Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 3 - 2015


IKEA 100 procent energioberoende i Norden - Invigning Glötesvålens vindpark i Härjedalen

IKEA blir med invigningen av företagets tredje vindpark i Sverige 100 procent energioberoende i Norden och tar därmed ett historiskt steg mot en hållbar framtid.

30 nya vindkraftverk sätts i drift på Glötesvålen i Härjedalen och IKEA koncernen producerar därmed mer förnybar energi än vad alla dess verksamheter i Norden konsumerar. Vindparken kommer också att bidra till den lokala utvecklingen på orten Glöte genom en bygdepeng som uppskattas till cirka 500 000 kronor per år.

Läs mer


Energiministern: Vindkraften skapar tillväxt i Jämtlands län

Ibrahim Baylan, energiminister, besökte tillsammans med medarbetare Jämtlands län måndag 18 maj.
På förmiddagen informerade Vindkraftscentrum.ses Torbjörn Laxvik om deras framgångsrika metod för att öka innehållet av lokala företag och jobb i vindkraftsutbyggnaden, och flera företagare fanns med och berättade om hur deras företag därmed har kunnat utvecklas.
Framtidsplaner för att länet skulle kunna vara en arena för testning och forskning om hur vindkraftstekniken kan fungera i kallt klimat diskuterades.

Läs mer


Lokala företagare byggde halva vindparken

Nästan femtio procent av arbetet som gjordes under bygget av vindparken på Glötesvålen utfördes av regional arbetskraft, från Härjedalen, Jämtland och Hälsingland.

– Det är mest hittills, säger Torbjörn Laxvik på Vindkraftscentrum.se, som gjort uträkningen.Nästan femtio procent av arbetet som gjordes under bygget av vindparken på Glötesvålen utfördes av regional arbetskraft, från Härjedalen, Jämtland och Hälsingland.

Läs mer


Spaning efter framtidens vindar

Utbyggnaden av vindkraft har inneburit affärsmöjligheter och jobb i regionen. Det finns siffror på det. Men hur ser det ut framöver?
Föreläsare från regionen, den nationella vindkraftsamordnaren och Windcluster Norway framtidsspanade om vindkraftutbyggnaden vid Branschforum i Östersund den 17 april. 

Läs mer


Statkraft stoppar planeringen av ny vindkraft i Norden

Statkraft har beslutat sig för att inte investera i Fosen- och Snillfjord-projekten i Nordnorge. Även planerade investeringar i Sverige stoppas. Lägre kraft- och elcertifikatpriser i Norden innebär att projekten inte är lönsamma.

Läs mer


Registrera ditt företag eller dig själv i våra databaser

Söker du jobb eller uppdrag inom vindkraftbranschen, registrera ditt CV här.

Registrera dig i företagsdatabas här.


Svenska storbolag är vindkraftens vinnare

Sverige bygger mest vindkraft i världen per capita. Dessutom har vi en stor men osynlig vindkraftsindustri. Underleverantörer som SKF och ABB tar för sig alltmer på en världsmarknad värd mer än 100 miljarder dollar.
Läs mer


Kompetensförsörjning av vindkraftstekniker är äventyrad

Utbildningsplatser för vindkraftstekniker på landets yrkeshögskolor har sjunkit drastiskt de senaste åren.
Till hösten 2015 har endast två YH-utbildningar till vindkrafttekniker blivit beviljade att starta.
Dessa är CFL Söderhamn och Campus Varberg.
Läs mer


- Förfärligt perspektivlöst om kärnkraft i DN

Sverige har mest kärnkraft per invånare i världen. De mediala makthavarna gör att Sverige också har en av de minst kärnkraftskritiska befolkningarna, skriver Tomas Kåberger, som reagerar mot DN:s kampanjartiklar mot beskattning av kärnkraft.
Läs mer


Hopp för hotad yrkeshögskola i Strömsund

Yrkeshögskolan i Strömsund och utbildningen till vindkrafttekniker får inte fortsatt statligt stöd.
Läs mer


Jämtland besöker Gotland

Vindkluster Gotland höll kick-off på Gotland Ring i slutet av april. Ett 50-tal företagare provkörde miljöbilar, diskuterade vindkraftsutbyggnad och fick lyssna till jämtländska erfarenheter.
Läs mer


Kontakta oss:

Titta in på vår hemsida:
www.vindkraftcentrum.se

Skicka e-post till oss:
info@vindkraftcentrum.se


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!