Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

KA-information nr 2-2015


Till KA - gruppens medlemmar:

Handbok för kontrollansvariga – dokument som hjälpmedel för arbetet som kontrollansvarig

Vi har, inom KA gruppens styrelse, under en tid arbetat med revideringar av våra dokument inom olika grupperingar. Under de 3 senaste symposierna har vi diskuterat utformning och innehåll. Vi kommer att lägga ut alla revideringar på iBinder/Pärmen.

Vi uppmanar alla medlemmar inom KA-gruppen att studera de nya/reviderade dokumenten och speciellt exempel på kontrollplaner som finns.

OBS! Det är viktigt att läsa användarhandledningen.

Synpunkter får gärna lämnas till: KA-rådet eller till kansliet, eller till vår ordförande Michael Spångberg.

Har ni inte tillgång till iBinder/Pärmen, kontakta SBR:s kansli.


Digital lathund slår användarrekord

Lathunden är en gratis app som Svenskt Trä skapat för att underlätta för både professionella hantverkare och privatpersoner. Den innehåller bland annat beräkningsverktyg för virkesåtgång, hjälpmedel för dimensionering och virkesprofiler och har skördat stora framgångar.

Drygt ett och ett halvt år efter lanseringen har den laddats ner av över 50 000 unika användare – fem gånger så många som man hade hoppats på.

Ladda ner Lathunden som app

Ladda ner Lathunden till din Android-telefon via Google Play

Ladda ner Lathunden till din iPhone via iTunes App Store


Fel att använda enstegstätad fasad

Det var fel av Myresjöhus att använda metoden enstegstätad fasad i villorna i Svedala. Det slår Högsta domstolen fast. Men om felet ska klassas som väsentligt och om det har sin grund i entreprenörens vårdslöshet återstår att prova.

Det så kallade ”putsmålet” består av tre delar, men det är endast konstruktionsfrågan som prövats i Högsta domstolen (HD), alltså om det var rätt eller fel av småhustillverkaren Myresjöhus att använda enstegstätade fasader i de 30-talet hus som uppfördes i Svedala åren 1999-2003. Husen drabbades av fukt- och mögelskador.

Så här skriver HD i sitt beslut: ”Högsta domstolen förklarar att fel föreligger i entreprenaden genom att Myresjöhus har använt sig av en konstruktion med putsad, enstegstätad fasad”.

HD menar vidare att ”risken för problem med mögel, röta och dålig lukt innebär att konstruktionen med enstegstätad fasad inte är lämplig för sitt avsedda ändamål. Resultatet av entreprenörens arbete svarar inte mot vad beställaren med fog har kunnat förutsätta med hänsyn till omständigheterna. Därmed föreligger det fel i entreprenaden enligt bestämmelsen i ABS 95 kapitel 2 paragraf 6a.”

http://www.byggvarlden.se/fel-anvanda-enstegstatad-fasad-84810/nyhet.html?newsletterid=4151&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=2015-03-20


Kommunens roll vid CE - märkning

I byggprocessen finns flera olika roller med olika ansvar. För en kommun kan det innebära att den är myndighet (byggnadsnämnd), arbetar med miljöbedömningar (miljö- och hälsoskyddsnämnd) eller är byggherre och har samma ansvar som vilken byggherre som helst. Här hittar du information om vad prestandadeklarationer och CE-märkning innebär för den som exempelvis jobbar med bygglovprocessen, med miljöbedömningar eller i upphandlande funktion.

http://www.boverket.se/sv/byggande/byggprodukter/ce-markning/kommuner/


Vilken roll har kontrollansvarig för CE - märkta byggprodukter?

Byggherren har ansvar för att välja lämpliga produkter i sitt projekt. Till sin hjälp i den bedömningen har han eller hon numera den information som ges i byggprodukternas prestandadeklaration och CE-märkning. Här beskrivs hur du som kontrollansvarig förhåller dig till detta.

http://www.boverket.se/sv/byggande/byggprodukter/ce-markning/kontrollansvarig/


En ny arbetsmiljöstrategi för det moderna arbetslivet

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:
"Det behövs mer resurser till arbetsmiljöarbetet. Ingen ska behöva dö på jobbet. Alla ska orka med ett helt arbetsliv."

Regeringens mål är att under året ta fram en ny arbetsmiljöstrategi. Strategin ska arbetas fram i nära samråd med arbetsmarknadens parter och bygga på relevant forskning. Ambitionen är att strategin ska utgå från det moderna arbetslivets utmaningar och möjligheter och bland annat omfatta en nollvision för dödsolyckor i arbetslivet.

http://www.regeringen.se/sb/d/20039

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson

Stimulans för ökat byggande

Regeringen har som målsättning att öka byggandet till 250 000 bostäder 2015-2020. De investeringar vi ser framför oss för budgeten för 2016 omfattar 6,7 miljarder kronor per år.

För att öka nybyggnationen av hyresrätter föreslår regeringen att en stimulans för nybyggnation införs. Förslaget kommer att ingå i budgetpropositionen för 2016 och beräknas uppgå till 3,2 miljarder kronor per år.

