Hälsning från Hembygdsföreningen. Problem att se den? Kolla i webbläsaren!


Nya artiklar på hemsidan

Bilden föreställer den gamla kiosken på Styrsö Bratten som brändes 1984. Det är kameraägaren själv, Georg Bodén, som är på väg med morgonbåten sommaren 1950. Av släktingar har vi fått en fotosamling som vi visar i urval om du klickar här.

Kiosken har vi också försökt att behandla med diverse foton och berättelser. Klicka här


Föredrag om U-843 den 10 maj

Patrik Castillo berättar och visar bilder från 2:a världskriget. Vi får höra om den tyske spionen som greps 1941 på Styrsö Bratten, även hur vissa i besättningen av svenska pansarskeppet Manligheten omkom i tjänst utanför Styrsö 1939. Men framför allt får vi höra om den tyska ubåten U-843, som förliste mitt emellan Vinga och Läsö precis en månad före krigsslutet.

Bilden visar en likadan ubåt som U-843 som finns att bese i Liverpool.

Välkomna till Styrsöskolan musiksal den 10 maj kl 15.00!


Mårten Oxenstierna på Öbergska

Friherre Oxenstierna bodde i slutet av 1800-talet på Styrsö och Lilla Känsö. Har var välbeställd, men råkade i bryderi pga sin släkt och arbetade en tid som kustroddare. Han var även författare och bildkonstnär.

Hembygdsföreningen har förvärvat en av hans tavlor och i maj har vi en utställning med miniföredrag, där vi visar tavlan och annat om denne intressante person.Läs mer här!

Öbergska 16 & 17 maj kl 13.00-16.00


Skärgårdsdag 16 maj

Göteborgsturistens populäraste utflyktsmål är Södra Skärgården! Många anser det önskvärt att vi visar vad besökaren kan få uppleva och kommunen har i år satsat extra mycket på Skärgården. I den stora kartan som alla turister får gratis har vi fått en egen stor avdelning på olika språk!

Hembygdsföreningen är på tårna denna dag och vi hoppas att alla öbor och företagare också är det. Vi kanske kan locka fler till åretruntboende, vem vet?

 

Programmet kommer att publiceras här!


Månadens föremål

Vår unika valkota!

Kanske inte så bildskön men spännande med sina kreativa kurvationer. Och stor! För att förstå lite av storleken har vi ställt kotan mot ekans akter. Den mäter 90x60 cm.

Nu är det inte någonting som våra fiskare fångat levande, men kan ju minna lite om valkokeriet som höll till på Känsö under


1770-talet? Det var några fiskare på GG 387 ”Älvfors” från Donsö som under fiske på Nordsjöns bankar i mitten av 1900-talet fick upp denna rest från det gigantiska djuret. Det rör sig troligen om en kota från stjärtpartiet om man ser på bilden av valens ryggrad.

Finns att bese vid museet alla dagar!


Besök vår hemsida!

Vår hemsida växer hela tiden med artiklar, notiser och bilder. Tag gärna del av innehållet och tipsa andra om att besöka den. Vårt kulturarv är viktigt!

Välkommen till Hembygdsföreningen!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Styrsö Sockens Hembygdsförening, eller intresserad av hembygden. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!