Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 Nyhetsbrev nov – 2010        Första Entreprenörsfonden  


 

 

 

Nyhetsbrevet ges ut halvårsvis och behandlar de senaste händelserna i Första Entreprenörsfonden och i våra investeringar.

 

Första Entreprenörsfonden Vintage 2011

Första Entreprenörsfonden 2011 är nu öppet för investering med teckningstid 1-9 december. 

Första Entreprenörsfonden 2010 är i det närmaste fullinvesterad med en avkastning på cirka 10% fram till 31/10. De tre största investeringarna i fonden är Sprint Bioscience www.sprintbioscience.se,   FireInvent  www.fireInvent.se samt Speedment AB, www.speedment.com
 
 Upplägget med årliga fonder är anpassat till tidig tillväxtfas och ger tydliga fördelar för investeraren. Detta i form av lägre management-fee än i traditionella fonder , en större valfrihet utan att committa pengar långsiktigt samt inte minst en potentiell skattefri vinst.       I årsvisa fonder investeras kapital omgående under samma år istället för att investeras under en längre tid vilket även ger bättre transparens avseende vilka investeringar som kommer att genomföras i fonden.  

    Kvinnliga entreprenörer

Första Entreprenörsfondens projekt i samarbete med Tillväxtverket  syftar till att nå fler kvinnliga entreprenörer och investerare i tidig tillväxtfas. Detta har resulterat i en ökning av andelen kvinnliga entreprenörer som utvärderats från totalt 8 till 13 % vilket har resulterat i två investeringar. Andelen kvinnliga investerare i senaste fonden var 33% vilket också var en högre andel än tidigare fonder.

 

Första Entreprenörsfonden investerar i Speedment AB

 www.speedment.com  www.chilirec.com

Speedment erbjuder produkter och experttjänster till kunder med extraordinära prestandakrav på plattformar, webbapplikationer, CMS och utveckling av Java. Bolaget grundades 2007. Ett av de första systemen som producerades var Chilirec, en molnapplikation byggd för att hantera miljoner samtidiga användare av deras musikbandspelare på nätet. Dess exceptionella utförande lade grunden för den högpresterande plattformen SPEED.  Genom plattformen SPEED  och Speedment databasaccelerator kan kunder dra fördel av extrem prestanda, skalbarhet, flexibilitet och höga krav på utförande. Speedment tecknade i september 2010 ett strategiskt samarbetsavtal med IT-företaget KHuset. Som grund för samarbetet ligger Speedments framtagna accelerator för databaser för stora mängder datatrafik och KHusets nära samarbete med större företag och kommuner i Sverige.

 Ny investering i LindArome               

En ny investering som genomförts av Första Entreprenörsfonden under sommaren är i bolaget LindArome AB.  LindArome driver idag grossistverksamhet med internationellt ledande hudvårdsmärken (bl a Mary Cohr som är näst störst i Europa) och har i dagsläget cirka 50 återförsäljare i Sverige. Bolaget avser att bygga upp den första franchisekedjan med skönhetssalonger i Sverige. Utöver detta avser bolaget även att utveckla egna kompletterande produkter.
 
  
CombiQ dotterbolag Combiplate genomför pilotinstallation
 

  
CombiQs minoritetsägda dotterbolag Combiplate www.combiplate.com, som använder RFID-teknik från CombiQ, har genomfört en pilotinstallation av intelligenta post- och paketboxar i en fastighet i Jönköping.  

  

 
Peter Werme, Pelle Snårelid och Rune Nordlander 
  
 
 

 

 


 Första Entreprenörsfonden, Grev Turegatan 14, 114 46 Stockholm

 

 

 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.