Därutöver kommer ett paket presenteras i höstens budgetproposition som omfattar 3,0 miljarder med fokus på att:

  •          Stimulans till kommuner för ökat byggande och effektiviserad handläggning,
  •          Energieffektivisering av miljonprogrammet,
  •          Ett nytt och mer effektivt stöd till byggande av äldrebostäder,

http://www.regeringen.se/sb/d/19759/a/256351?utm_source=Regeringskansliet&utm_medium=RSS&utm_campaign=Pressmeddelanden%20fr%C3%A5n%20regeringen.se


Ny bullerförordning för det lättare att bygga bostäder för unga, SFS 2015:216

Regeringen har beslutat om en förordning om trafikbuller vid bostadsbyggnader. Förordningen innehåller riktvärden för omgivningsbuller vid bostadsbyggnader och ska tillämpas både vid bedömningar enligt plan- och bygglagen och enligt miljöbalken.

Förordningen innebär sammantaget ett enklare, tydligare och mer förutsägbart regelverk jämfört med idag. Det blir lättare att bygga mindre lägenheter, eftersom måttligt ökade bullernivåer vid den exponerade fasaden tillåts. Tillåten nivå för små lägenheter blir upp till 60 dBA ekvivalent ljudnivå och det ställs inget krav på en ljuddämpad sida. Den nya förordningen innebär även att buller från spårtrafik och vägar inte bör överskrida 55 dBA ekvivalent ljudnivå vid en bostadsbyggnads fasad för bostäder som är större än 35 kvm, och 50 dBA ekvivalent ljudnivå samt 70 dBA maximal ljudnivå vid en uteplats om en sådan ska anordnas i anslutning till byggnaden. Om de nämnda riktvärdena vid en bostadsbyggnads fasad överskrids bör en ljuddämpad sida åstadkommas.

http://www.regeringen.se/sb/d/20099/a/257208

http://rkrattsdb.gov.se/SFSdoc/15/150216.PDF


Personalliggare i byggbranschen från 1 januari 2016

(OBS, artikeln är en repris från 2014)

Elektroniska personalliggare införs i hela byggbranschen fr.o.m. 1 januari 2016. Lagen innebär bl.a. att byggherren ska anmäla till Skatteverket när och var byggverksamhet påbörjas samt tillhandahålla utrustning (t.ex. läsare eller mobiltelefon med en applikation som stödjer dokumentation av identifikationsuppgifter) så att en elektronisk personalliggare kan föras.

Personalliggaren ska föras av entreprenören och innehålla nödvändiga identifikationsuppgifter om entreprenören och de personer som är verksamma på arbetsplatsen. Däremot behöver inte personer som under kortare tid lastar och lossar material, varor eller hjälpmedel registreras.

Lagen gäller inte om den sammanlagda byggkostnaden för byggarbetsplatsen antas uppgå till mindre än fyra prisbasbelopp eller om byggherren är konsument.

https://www.sverigesbyggindustrier.se/nyheter/personalliggare-i-byggbranschen-fran-1-j__4947


Certifiering och CE - märkning enligt SS-EN 1090-1

Från 1 juli 2014 måste verkstäder och entreprenörer som tillverkar och levererar bärande komponenter och byggsatser i stål till en byggarbetsplats i Sverige vara certifierade enligt  SS-EN 1090-1.

Obligatoriskt från 1 juli 2014

Från 1 juli 2014 är i praktiken CEmärkning att obligatoriskt för alla bärverksdelar i stål som levereras till en byggarbetsplats i Sverige.

Den som ansvarar för CE-märkningen måste ha ett certifikat i enlighet med SS-EN 1090-1.

Genomförande

Att genomföra en certifiering kräver en del arbetsinsatser från företagets sida och kan ta 1-6 månader, beroende på förutsättningarna i det aktuella fallet. Under normala förhållanden behöver det anmälda organet 2-4 arbetsdagar för en certifiering av en verkstad. En bra början

kan vara att genomföra en förrevision. Information om anmälda organ som är godkända att certifiera enligt SS-EN 1090-1 finns t.ex. på www.sbi.se


Startbeskedet ska vara skriftligt

För att ett startbesked ska vara giltigt ska det vara skriftligt. Detta eftersom ett muntligt startbesked inte uppfyller plan- och bygglagens krav. (MÖD 2014-01-08, Mål nr P 7235-13)

Läs vidare

För rättelse av att ha byggt utan startbesked krävdes återställande genom rivning

Mark - och miljööverdomstolen Dom 2014-01-08 (Mål nr P 7235-13)

http://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/Allmant-om-PBL/lag--ratt/bevakning-av-rattsfall/domar-fran-mark--och-miljooverdomstolen/For-rattelse-for-att-ha-byggt-utan-startbesked-kravdes-aterstallande-genom-rivning/



SBR Byggingenjörerna AB, Gävlegatan 15, 113 30 Stockholm
Tfn 08-462 17 90  E-post: info@sbr.se  www.sbr.se

Följ SBR på Facebook & LinkedIn

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos  oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!