Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Att beröra och tillåta sig beröras

September 2015


Women In Progress ökar kompetensen i styrelse och ledning. 
Women In Progress erbjuder marknadens mest kvalificerade styrelseutbildningar, coachande mentorskap och exklusiv pool med styrelsekandidater. Vi driver ett aktivt opinionsarbete för att förändra attityder ur ett mångfaldsperspektiv


Vad händer med herr-arkin i den nya ekonomin?
Under Almedalsveckan 2015 anordnade Women In Progress ett fullsatt seminarium i Monicas trädgård på Rosas Pensionat. Samarbetspartners var Monica Hedberg Invest AB, Greatness PR, Baker Tilly Stockholm, Capio, Quesada Kapitalförvaltning och Sveriges HR Förening.

Seminariet inleddes med att vår moderator Thomas Frostberg gav en bakgrund till termen dennya ekonomin. Thomas förklarade att ekonomin har utvecklats för att idag bygga mer på att dela och låna kapital – detta som en motvikt mot den traditionella aktievärlden. Thomas menade att förutsättningarna för att den nya ekonomin fungerar är att det finns en känsla av förtroende mellan parterna. Något som utmanar den gamla herr-arkin.

Panelen bestod av Antje Jackelén, Ärkebiskop, Svenska kyrkan, Jens Henriksson, VD och Koncernchef, Folksam, Ebba Ljungerud, Chief Programme Officer, Unibet, Anders Ekholm, vVD, Institutet för framtidsstudier och Christel Wiman, Senior Advisor.

Några reflektioner som vi tar med oss från det spännande samtalet var:

  • Som chef och ledare är det viktigt att våga beröra och tillåta sig beröras.
  • Det är självklart att kvinnor ska kunna vara ärkebiskop och sitta i styrelser.
  • Inse att allting är till låns, positionen man innehar, som tex VD varar inte för alltid. 
  • Vikten av att ägarna ger tydliga direktiv till styrelsen att arbeta efter och att valberedningarna har dem i åtanke när de föreslår styrelser. 
  • Om du får möjlighet till en ledande position, våga ta chansen och våga misslyckas men våga också lyckas. 
  • Rekrytera folk som är bättre än dig själv, det gör ditt arbete mycket enklare och roligare.
  • Om du rekryterar de bästa medarbetarna, så har du själv tid för externa styrelseuppdrag.

Läs mer om seminariet

Vi på Women In Progress vill rikta ett stort tack till vår fantastiska panel, våra samarbetspartners och alla ni som kom och lyssnade! 


Månadens förebilder: Sofie Lundström och Ebba Fåhraeus, adept – mentor-par Golden Rules of Leadership

Sofie Lundström och Ebba Fåhraeus hittade varandra i Women In Progress mentorprogram Golden Rules of Leadership. Den ena färsk VD i ett start-up-bolag med tillväxtplaner, den andra med en diger erfarenhet från styrelseuppdrag. Resultatet av deras mentor/adeptförhållande är ett ökat strategiskt tänk kring styrelsefrågor.

Sofie Lundström är VD för Toborrow, peer-to-peer finansiering (person-till-person-utlåning som finansieringsform för små- och nyföretagare). Toborrow var först i Sverige med denna typ av företagsfinansiering - ett exempel på den nya ekonomin. 

– Finansbranschen behöver förenklas och det finns mycket att göra kring sparande. Vår vision är att demokratisera lånemarknaden, att göra det enklare för mindre företag att låna. Det kan inte bara vara de stora drakarna som får tillgång till kapital, säger Sofie.

Sofie är fd friidrottare på elitnivå och det var när hon tränade i USA som hennes intresse för finans och investment banking väcktes. Kanske var det tävlingsmomentet som lockade. Efter ett internship på Lehman Brothers, precis innan den välkända konkursen 2008, återvände hon till Sverige och en tjänst på Handelsbanken. Där insåg hon snabbt att hon skulle vara behjälpt av en kvinnlig mentor, denna mentor blev Margareta Neld. 

Toborrow är i nuläget i tillväxtfas och har en stundande internationalisering runt hörnet. Ett läge där Sofie i rollen som VD vände sig till Women in Progress och programmet Golden rules of Leadership för att hitta ytterligare en mentor.

