Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.Tremedias e-nytt

 
 

Datum 2015-04-23

 
 

Vägleda – i en möjlighetsbaserad process

Boken VägledaVägleda är en bok för alla som arbetar med vägledning. Här presenteras teorier, metoder och idéer samt 44 gruppövningar som alla kan användas i det författaren Leif Andergren kallar ”vägledning i en möjlighetsbaserad process”.

Tremedia har tidigare gett ut Leifs första bok Samtala – Vägledning för framtid och karriär i en kaotisk värld.


----------------------------------------------------

Format: 169x239 mm (G5)
Antal sidor: 130
ISBN: 978-91-981878-3-0

Pris (exkl. moms och frakt)
1 ex.     375 kr/ex

Leverans vecka 18.
Maila din order till order@tremedia.se

----------------------------------------------------

Vägledarens uppgift
Författaren menar att vägledarens uppgift är att stödja och uppmuntra den sökande att se mer än vanligt. För att göra detta behöver begränsningar identifieras och tydliggöras och författaren menar att det är först när man har gjort detta som man kan se sina möjligheter och uppnå sina drömmar.

Att se sig själv och omvärlden
Boken betonar vikten av att se sig själv och omvärlden. Båda är föränderliga. Omvärlden i snabbare takt och ofta slumpmässigt och kaosartat. Då gäller det att kunna ”ställa om” och ”gilla läget”, att förhålla sig till omvärlden och agera. Den möjlighetsbaserade vägledningsprocessen och Etappmodellen är kraftfulla metoder som kan användas i detta arbetet.

Att synliggöra vägledningsarbetet
Boken tar även upp vikten av att synliggöra vägledning och ger förslag på hur man kan förklara och belysa vikten av vägledningsprocessen för chefer/beslutsfattare, kollegor/lärare, föräldrar och elever/vägledningssökande.

44 olika gruppövningar
Boken innehåller 44 olika gruppövningarna som är indelade i tre kategorier. Detta gör det lätt för dig som läsare att hitta den förhoppningsvis lämpligaste övningen för situationen. Varje övning presenteras på en sida. Detta är de tre olika kategorierna:

1. Lära-känna-varandra-övningar och skapa-gruppkänsla-övningar (5 övningar)
2. Övningar om självkännedom: färdigheter, intressen, värderingar och personlighet (30 övningar)
3. Övningar om omvärldskunskap/yrkesvärlden (9 övningar)

Idéerna till övningarna kommer från många olika källor och några övningar har författaren (Leif) själv konstruerat.

Övningarna är valda för att fungera under såväl mentorns, elevvårdspersonalens, skolledarens som vägledarens gruppledarskap.

Leif AndergrenFörfattaren
Leif Andergren är fil.mag och har studie- och yrkesvägledarexamen och gymnasie­lärar­examen i samhällskunskap och historia. Leif har bred arbetslivserfarenhet inom vägledning och ledarskap och har bland annat arbetat vid Malmö högskola. Leif har arbetat med interkulturella frågor både i Sverige och utomlands och har tidigare utkommit med boken Samtala.

pdf PROVLÄS ETT KAPITEL

pdf PROVLÄS ETT URVAL AV ÖVNINGAR


 


 

Skånskt samarbete kring yrkesinriktad SFI

I Skåne satsar man på att fler nyanlända snabbare ska komma i arbete. Ett samarbetsprojekt mellan 20 skånska kommuner startar i maj och ska leda till att fler nyanlända ska kunna läsa svenska för invandrare, SFI, med olika yrkesinriktningar.

Läs mer på Sveriges radios webbplats.

 


 

Statsbidrag för entreprenörskap

Nu erbjuds huvudmän att ansöka om statliga utvecklingsmedel som ska användas för att utbilda sin förskole- eller skolpersonal inom entreprenörskap och entreprenöriellt lärande. Mer specifikt är det skolledare, lärare, studie- och yrkesvägledare och annan skolpersonal som kan få denna möjlighet till kompetensutveckling. Insatserna ska genomföras hösten 2015 och våren 2016.

Huvudmannens ansökan ska vara hos Skolverket senast den 18 maj.

Läs mer om ansökan och utvecklingsmöjligheterna på Skolverkets webbplats.

 


 

Fler folkhögskoleplatser föreslås i vårbudgeten

I regeringens vårbudget föreslås en satsning på 750 nya platser på folkhögskola. Från och med 2016 vill man tillföra ytterligare motsvarande 2 000 platser.

Läs mer på Folkhögskolans webbplats.

 


 

Kommunal handlingsplan för SYV

I projektet Visa Väst har en handledning utarbetats som ett stöd för de som vill ta fram en kommunal handlingsplan för studie- och yrkesvägledningen. Handledningen är avsedd för verksamhetschefer, rektorer, studie- och yrkesvägledare och annan personal som kan ingå i arbetet. För frågor kring detta material så kontakta josefin.claesson@grkom.se.

Läs mer om handledningen i metodbanken på syvonline.se

 


 

Generaldirektörens tankar om antagningen till yrkeshögskolan

Här kan ni läsa hur Thomas Persson, Generaldirektör Myndigheten för yrkeshögskolan, tänker kring antagningen till yrkeshögskolan.

-"Många frågor som jag som myndighetschef får och som jag förväntas ta ställning till är enkla eller förhållandevis okomplicerade. Efter lite research hos medarbetarna och funderande går det att komma fram till slutsatser. Ibland något vaga, ibland mer precisa. Vissa frågeställningar känns dock mer komplicerade och utmanande. Hur man som studerande antas till yrkeshögskolan är ett sådant tema, och jag tänkte resonera lite kring hur jag tänker kring denna emellanåt mycket komplexa fråga."

Läs hela artikeln på MYH:s webbplats.

 

 
     
 

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet. © Tremedia i Borås AB 2015
Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!