Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Integrera jämställdhet i företagets strategi

Maj 2015


Women In Progress ökar kompetensen i styrelse och ledning. 
Women In Progress erbjuder marknadens mest kvalificerade styrelseutbildningar, coachande mentorskap och exklusiv pool med styrelsekandidater. Vi driver ett aktivt opinionsarbete för att förändra attityder ur ett mångfaldsperspektiv


Månadens förebild: Zahra Lindqvist, Director, Head of EW Engineering Saab AB

Dubbla ingenjörsexamen toppade med en MBA och en certifiering i styrelsearbete, det är en del av Zahra Lindqvists utbildning. Hon arbetar på Saab AB med Electronic Warfare, ett område som kräver spetskompetens utöver det vanliga. Zahra arbetar också aktivt med att underlätta för kvinnor i branschen och för att få fler att välja teknik.

Zahra Lindqvist upplever inte att arbetet i en mansdominerad miljö är ett problem i sig för henne som kvinna. Utmaningen är att hitta och locka till sig fler kvinnor, det råder stor konkurrens om de få som finns. Hon har själv skapat ett internt nätverk, bland annat med stöd av Women in Progress, för att göra det enklare för kvinnor att utvecklas. Kunskaps-utbyten, seminarier och workshops har redan lett till att fler anslutit sig.

– Tjejer söker sig till områden där andra tjejer finns. Vi måste synas, inte bara internt utan också externt och visa hur det är att arbeta i vår bransch. 

Saab, ett globalt försvars- och säkerhetsföretag, har projekt i gång på flera nivåer för att nå mål om att föryngra och locka till sig fler kvinnor. Många kvinnliga förebilder finns i verksamheten och jämlikhetsfokus är integrerat i företagets strategi. Målet är att minst 30 % kvinnor ska finnas på chefspositioner. 

– En framgångsfaktor är att arbeta uppifrån och ned. När vi lägger in något i strategin sipprar det ner till alla nivåer i organisationen, följs upp precis som andra mål och rapporteras i flera led.

Zahra kom från Ericsson till Saab 2002 och har därefter rört sig målmedvetet inom företaget. Hennes knep är att välja rätt chef – att dela värderingar och ledarskapssätt är oerhört viktigt menar hon. Sedan barndomen har hon haft en distinkt personlig utvecklingsplan. Ett resultat av en pappa som la ribban högt med kontinuerliga frågor som ”var vill du vara, hur tar du dig dit?”.

– Huvudgrejen är att prova på, fungerar det inte så backar jag. Jag tar hjälp av en mentor utanför branschen med coachning och stöd.

Styrelsearbete är en del av hennes personliga utvecklingsplan. Zahra satt nyligen i styrelsen för Handelskammaren i Järfälla Upplands-Bro där hon bidrog med att öka medvetandet om teknik i samhället. Ett indirekt resultat av det är Barkarby College, ett utbildningscenter med fokus på naturvetenskap och teknik.

Text: Helena Andersson, www.schelena.se


Aktuellt

Grand finale - Det är nu det börjar för Styrelsekraft
I slutet på mars deltog Margareta Neld, ordförande i Advisory Board för Styrelsekraft i den nationella alumniträffen på Riksdagen där Anna Kinberg Batra talade. Läs sammanfattning av dagen

Vad rör sig i huvudet på unga ledare? - Frukost den 5 maj 2015 i Stockholm
Hur ser unga ledare på ledarskap? Hur ser unga ledare på jämställdhet i företag och i samhället? Hur motiveras frånvaron av jämställdhet i börsstyrelser? Dessa frågor kommer Katarina Atteryd och Filippa Drakander berätta mer om på frukosten. 
Anmälan: Snarast till filippa@womeninprogress.se. Läs mer

Intercultural challenges in business - with focus on France, Switzerland and Sweden - 6 maj 2015
Franska handelskammaren bjuder i samarbete med Schweiziska Handelskammaren in till after work och paneldiskussion i Grant Thorntons lokaler. Margareta Neld är moderator. Läs mer

Tillväxt med styrelsementor - Startar 22 maj 2015
Nu har du som ägare chansen att matchas med en av Women In Progress styrelsementorer. På sikt kan du som ägare få en professionell styrelse. 
Vill du vara med?
Golden Rules of Leadership för fler kvinnor på ledande positioner.

Introduktion till styrelsearbete - 28 maj eller 4 september 2015
Du som är nyfiken på styrelsearbete är välkommen på en halvdagsintroduktion under en förmiddag. Aktuella datum i Stockholm är den 28 maj eller 4 september 2015. Läs mer

Almedalen 30 juni 2015 klockan 11.00-12.00
Varmt välkommen till vårt utforskande etikseminarium med temat ”Vad händer med herr-arkin i den nya ekonomin?”. 
Panelen är
- Antje Jackelén, Ärkebiskop i Svenska kyrkan            
- Jens Henriksson, VD, Koncernchef Folksam                
- Ebba Ljungerud, Chief Programme Officer, Unibet
- Anders Ekholm, vVD Institutet för Framtidsstudier          
- Christel Wiman, Senior Advisor                        
Moderator är Thomas Frostberg, ekonomisk krönikör 8till5 @ HD-Sydsvenskan.
Samarbetspartners är Baker Tilly Stockholm, Quesada KapitalförvaltningCapio, Greatness PR och Monica Hedberg Invest. Inbjudan i sin helhet

Certifieringsutbildning 2015
Nästa certifieringsutbildning genomförs den 27 september-1 oktober 2015 i Budva, Montenegro.
Certifieringsutbildningen ges i samarbete med StyrelseAkademien.

Ovan ses bilder från vår mycket lyckade utbildning i Berlin i april. Bilden i mitten är tagen från besöket på Svenska Ambassaden i Berlin. 

Söker du en extern styrelseledamot?
I Women In Progress pool av styrelsekandidater finns din nästa styrelseledamot:
- alla kandidater är certifierade ledamöter
- de flesta branscher är representerade
- vi har personlig kännedom om våra kandidater
- det är kostnadsfritt för dig som ägare och valberedning
Kontakta margareta@womeninprogress.se för mer info. 


Bästa hälsningar
Margareta Neld, VD och Filippa Drakander, administrativ assistent

Här kan du läsa mer om styrelseprogramCoachande mentorskapföreläsningar och Hitta styrelseledamot eller kontakta gärna oss!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!