånas in från lärosäten, har vi haft som ambition att minska skillnaden mellan antal engagerade personer och antal heltidsekvivalenter. Vi har också haft som ambition att skapa geografiska kluster. Vidare har vi avskaffat ansvar för enskilda delar, eller domäner, i systemet och idag är de flesta engagerade så kallade produktägare med ansvar för flöden i hela systemet. Ett resultat av detta är att ett flertal personer har lämnat projektet och jag vill här framföra mitt stora tack till er. Alla har bidragit på ett bra sätt!

Framåt gäller nu att inte bara klara de närstående leveranserna till förvaltningen, utan också att utveckla ett Ladok3 som möjliggör nedstängning av dagens system. När vi lyckats med det, troligen under det tredje kvartalet nästa år, så är det startskottet för en ny systemgeneration som kommer att kunna vidareutvecklas och stödja studieadministrationen för Konsortiets medlemmar under många år.

//Johan Sjödin, huvudprojektledare Ladok3-projektet


Inspelning Öppen frågestund

Inspelning och material från öppen frågestund den 26 augusti hittar du via  denna sida

På samma sida finns även äldre inspelningar sam information om höstens kommande öppna frågestunder.

Nyhetsbrev #7 2015

Om Ladokbrevet

Ladokbrevet är nyhetsbrevet för alla som är intresserade av Ladok, nuvarande såväl som nya. Ladokbrevet kommer ut 10 ggr/år.


Ladok3 wiki

I wikin hittar du alltid den senaste informationen om exempelvis införande, miljöer och utveckling.


Gamla nyhetsbrev

Här hittar du gamla nyhetsbrev.


Dela nyhetsbrev


Tipsa oss!

Har du tips på nyheter eller aktiviteter? Kontakta projektets kommunikatör Sophia Hansson Ridman.


Ladokkonsortiet | Wallingatan 2 vån 7  111 60 Stockholm www.ladok.se

Du får detta brev för att du prenumererar på nyheter om Ladok och Ladok3.

Avsluta din prenumeration genom att klicka på denna länk och följa instruktionerna

.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!