Ebba Fåhraeus (till vänster) bakgrund är främst inom försäljning och marknadsföring, men senaste åren har hennes heltidssysselsättning varit styrelseuppdrag. Nyligen tillträdde Ebba som VD på Lund Life Science och då får styrelseuppdragen stå tillbaka ett tag. Rollen som styrelsementor tar hon sig dock tid till. 

Resultat av mentor-adeptförbindelsen menar båda är ett förhöjt strategiskt fokus runt styrelsens funktion. Även sorteringen av de olika rollerna som det innebär att vara VD i ett mindre bolag är viktig. Att tydligt veta vad som är en ägar-, VD- eller styrelsefråga ger en säkerhet i styrelserummet.

– Det här är första gången jag är VD för ett bolag, säger Sofie. Många frågor är det första gången jag ställs inför, att ha tillgång till Ebba som mentor är mycket värdefullt i de situationerna.

– En stor fördel är också att jag inte har något egenintresse utan finns till som neutralt bollplank, avslutar Ebba.

Text: Helena Andersson, www.schelena.se


Aktuellt

Certifieringsutbildning - 27 september till 1 oktober 2015, fåtal platser kvar
Nästa certifieringsutbildning genomförs den 27 september-1 oktober 2015 i Budva, Montenegro.
Certifieringsutbildningen ges i samarbete med StyrelseAkademien.

Are Swedish companies really on board with equality - Frukost AmCham 25 augusti 2015
Margareta Neld, VD Women in Progress och Amanda Evans, styrelseledamot i AmCham pratar om hur svenska bolag kan öka jämställdheten i sina styrelser. Inbjudan och anmälan

Introduktion till styrelsearbete - 4 september 2015
Du som är nyfiken på styrelsearbete är välkommen på en halvdagsintroduktion under en förmiddag. Aktuella datum i Stockholm är 
4 september, 8 oktober eller 11 november 2015

Växa som ledare, entreprenör och med styrelse - 10 september 2015
Frukostmöte där bland annat Ebba Fåhraeus och Anna Lefevre från Golden Rules of Leadership medverkar. Genomförs i samarbete med Amazing Leaders. Inbjudan och anmälan

Valberedningsutbildning - 15 oktober 2015
Valberedningen föreslår och årsstämman beslutar om styrelse. Det låter enkelt men med en
valberedning som tar sin uppgift på allvar ligger det mycket arbete bakom. Under denna förmiddag får du en genomgång av valberedningens roll och ansvar. Aktuella datum är 15 oktober eller 20 november 2015

Styrelsenätverk i Stockholm och Öresund
Nu startar vi upp nya styrelsenätverk i Stockholm och Öresund. Har du idag minst ett styrelseuppdrag i en bolagsstyrelse och vill delta i nätverket, ansök till margareta@womeninprogress.se

Ägarutbildning
Nu har du som ägare chansen att växa med hjälp av Women In Progress. På sikt kan du som ägare få en styrelsementor/advisory board/styrelseledamot. Vill du vara med?
Nyttan för dig som ägare med ägarutbildning
- Sortera bland de olika rollerna som ägare vanligtvis hamnar i.
- Arbeta med ägardirektivet
- Få externa ögon som helt fokuserar på dig och ditt företags framtid Mer information och anmälan

Söker du en extern styrelseledamot?
I Women In Progress pool av styrelsekandidater finns din nästa styrelseledamot:
- alla kandidater är certifierade ledamöter
- de flesta branscher är representerade
- vi har personlig kännedom om våra kandidater
- det är kostnadsfritt för dig som ägare och valberedning
Kontakta margareta@womeninprogress.se för mer info. 


Nya styrelseuppdrag

Grattis till Viveka Andersson som blivit invald i styrelsen för Fair Investments.

Grattis till Camilla Hagman som blivit invald i styrelsen för Ridskolan Strömsholm AB samt Flyinge AB.


Bästa hälsningar
Margareta Neld, VD och Filippa Drakander, business assistent

Här kan du läsa mer om styrelseprogramCoachande mentorskapföreläsningar och Hitta styrelseledamot eller kontakta gärna oss!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!