Hälsning från Hembygdsföreningen. Problem att se den? Kolla i webbläsaren!


Sjöfröken på Öbergska

Vid utställningen 16-17 maj visade vi upp vår inköpta originalmålning av Mårten Oxenstierna som bodde på Styrsö i slutet av 1800-talet.
Den syns här ovan och föreställer en lotsbåt vid en fyr, som vi inte riktigt kan bestämma även om vi fått flera intressanta förslag.

Ovanstående bild är också av Oxenstierna och föreställer Mårtens egen privata båt, Sjöfröken, med vilken har företog många färder – inte minst från Lilla Känsö där han bodde en tid.
Tavlan innehas av en släkting till Mårten som lånade ut konstverket under utställningen.


Konstrunda 6-7 juni

Ett 30-tal av våra konstnärer har sin sedvanliga exposé av konstverk på Styrsö och Donsö. Se en karta här!

Välkommen till en härlig konstupplevelse i skir sommargrönska och frisk luft!

Kulturföreningen Trift


Öbergska åter riktig krog

Såvitt vi vet har det inte serverats några starkare drycker på Öbergska sedan de gamla Helena och Johannes var igång på 1800-talet.

Men nu har Michael skaffat vederbörligt tillstånd för att kunna erbjuda sina gäster vin och öl ifall de önskar.

 – Många av våra internationella gäster är vana att kunna få ett glas vin vid cafébesök, säger Michael, som är nöjd att nu kunna servera detta.

Premiären är lördagen den 13 juni. Alla är välkomna till det nyrenoverade caféet på Bratten!


Snart sommar i Öbergskas kryddträdgård

Nyheter för i år i Kryddträdgården är ett nyanlagt vinbärsland och ett hallonland. I hallonlandet växer nu mariahallon, extra söta, från Höga Kusten. De trivs fint på Styrsö!

Vi har också grävt ett grönsaksland, där vi bl.a. ska så gråärter och kardon (kronärtskocka), samt tomater och paprika när jorden blivit lite varmare.

Bredvid jordärtskockorna, som växer vid staketet har vi byggt på komposten. Den kommenteras dagligen av människor som passerar på vägen – man tycker den är ovanligt fin, eftersom den är flätad av sälggrenar. Ogräs att fylla den med saknar vi inte, så storleken har utökats i år.

Från Donsö har vi fått en spännande planta, en perenn fuchsia och även en buske med vita vinbär. Läkelök (en medicinalväxt) kommer från samma ö och den växer vid grinden. Lökrabatterna ersätts snart av ätliga krasseblommor, för snart är sommaren här! Då blommar även pionerna, som ursprungligen kommer från Sandströms gamla handelsträdgård! Den är ju borta sedan länge, men plantorna lever ännu.

Växten härovan står inte längre i örtagården. Det är vårt stiliga lilla körsbärsträd som flyttats till Vikings backe vid Hembygdsmuseet.

Plantan gavs till oss vid vårt 70-års jubileum vilket man kan läsa mer om här!

Om man har gammaldags växter att skänka, ring mig, Inger, 0722-282328, så kommer jag och hämtar. Eller vill du hellre hjälpa till i trädgården, ring samma nummer! Eller mejla inger.bergden@telia.com  Vi brukar ha jättetrevligt vi som träffas och sköter om trädgården!

Inger B


Besök vår hemsida!

Vår hemsida växer hela tiden med artiklar, notiser och bilder. Tag gärna del av innehållet och tipsa andra om att besöka den. Vårt kulturarv är viktigt!

Välkommen till Hembygdsföreningen!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Styrsö Sockens Hembygdsförening, eller intresserad av hembygden. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!